Verordening tot eerste wijziging van de Verordening maatschappelijke ondersteuning Capelle aan den IJssel 2020

De raad van de gemeente Capelle aan den IJssel;

 

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 16 december 2020,

 

gelet op de artikelen 2.1.4a en 2.1.6 van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en artikel 3.8 lid 1 van het Uitvoeringsbesluit Wmo 2015;

 

gezien het advies van de commissie Samenleving en Economie;

 

overwegende dat het van belang is om de Verordening maatschappelijke ondersteuning Capelle aan den IJssel 2020 actueel te houden.

BESLUIT:

vast te stellen de Verordening tot eerste wijziging van de Verordening maatschappelijke ondersteuning Capelle aan den IJssel 2020.

 

Eerste wijziging van de Verordening maatschappelijke ondersteuning Capelle aan den IJssel 2020.

Artikel I

De Verordening maatschappelijke ondersteuning Capelle aan den IJssel 2020 wordt gewijzigd als volgt:

 

A.

Artikel 16 lid 5 komt als volgt te luiden:

Het voorstel is om dit artikel als volgt te wijzigen:

 

De hoogte van de eigen bijdrage voor de maatwerkvoorziening voor vervoer (collectief aanvullend vervoer) bedraagt voor:

1 zone € 1,20 per rit;

2 zones € 1,80 per rit;

3 zones € 2,40 per rit;

4 zones € 3,00 per rit;

5 zones € 3,60 per rit.

 

B

In artikel 22 wordt ‘een mantelzorgpas, vervangen door ‘een waardebon’.

Artikel II

De toelichting bij artikel 16 lid 5 aan te passen als volgt:

 

In het vijfde lid is bepaald dat bij het collectief aanvullend vervoer voor sociaal recreatief vervoer een bijdrage gevraagd wordt voor algemeen gebruikelijke kosten. In artikel 2.1.4a van de wet is bepaald dat de maximale bijdrage die voor een maatwerkvoorziening gevraagd mag worden € 19,00 per maand is. Hiervan mag echter worden afgeweken als het gaat om een vervoersvoorziening. Dat moet dan wel in een verordening worden vastgelegd (artikel 3.8 lid 1 van het Uitvoeringsbesluit Wmo 2015).

De hoogte van de eigen bijdrage voor het collectief aanvullend vervoer is vergelijkbaar met de kosten voor het openbaar vervoer voor de afgelegde ritten.

 

De toelichting bij artikel 22 aan te passen als volgt:

 

Deze bepaling betreft een uitwerking van de verordeningsplicht in artikel 2.1.6 van de wet. Hierin is opgenomen dat bij verordening wordt bepaald op welke wijze het college zorg draagt voor een jaarlijkse blijk van waardering voor de mantelzorgers van cliënten in de gemeente.

 

Artikel 2.1.6 stelt dat het moet gaan om mantelzorgers van cliënten in de gemeente. Artikel 1.1.1 van de wet definieert een cliënt als een persoon die gebruik maakt van een algemene voorziening, maatwerkvoorziening of pgb, of door of namens wie een melding is gedaan. Het gaat dus ook om mantelzorgers van cliënten die een behoefte aan ondersteuning hebben aangemeld, ook al is daar geen voorziening op basis van deze wet uitgekomen. Voorts is de woonplaats van de cliënt bepalend, zodat het dus ook mantelzorgers kan betreffen die in andere gemeenten wonen.

De Stichting Welzijn Capelle (SWC) heeft van de gemeente de opdracht gekregen uitvoering te geven aan de mantelzorgwaardering in onze gemeente. De waardering bestaat uit het beschikbaar stellen van een VVV-cadeaukaart.

Artikel III

Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2021.

 

Vastgesteld in de openbare vergadering van 14 december 2020

De griffier,

de voorzitter,

Naar boven