Gemeente Zeist - Verbod carbidschieten en vervoeren of bij zich hebben van carbid of soortgelijke stoffen

 

De raad van de gemeente Zeist;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 1 december 2020;

 

BESLUIT:

 

De titel van Hoofdstuk 2, Afdeling 13. “Vuurwerk” van de Algemene plaatselijke verordening Zeist 2017 te wijzigen in: “Vuurwerk en carbidschieten”.

 

  • 2.

    Na artikel 2:73 van de Algemene plaatselijke verordening Zeist 2017 de artikelen 2:73a Carbidschieten en 2:73b Vervoeren of bij zich hebben van carbid of soortgelijke stoffen toe te voegen. Deze bepalingen komen te luiden als volgt:

Artikel 2:73a Carbidschieten

  • 1.

    Het is verboden acetyleengas afkomstig van een reactie tussen calciumacetylide (carbid) en water, of een gasmengsels met vergelijkbare eigenschappen op explosieve wijze te verbranden.

  • 2.

    Het college is bevoegd van het in het eerste lid gestelde verbod ontheffing te verlenen.

  • 3.

    Het verbod is niet van toepassing op situaties waarin wordt voorzien door de Wet milieubeheer, de Wet wapens en munitie of het Wetboek van Strafrecht.

  • 4.

    In aanvulling op artikel 1:3, tweede lid, van deze verordening is paragraaf 4.1.3.3 van de Algemene wet bestuursrecht (positieve fictieve beschikking bij niet tijdig beslissen) niet van toepassing voor dit artikel 2:73a.

Artikel 2:73b Vervoeren of bij zich hebben van carbid of soortgelijke stoffen.

  • 1.

    Het is verboden op een openbare plaats carbid of soortgelijke stoffen [of voorwerpen] als bedoeld in artikel 2:73a te vervoeren of bij zich te hebben, waarvan gelet op hun aard of de omstandigheden waaronder deze worden aangetroffen, redelijkerwijs kan worden aangenomen dat deze zullen worden gebruikt in strijd met het bepaalde in artikel 2:73a.

  • 2.

    Het verbod is niet van toepassing op degene die aannemelijk maakt dat hij het carbid nodig heeft in de uitoefening van beroep of bedrijf.

  • 3.

    Dit artikel is niet van toepassing op situaties waarin wordt voorzien door de Wet milieubeheer, de Wet wapens en munitie, de Wet vervoer gevaarlijke stoffen of het Wetboek van Strafrecht.

 

  • 3.

    Te bepalen dat deze artikelen in werking treden op de dag na die waarop deze zijn bekendgemaakt

 

Aldus besloten in de openbare raadsvergadering van 8 december 2020

De raad voornoemd,

mr. J. Janssen, griffier

drs. J.J.L.M. Janssen, voorzitter

Naar boven