Verordening winkeltijden Waddinxveen 2018 (na eerste wijziging)

De raad der gemeente Waddinxveen;

 

gelet op artikel 149 Gemeentewet en het bepaalde in de Winkeltijdenwet;

besluit:

 

vast te stellen de Verordening winkeltijden Waddinxveen 2018 (na eerste wijziging)

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    de wet: de Winkeltijdenwet;

  • b.

    feestdagen: nieuwjaarsdag, tweede paasdag, Hemelvaartsdag, tweede pinksterdag, eerste en tweede kerstdag;

  • c.

    Werkdagen: maandag tot en met zaterdag;

  • d.

    Winkel: dat wat er onder wordt verstaan in de Winkeltijdenwet.

Artikel 2 Zon- en feestdagenregeling

  • 1.

    Voor winkels wordt met deze verordening een algemene vrijstelling verleend van de in artikel 2, eerste lid, aanhef en onder a en b, van de wet vervatte verboden op zon- en feestdagen tussen 12.00 en 17.00 uur.

  • 2.

    De in lid 1 bedoelde algemene vrijstelling gelden niet voor eerste kerstdag, eerste paasdag en eerste Pinksterdag.

  • 3.

    Het is voor winkels verboden om op zon- en feestdagen goederen te laden en te lossen.

Artikel 2a Ontheffingen

Dit artikel wordt toegevoegd en komt te luiden als volgt:

  • 1.

    Het college kan op aanvraag een tijdelijke ontheffing verlenen van de in artikel 2, eerste lid, van de Winkeltijdenwet genoemde verboden, indien er sprake is van bijzondere omstandigheden van tijdelijke aard of indien dat in het belang is van de volksgezondheid.

  • 2.

    Aan de in het eerste lid bedoelde ontheffing kan het college beperkingen en voorschriften verbinden.

  • 3.

    De in het eerste lid bedoelde ontheffing kan worden geweigerd als de woon- en leefsituatie of de openbare orde in de omgeving van de winkel op ontoelaatbare wijze nadelig wordt beïnvloed door de openstelling van de winkel op basis van de ontheffing.

Artikel 2b Intrekken of wijzigen ontheffing

Burgemeester en wethouders kunnen een ontheffing intrekken of wijzigen als:

  • a.

    ter verkrijging daarvan onjuiste of onvolledige gegevens zijn verstrekt;

  • b.

    verandering van omstandigheden of inzichten dit naar hun oordeel noodzakelijk maken in het belang van de belangen ter bescherming waarvan de ontheffing is vereist;

  • c.

    de exploitatie van de winkel op basis van de ontheffing gevaar oplevert voor de openbare orde, de veiligheid of het woon- en leefklimaat ter plaatse;

  • d.

    aan de ontheffing verbonden voorschriften en beperkingen niet zijn of worden nagekomen;

  • e.

    van de ontheffing geen gebruik wordt gemaakt binnen een daarbij gestelde termijn; of

  • f.

    de houder dit verzoekt.

Artikel 3 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op 19 juli 2018 onder gelijktijdige intrekking van de Verordening winkeltijden Waddinxveen 2007 zoals vastgesteld op 20 november 2014.

Artikel 4 Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als: Verordening winkeltijden Waddinxveen 2018 (na eerste wijziging).

 

Aldus vastgesteld door de raad der gemeente Waddinxveen in zijn openbare vergadering van 25 november 2020.

de griffier,

mr. F.W. van der Dussen

de voorzitter,

E.J. Nieuwenhuis

Toelichting bij de Verordening winkeltijden Waddinxveen 2018

 

Eerste paasdag en eerste pinksterdag vallen altijd op een zondag. Om die reden zijn ze niet apart als feestdag in de Winkeltijdenwet genoemd. Bij een algemene vrijstelling voor de zondag, zouden winkels dus ook open mogen op deze dagen. Omdat eerste kerstdag een feestdag is in de zin van artikel 2, eerste lid aanhef en onder b, van de Winkeltijdenwet, zou ook hiervoor een algemene vrijstelling gelden. Een algemene vrijstelling voor eerste kerstdag, eerste paasdag en eerste pinksterdag wordt als ongewenst beschouwd. Om die reden wordt in het tweede lid van artikel 2 geregeld dat de algemene vrijstelling niet geldt voor deze drie dagen.

Om te voorkomen dat er op zon- en feestdagen overlast is van het laden of lossen van vrachtwagens, is hierover een verbod opgenomen in het derde lid van het artikel 2.

Ingevolge artikel 2, eerste lid, sub b van de Winkeltijdenwet is het tevens verboden een winkel voor het publiek geopend te hebben op Goede vrijdag na 19 uur, op 24 december na 19 uur en op 4 mei na 19 uur. Een vrijstelling voor deze tijden wordt als ongewenst beschouwd. Om die reden wordt in deze verordening geen vrijstelling gegeven voor deze tijden.

Ingevolge artikel 2, eerste lid, sub c van de Winkeltijdenwet is het verboden een winkel voor het publiek geopend te hebben op werkdagen voor 6 uur en na 22 uur. Een vrijstelling voor deze tijden wordt tevens als ongewenst beschouwd. Om die reden wordt in deze verordening geen vrijstelling gegeven voor deze tijden.

Toelichting bij de Verordening winkeltijden Waddinxveen 2018 (na eerste wijziging)

Artikel 2a Ontheffingen

Dit artikel geeft voor wat betreft winkeltijden ruimte voor maatwerk – dat wil zeggen: voor het tijdelijk en in specifieke omstandigheden voor een bepaalde winkel verlenen van een ontheffing van de verboden uit artikel 2 van de Winkeltijden. Het college is op grond van dit artikel bevoegd tot het leveren van zulk maatwerk. Het kan in specifieke situaties – namelijk bij bijzondere omstandigheden van tijdelijke aard en/of als het in het belang van de volksgezondheid is – een tijdelijke verruiming van de openingstijden van een bepaalde winkel toestaan.

 

Eerste lid:

Dit lid bevat de bevoegdheid voor het college (zie ook artikel 3, tweede lid, van de Winkeltijdenwet). Er zal eerst door een winkel een aanvraag voor een ontheffing moeten worden ingediend. Het college kan tot verlening van een tijdelijke ontheffing overgaan als wordt voldaan aan een van de voorwaarden om gebruik te maken van deze bevoegdheid: er moet sprake zijn van bijzondere omstandigheden van tijdelijke aard en/of het moet in het belang zijn van de volksgezondheid om de ontheffing te verlenen. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan het verruimen van openingstijden van een supermarkt, op enkele naar verachting drukke dagen rondom en/of op de feestdagen, zodat er meer mogelijkheid is tot spreiding van winkelende personen in verband met de COVID-19-crisis.

 

Tweede lid:

Het college kan beperkingen en voorschriften verbinden aan de in het eerste lid bedoelde ontheffing (zie ook artikel 3, derde lid, van de Winkeltijdenwet). Dit biedt de mogelijkheid aan het college om bijvoorbeeld aan een ontheffing die een langere openingstijd mogelijk maakt, bepaalde beperkingen te koppelen, zoals beperkingen die de kans op overlast verkleinen. Dit lid biedt dus extra mogelijkheden tot het bieden van maatwerk.

 

Derde lid:

Deze bepaling houdt er verband mee dat het college altijd de belangen van de omgeving van de betreffende winkel voor ogen moet houden en die belangen moet meewegen bij het nemen van de beslissing om wel of niet de gevraagde tijdelijke ontheffing te verlenen. Het kan hierbij zeer wel aankomen op een door het college te maken belangenafweging, bijvoorbeeld tussen het belang van volksgezondheid enerzijds en de openbare orde in de omgeving van de winkel anderzijds. Indien het college dan meent dat het voordeel voor de volksgezondheid niet opweegt tegen de nadelige gevolgen voor de openbare orde die de verruiming van de openingstijd zou hebben, dan kan dat zeer wel een reden zijn voor het college om de ontheffing te weigeren.

Artikel 2b Intrekken of wijzigen ontheffing

Met dit artikel krijgt het college expliciet de bevoegdheid om in de situaties, zoals genoemd in dit artikel, ontheffingen in te trekken of te wijzigen.

Naar boven