Twintigste wijziging Algemene plaatselijke verordening van de gemeente Sittard-Geleen

De Raad van de gemeente Sittard-Geleen,

 

Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 08 - 12 - 2020 , met registratienummer ,

 

Gelet op artikel 147, lid 1, juncto artikel 149 van de Gemeentewet

 

b e s l u i t :

 

  • 1.

    De Algemene plaatselijke verordening van de gemeente Sittard-Geleen te wijzigen door een verbod op carbidschieten toe te voegen (twintigste wijziging).

     

    A.

    Artikel 2:71 Algemene plaatselijke verordening Sittard-Geleen wordt als volgt gewijzigd:

    Bestaande tekst

    Nieuwe tekst

    2:71 Begripsomschrijving

    In deze afdeling wordt verstaan onder consumentenvuurwerk:

    Consumentenvuurwerk waarop het Besluit van 22 januari 2002, houdende nieuwe regels met betrekking tot consumenten- en professioneel vuurwerk (Vuurwerkbesluit) van toepassing is.

    2:71 Begripsomschrijving

    In deze afdeling wordt verstaan onder consumentenvuurwerk:

    Consumentenvuurwerk waarop het Besluit van 22 januari 2002, houdende nieuwe regels met betrekking tot consumenten- en professioneel vuurwerk (Vuurwerkbesluit) van toepassing is

    - Carbidschieten: het in een bus, container, opslagvat of vergelijkbaar voorwerp op explosieve wijze verbranden van acetyleengas afkomstig van een reactie tussen calciumacetylide (carbid) en water of gasmengsels met vergelijkbare eigenschappen.

     

    B.

    Na artikel 2:73 Algemene plaatselijke verordening Sittard-Geleen wordt een nieuw artikel toegevoegd, dat luidt als volgt:

    Bestaande tekst

    Nieuwe tekst

    Artikel 2:73a carbidschieten

    • 1.

      Carbidschieten is, zowel binnen als buiten de bebouwde kom, verboden.

    • 2.

      Het verbod in het eerste lid geldt niet voor zover in het daarin geregelde onderwerp wordt voorzien door de Wet milieubeheer, de Wet wapens en munitie of het Wetboek van Strafrecht.

     

    C.

    In de toelichting van de Algemene plaatselijke verordening Sittard-Geleen wordt bij (het nieuwe) artikel 2:73a opgenomen:

    Bestaande tekst

    Nieuwe tekst

    Toelichting op APV artikel

    Het kabinet heeft besloten tot wijziging van de Regeling aanwijzing consumenten- en theatervuurwerk, waarbij de vuurwerkartikelen uit de categorie F3 zoals knalvuurwerk, knalstrengen, enkelschotsbuizen en vuurpijlen worden verboden met ingang van 1 december 2020. Daarnaast heeft het kabinet besloten tot een eenmalig landelijk vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling 2020/2021.

    Nu er een structureel verbod is op vuurwerk uit de categorie F3 en het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling 2020/2021 verboden zal zijn, bestaat de aanmerkelijke kans dat er meer dan normaal gebruik zal worden gemaakt van de mogelijkheid om carbid te schieten. Carbid is namelijk geen vuurwerk als bedoeld in het landelijke Vuurwerkbesluit en valt ook niet onder het door het kabinet aangekondigde vuurwerkverbod voor de jaarwisseling 2020/2021. Het kabinet heeft aangegeven dat carbid(schieten) niet landelijk verboden wordt. Dit is een lokale aangelegenheid.

    In veel gemeenten is het schieten met carbid een traditie tijdens evenementen en met de jaarwisseling. Indien carbid wordt geschoten in de binnenstad of straten levert dit echter gevaarlijke en onwenselijk (overlast)situaties op voor mensen en dieren. Het schieten van carbid zorgt immers voor veel lawaai. Het kan gevaarlijke situaties opleveren voor zowel de schutter als de omgeving. Daarnaast geeft de detailhandel landelijk signalen af dat er een sterk toegenomen vraag is naar carbid en melkbussen. Daarbij wordt aangegeven dat de kopers waarschijnlijk geen ervaring hebben met het schieten van carbid en er zo een verhoogde kans op ongelukken bestaat.

    Gelet op het structureel verbod op vuurwerk uit de categorie F3 en het eenmalige algeheel vuurwerkverbod voor de jaarwisseling 2020/2021 en de daarmee gepaard gaande verhoogde kans op het veelvuldig schieten van carbid, de daaraan verbonden geluidsoverlast en het gevaar voor de volksgezondheid, wordt een verbod op het schieten van carbid opgenomen in de Algemene plaatselijke verordening van de gemeente Sittard-Geleen.

     

  • 2.

    Te bepalen dat de bovengenoemde wijziging in werking treedt op de dag na bekendmaking.

 

Aldus besloten door de raad der gemeente Sittard-Geleen in zijn vergadering van 15 - 12 – 2020

De griffier

drs. J. Vis

De voorzitter

mr. J.Th.C.M. Verheijen

Naar boven