Gemeenteblad van Waterland
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Waterland | Gemeenteblad 2020, 340544 | Beleidsregels |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Waterland | Gemeenteblad 2020, 340544 | Beleidsregels |
Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Waterland houdende regels omtrent maatschappelijke ondersteuning (Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning gemeente Waterland 2020)
Bekendmaking Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning gemeente Waterland 2020
Op 6 oktober 2020 heeft het college van de gemeente Waterland de beleidsregels maatschappelijke ondersteuning gemeente Waterland 2020 vastgesteld.
Volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning ( Wmo ) heeft de gemeente Waterland regels vastgesteld voor de maatschappelijke ondersteuning in de gemeente. De verordening beschrijft het toegangsproces tot voorzieningen en de voorwaarden voor toegang. Daarnaast geeft de verordening duidelijkheid over de omstandigheden waaronder de gemeente compensatie biedt aan burgers met beperkingen, of er een bijdrage geldt voor een voorziening en de hoogte ervan. Verder worden er voorwaarden gegeven waaronder persoonsgebonden budget (pgb) kan worden verstrekt. In de beleidsregels is een nadere uitwerking gegeven hoe het college aanvragen behandeld en beoordeeld om zo op eenduidige wijze om te gaan met aanvragen.
De datum van inwerkingtreding staat in de regeling genoemd.
U kunt de gehele regeling vinden op www.overheid.nl onder lokale wet- en regelgeving. Daarnaast ligt de regeling ter inzage tijdens de openingstijden van het gemeentehuis en ontvangt u op verzoek een afschrift.
Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning gemeente Waterland 2020
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Waterland,
overwegende dat het gewenst is regels met betrekking tot de verstrekking van maatwerkvoorzieningen maatschappelijke ondersteuning vast te stellen;
gelet op artikel 1.2.1, artikel 2.1.4, artikel 2.3.6 en artikel 2.3.9 van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, artikel 2, artikel 9, artikel 10, artikel 12 en artikel 17 van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Waterland 2020
vast te stellen de navolgende Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning gemeente Waterland 2020.
In deze beleidsregels wordt verder verstaan onder:
budgethouder: een persoon aan wie ingevolge de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Waterland 2020 een persoonsgebonden budget is toegekend en die aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Waterland verantwoording over de besteding van het persoonsgebonden budget verschuldigd is;
Artikel 2 Periodiek heronderzoek
In afwijking van het eerste lid geldt voor ondersteuning bij het voeren van een gestructureerd huishouden en bij begeleiding de volgende heronderzoektermijn: een jaar nadat de voorziening is gestart of het pgb is ingegaan en daarna volgens individueel vast te leggen periodiciteit maar in ieder geval eens per twee jaar.
Hoofdstuk 3 Een huishouden voeren
Het college neemt de volgende kosten in aanmerking bij de vaststelling van de maatwerkvoorziening voor een woningaanpassing:
het architectenhonorarium tot ten hoogste 10% van de aanneemsom met dien verstande dat dit niet hoger is dan het maximale honorarium als bepaald in de Standaardvoorwaarden Rechtsverhouding opdrachtgever-architect, SR 1997. Alleen in die gevallen dat het noodzakelijk is dat een architect voor de woningaanpassing moet worden ingeschakeld komen deze kosten voor vergoeding in aanmerking;
Wanneer de totale kostprijs van de maatwerkvoorziening(en) ter ondersteuning van het normale gebruik van de woning, voor zover bekend ten tijde van het onderzoek, hoger is dan € 10.000,--, en een geschikte of eenvoudig geschikt te maken woning binnen een redelijke termijn beschikbaar is, is een verhuizing naar een geschikte of eenvoudig geschikt te maken woning de goedkoopst adequate voorziening. Indien verhuizen een oplossing is, kan dit worden verlangd zolang dit werkelijk kan plaatsvinden binnen een medisch verantwoorde termijn. Het college onderzoekt voor de individuele cliënt wat een redelijke termijn is en betrekt daarbij de eventuele uitstelbaarheid van de verhuizing.
Artikel 12 Anti-speculatiebeding
Het college kan de geldwaarde van een bouwkundige maatwerkvoorziening die in eigendom is verstrekt, of een pgb om een voorziening met dit doel te realiseren, terugvorderen indien de cliënt de woning waarin de voorziening is aangebracht, binnen tien jaar na de datum van gereedmelding van de voorziening verkoopt, voor zover door de bouwkundige aanpassing sprake is van een meerwaarde.
Het college gaat daarbij uit van de waarde van de woning voor en de waarde van de woning na de aanpassing zoals dat wordt bepaald op de dag van het passeren van de verkoopakte van de woning. Het bepalen van de waarden geschiedt door een erkend taxateur die, in overleg met de cliënt, voor rekening van de gemeente door de cliënt wordt ingeschakeld.
Artikel 13 Ondersteuning en regie bij het huishouden
De door de client gekozen leverancier bepaalt in samenspraak met de client welke taken er nodig zijn om aan het eindresultaat van een schoon huis te voldoen. Hierbij wordt de in het onderstaande schema genoemde normering gehanteerd. De frequentie geeft aan wat als een algemeen aanvaard basisniveau wordt beschouwd. Met toestemming van de cliënt kan de zorgaanbieder afwijken van de normering.
Hoofdstuk 6 Zelfredzaamheid en participatie
Het college verstrekt een maatwerkvoorziening voor ondersteuning bij de zelfredzaamheid en participatie aan cliënten die beperkingen ondervinden in het sociale en persoonlijk functioneren, regie bij het huishouden, financiën, vervoer en zelfzorg en/of aan cliënten die gebaat zijn bij dagbesteding, beschermd wonen, respijtzorg kortdurend en kortdurend verblijf doorlopend.
Hoofdstuk 7 Het persoonsgebonden budget
Artikel 19 Tarieven pgb voor diensten
Bij de hoogte van het persoonsgebonden budget wordt uitgegaan van een gedifferentieerde tariefstelling voor inkoop via een pgb bij erkende zorginstellingen, een zelfstandige zonder personeel (ZZP) of eenmansbedrijf en sociaal netwerk. Daarbij gelden de volgende uitgangspunten:
De hoogte van het persoonsgebonden budget wordt, in geval de zorg wordt verleend door een bij de Kamer van Koophandel ingeschreven en door de belastingdienst erkende ZZP-er of een zorginstelling die lagere loonschalen hanteert, en die bij de Kamer van Koophandel is geregistreerd, 85% van de kosten van het in geval van belanghebbende toepasselijke zorgarrangement van een instelling als bedoeld in sub a. De betreffende ZZP-er dient een relevante opleiding in de zorg te hebben.
De noodzakelijke kosten voor keuring, onderhoud, reparatie en verzekering voor hulpmiddelen en woningaanpassingen verstrekt via een persoonsgebonden budget worden op declaratiebasis vergoed. Dit wordt vergoed tot maximaal de hoogte van het bedrag dat hiervoor voor een voorziening in natura betaald zou worden door middel van een onderhoudscontract dat de gemeente afsluit met de leverancier.
Het persoonsgebonden budget voor de in artikel 14, derde lid, onderdeel d, bedoelde sportrolstoel, of een ander sportvoorziening is mede bestemd als tegemoetkoming in aanschaf, het onderhoud, de reparaties en de aanpassingen van de voorziening voor een periode van 3 jaar en bedraagt maximaal €2.975,-.
Aldus besloten in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Waterland, gehouden op 6 oktober 2020.
Het college voornoemd,
drs. E.G.H. Dijk MPM
algemeen directeur/gemeentesecretaris
K.S. Heldoorn
burgemeester
Bijlage 1 behorende bij artikel 19 van de beleidsregels maatschappelijke ondersteuning gemeente Waterland 2020
Tarieven pgb’s per cliëntgroep
In deze bijlage staat een schematische weergave van de tarieven van het pgb-stelsel die in gemeente Waterland gehanteerd worden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie cliëntgroepen. De cliëntgroepen zijn: VVT (verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg), GGZ (geestelijke gezondheidszorg) en de GZ (gehandicaptenzorg). Elke cliëntgroep heeft vanuit de zorgarrangementen zijn eigen tarieven. Er is gebruik gemaakt van de 100-85-50%-regel die in artikel 19 van deze beleidsregels staat. Het pgb-bedrag mag het ZIN-tarief niet overschrijden.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2020-340544.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.