Gemeente Alkmaar - Verordening tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening

De raad van de gemeente Alkmaar;

 

gelet op het voorstel van burgemeester en wethouders, van 1 december 2020;

 

gelet op het advies van de commissie Bestuur en Middelen, van 8 december 2020;

 

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet;

 

overwegende dat het vanwege de toenemende populariteit van carbidschieten als alternatief voor vuurwerk noodzakelijk is om carbidschieten te verbieden en daarmee openbare orde en veiligheidsrisico’s voor omgeving, omstanders en schutters te voorkomen zodat tijdens de jaarwisseling niet een onevenredig beroep moet worden gedaan op de medewerkers in de zorg, hulpverlening, politie en BOA’s;

 

b e s l u i t

 

Vast te stellen de navolgende Verordening tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening

Artikel I Wijziging verordening

 

De Algemene plaatselijke verordening wordt als volgt gewijzigd:

 

A

Het opschrift van afdeling 6 van hoofdstuk 2 komt te luiden: Consumentenvuurwerk en carbidschieten.

 

B

Na artikel 2:58 wordt een artikel ingevoegd, dat luidt:

 

Artikel 2:58a Carbidschieten

  • 1.

    Het is verboden acetyleengas afkomstig van een reactie tussen calciumacetylide (carbid) en water of gasmengsel met vergelijkbare eigenschappen op explosieve wijze te verbranden (carbidschieten).

  • 2.

    De burgemeester kan ontheffing verlenen van het verbod.

  • 3.

    Dit artikel is niet van toepassing op situaties waarin wordt voorzien door de Wet milieubeheer, de Wet wapens en munitie of het Wetboek van Strafrecht.

Artikel II Inwerkingtreding

Deze verordening tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening treedt in werking op de dag na bekendmaking daarvan.

 

Alkmaar, 17 december 2020

De raad voornoemd,

E.G.M. Roemer, voorzitter

L. Blaauw, griffier

Toelichting  

 

Artikelsgewijs

 

Artikel 2:58a

 

Tijdens de jaarwisseling 2020-2021 is het verboden vuurwerk te verkopen en af te steken. Door dit verbod draagt iedereen bij aan het ontlasten van de medewerkers in de zorg, hulpverlening, politie en BOA’s. Sinds het vuurwerkverbod is afgekondigd krijgt carbidschieten meer algemene bekendheid, ook in gebieden waar dit geen normaal gebruik is tijdens de jaarwisseling.

 

Bij carbidschieten wordt een melkbus gevuld met carbid en water, waardoor een explosief gas ontstaat. Door een vlam bij de melkbus te houden, ontstaat er een explosie en vliegt een bal (of de deksel) met kabaal van de melkbus af. Carbidschieten brengt veiligheidsrisico’s met zich mee, aldus de Onderzoeksraad voor Veiligheid in haar rapport Veiligheidsrisico’s jaarwisseling (Den Haag 2017, p. 136). De deksel of de bal kan te hard worden vastgeslagen in de opening van de melkbus, waardoor hij ontploft. Ook kan schade of letsel ontstaan door deksels of ballen die van de melkbus worden geschoten.

 

Carbid is geen vuurwerk. De regels van het Vuurwerkbesluit zijn dan ook niet van toepassing. Carbidschieten zou dus gebruikt kunnen worden als vervanging voor het afsteken van vuurwerk. De openbare orde en veiligheid van omgeving, omstanders en schutters kan dus in het geding komen waardoor er toch een onevenredig beroep moet worden gedaan op de medewerkers in de zorg, hulpverlening, politie en BOA’s. Dit is niet wenselijk. Daarom voorziet dit artikel in een verbod op carbidschieten.

 

Op grond van het tweede lid kan de burgemeester ontheffing verlenen van het verbod op carbidschieten. Het ligt daarbij voor de hand dat alleen in die gevallen waarin er sprake is van een gewortelde traditie van carbidschieten een ontheffing wordt verleend. Ook spreekt het voor zich dat alle openbare orde en veiligheidsrisico’s worden afgewogen (bijvoorbeeld niet in bebouwd, stedelijk gebied, afstand tot omstanders enzovoorts). Als blijkt dat de openbare orde en veiligheid in het geding komt, dan moet de ontheffing worden geweigerd.

 

 

Naar boven