Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard houdende de uitslag van de stemming onder bijdrageplichtigen en de inwerkingtreding van de Verordening bedrijveninvesteringszone bedrijventerrein Halfweg-Molenwatering 2021-2025 (Besluit vaststelling draagvlakmeting en inwerkingtreding Verordening bedrijveninvesteringszone bedrijventerrein Halfweg-Molenwatering 2021-2025)

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard;

 

gelet op de artikelen 4 en 5 van de Wet op de bedrijveninvesteringszones, en op artikel 14 van de Verordening bedrijveninvesteringszone bedrijventerrein Halfweg-Molenwatering 2021-2025;

 

gezien het proces-verbaal van notaris mr. Mireille Anne Marie van Kleij-van Esch d.d. 23 november 2020 "tot het verrichten van een telling van het aantal stemmen met betrekking tot het verlengen van een Bedrijfsinvesteringszone Halfweg/Molenwatering";

 

besluit het Besluit vaststelling draagvlakmeting en inwerkingtreding Verordening bedrijveninvesteringszone bedrijventerrein Halfweg-Molenwatering 2021-2025 vast te stellen als volgt.

Artikel 1  

Om de BIZ-bijdrage voor een periode van vijf jaren te verlengen, heeft de gemeenteraad op 14 oktober 2020 de Verordening bedrijveninvesteringszone bedrijventerrein Halfweg-Molenwatering 2021-2025 vastgesteld (Gemeenteblad 2020 nr. 280373 van 29 oktober 2020).

 

Volgens artikel 4 van de Wet op de bedrijveninvesteringszones kan de verordening niet in werking treden dan nadat gebleken is van voldoende steun onder de bijdrageplichtigen.

 

Volgens artikel 5, eerste lid, van de Wet op de bedrijveninvesteringszones is sprake van voldoende steun als blijkt dat:

  • a.

    ten minste de helft van de bijdrageplichtigen zich voor of tegen inwerkingtreding heeft uitgesproken;

  • b.

    ten minste tweederde deel daarvan zich vóór inwerkingtreding heeft uitgesproken; en

  • c.

    de som van de WOZ-waarden van onroerende zaken in gebruik bij danwel in eigendom van bijdrageplichtigen die zich hebben uitgesproken vóór inwerkingtreding hoger is dan de som van de WOZ-waarden in gebruik bij danwel in eigendom van bijdrageplichtigen die zich hebben uitgesproken tegen inwerkingtreding.

Daarom is een draagvlakmeting gehouden, op de wijze en met het resultaat als hierna vermeld.

 

Op 30 september 2020 zijn alle belastingobjecten als bedoeld in artikel 3 van de Verordening geïnventariseerd, en met de WOZ-waarden op een verzamellijst gebracht. Daaraan zijn de belastingplichtige gebruikers en eigenaren toegevoegd, en zijn deze voorzien van een uniek volgnummer.

 

Alle bijdrageplichtigen zijn schriftelijk geïnformeerd over de strekking van de verordening. Bij deze brief is een stemformulier gevoegd, met behulp waarvan zij in de gelegenheid zijn gesteld om zich schriftelijk voor of tegen inwerkingtreding van de Verordening uit te spreken. Stemformulieren, voorzien van een uniek volgnummer, zijn persoonlijk door de parkmanager aan de gebruikers van objecten op het bedrijventerrein Halfweg–Molenwatering overhandigd. Aan eigenaren van leegstaande objecten op het bedrijventerrein zijn brieven met informatie en stemformulieren, voorzien van een uniek volgnummer, aangetekend verzonden.

 

De draagvlakmeting heeft plaatsgevonden van 1 november 2020 tot en met 18 november 2020.

 

Op 18 november zijn de tot dat moment ontvangen stemformulieren aan de notaris overhandigd. De uitgebrachte stemmen zijn door de notaris op 18 november 2020 gecontroleerd, geteld en verwerkt op bovengenoemde verzamellijst. De notaris heeft haar bevindingen weergegeven in een proces-verbaal van 23 november 2020.

 

Uit het proces-verbaal van de notaris blijkt het volgende.

 

Van de in totaal 367 bijdrageplichtigen hebben 234 een geldige stem uitgebracht. Dit betreft afgerond 64%. Vastgesteld wordt dat aan de eis, bedoeld in artikel 5, eerste lid, onder a, van de Wet wordt voldaan.

 

Van de 234 geldig uitgebrachte stemmen zijn 210 stemmen voor en 24 stemmen tegen inwerkingtreding van de Verordening. Dit betreft respectievelijk afgerond 90% voor en 10% tegen. Vastgesteld wordt dat aan de eis, bedoeld in artikel 5, eerste lid, onder b, van de Wet wordt voldaan.

 

De som van de WOZ-waarden van onroerende zaken in gebruik bij danwel in eigendom van bijdrageplichtigen die zich hebben uitgesproken voor inwerkingtreding is € 138.150.000,00 en de som van de WOZ-waarden van onroerende zaken in gebruik bij danwel in eigendom van bijdrageplichtigen die zich hebben uitgesproken tegen inwerkingtreding is € 7.686.000,00. Vastgesteld wordt dat aan de eis, bedoeld in artikel 5, eerste lid, onder c, van de Wet wordt voldaan.

 

Uit de draagvlakmeting blijkt dus dat er voldoende steun is onder de bijdrageplichtigen voor inwerkingtreding van de Verordening.

Artikel 2  

De Verordening bedrijveninvesteringszone bedrijventerrein Halfweg-Molenwatering 2021-2025 treedt in werking met ingang van 1 januari 2021.

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard op 8 december 2020.

De loco-secretaris,

S. Elseman

De burgemeester,

mr. F. van Oosten

Naar boven