Aanpassen bijlagen 1 en 2a bij de Verordening op de raadscommissies van de Raad van de gemeente Westland 2020

De raad van de gemeente Westland;

 

gelezen het voorstel van 15 september 2020, met de volgende bijlage(n):

  • Bijlage 1 Protocol procesafspraken ruimtelijke processen: bestemmingsplan en exploitatie-plan (20-0185482)

  • Bijlage 2a Protocol procesafspraken ruimtelijke processen: omgevingsvergunning met grote buitenplanse afwijking van het bestemmingsplan met verklaring van geen bedenkingen (20-0185472)

gelet op het bepaalde in de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet;

 

gelet op het bepaalde in artikel 3.8 lid 1 en artikel 6.14 lid 1 van de Wet ruimtelijke ordening;

 

gelet op het bepaalde in artikel 2.1 lid 1 onder c, artikel 2.12 lid 1 onder a sub 3, artikel 2.27, artikel 6.12 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, artikel 6.5 van het Besluit omgevingsrecht;

 

gelet op de bijlagen 1 en 2a, opgenomen in de ‘Verordening op de raadscommissies van de Raad van de gemeente Westland 2020 inclusief Protocol procesafspraken ruimtelijke procedures: be-stemmingsplan en exploitatieplan ten behoeve van de werkzaamheden van de raadscommissie Ruimte.

 

gehoord het advies van de commissie Bestuur van 26 november 2020 en gehoord de beraadslagin-gen van onderhavige vergadering;

 

besluit:

  • 1.

    Bijlage 1 (protocol procesafspraken ruimtelijke procedures: bestemmingsplan en exploitatie-plan van de Verordening op de raadscommissies van de Raad van de gemeente Westland zoals vastgesteld op 22 september 2020 in te trekken en opnieuw vast te stellen;

  • 2.

    Bijlage 2a (protocol procesafspraken ruimtelijke procedures: omgevingsvergunning met grote buitenplanse afwijking van het bestemmingsplan met verklaring van geen bedenkingen) van de Verordening op de raadscommissies van de Raad van de gemeente Westland zoals vastgesteld op 22 september 2020 in te trekken en opnieuw vast te stellen;

  • 3.

    De aangepaste bijlagen 1 en 2a toe te voegen aan de Verordening op de raadscommissies van de Raad van de gemeente Westland 2020 in plaats van de bestaande bijlagen 1 en 2a en deze opnieuw te publiceren.

Aldus besloten door de raad in zijn openbare vergadering van 8 december 2020,

de griffier,

A.P.M.A.F. Bergmans

de voorzitter,

B.R. Arends

Bijlage 1 PROTOCOL PROCESAFSPRAKEN RUIMTELIJKE PROCEDURES: BESTEMMINGSPLAN EN EXPLOITATIEPLAN

 

Vrijgeven voorontwerp bestemmingsplan voor inspraak

  • 1.

    In de Lange Termijn Agenda wordt bij ieder bestemmingsplan (in voorbereiding) een korte omschrijving vermeld van de inhoud van dat plan.

  • 2.

    Het college geeft een voorontwerp bestemmingsplan vrij voor inspraak. Bij actualiseringsplannen geldt het principe dat deze plannen niet worden vrijgegeven voor inspraak, tenzij het college anders beslist. Bij de voorbereiding van grootschalige ontwikkelingsprojecten (meer dan 100 woningen) en projecten met politiek zwaarwegende elementen wordt altijd de mogelijkheid tot inspraak geboden.

  • 3.

    Indien een voorontwerp bestemmingsplan voor inspraak ter inzage wordt gelegd doet het college hiervan een schriftelijke mededeling aan de raad. Technische vragen kunnen worden gesteld aan de vakafdeling. De raad heeft de mogelijkheid het voorontwerp bestemmingsplan te agenderen voor de eerstvolgende vergadering van de raadscommissie Ruimte.

  • 4.

    Voor projecten in de kern met een oppervlakte van meer dan 1.000m2 en projecten met meer dan 10 woningen wordt er aan omgevingsmanagement gedaan. Dat wil zeggen dat de ontwikkelaar de omwonenden, belanghebbenden en stakeholders uitnodigt voor bijvoorbeeld een informatieavond om het project te bespreken en te peilen wat de gevoelens van de omgeving zijn. Het staat een initiatiefnemer vrij om dit te doen voor andere projecten.

  • 5.

    Indien er een informatieavond wordt georganiseerd, worden de leden van de raad eveneens uitgenodigd.

  • 6.

    Alle inspraakreacties worden doorgezonden aan de raad.

Terinzagelegging ontwerpbestemmingsplan (en ontwerp exploitatieplan) voor zienswijzen

 

  • 7.

    Het college geeft aan een ontwerp bestemmingsplan (en ontwerp exploitatieplan) ter inzage te leggen.

  • 8.

    Indien een ontwerp bestemmingsplan (en ontwerp exploitatieplan) ter inzage wordt gelegd doet het college hiervan een schriftelijke mededeling aan de raad. Technische vragen kunnen worden gesteld aan de vakafdeling. De raad heeft de mogelijkheid het ontwerp bestemmingsplan te agenderen voor de eerstvolgende vergadering van de raadscommissie Ruimte.

Zienswijze en horen

 

  • 9.

    Alle ingediende zienswijzen worden doorgezonden naar de raad.

  • 10.

    De indieners van zienswijzen krijgen de mogelijkheid om de naar voren gebrachte zienswijze in een hoorzitting toe te lichten. De hoorzitting wordt in overleg tussen de griffie en de vakafdeling zo snel mogelijk na het verstrijken van de termijn van terinzagelegging ingepland. Na de hoorzitting wordt de concept nota van beantwoording opgesteld en wordt de nota met het (eventueel gewijzigde) ontwerp bestemmingsplan aangeboden aan de raadscommissie Ruimte en de gemeenteraad. Indieners van zienswijzen worden hiervan per e-mail op de hoogte gebracht d.m.v. toezending van de datum van behandeling in commissie en raad, waarbij tevens melding wordt gemaakt van de vindplaats van de stukken op de gemeentelijke website (inclusief de concept nota van beantwoording) met het telefoonnummer van de behandelaar.

Bijlage 2A: Protocol procesafspraken ruimtelijke procedures: omgevingsvergunning met

grote buitenplanse afwijking van het bestemmingsplan met verklaring van geen bedenkingen

2020

 

  • 1.

    In het geval een aanvraag om omgevingsvergunning betreft een grote buitenplanse afwijking van het bestemmingsplan waarvoor een verklaring van geen bedenkingen van de raad is vereist, wordt de aanvraag doorgezonden naar de raad. Na voorbereiding van de omgevingsvergunning stelt het college de raad voor de ontwerp verklaring van geen bedenkingen te verlenen c.q. te weigeren.

  • 2.

    In het geval er geen zienswijzen zijn ingediend tegen de ontwerp verklaring van geen bedenkingen om een omgevingsvergunning te verlenen c.q. te weigeren, wordt de ontwerp verklaring van geen bedenkingen aangemerkt als een definitieve verklaring van geen bedenkingen om de omgevingsvergunning te verlenen c.q. te weigeren.

  • 3.

    In het geval van zienswijzen tegen de ruimtelijke aspecten in een ontwerp verklaring van geen bedenkingen vindt naar aanleiding van de zienswijzen geen hoorzitting plaats.

  • 4.

    In het geval van zienswijzen tegen de ontwerp verklaring van geen bedenkingen stelt het college de raad onder overlegging van de omgevingsvergunning en beantwoording van de zienswijzen gemotiveerd voor de verklaring van geen bedenkingen voor de omgevingsvergunning te verlenen c.q. te weigeren.

Naar boven