Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam tot wijziging van de Overstapregeling van voortdurende erfpacht naar eeuwigdurende erfpacht voor woonbestemmingen 2017 in verband met verruiming van notariskeuze (Wijzigingsbesluit Overstapregeling voor voortdurende erfpacht naar eeuwigdurende erfpacht voor woonbestemmingen 2017 (notariskeuze))

Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam,

 

Gelet op artikel 160, eerste lid, onder d, van Gemeentewet,

besluit:

 

Artikel I  

De Overstapregeling van voortdurende erfpacht naar eeuwigdurende erfpacht voor woonbestemmingen 2017, wordt als volgt gewijzigd:

 

Artikel 18 lid, vierde lid, komt te luiden:

  • 4.

    De erfpachtakte wordt verleden door een notaris die in de gemeente Amsterdam is gevestigd. Notarissen die niet in Amsterdam zijn gevestigd, kunnen onder nadere voorwaarden erfpachtakten verlijden. Deze voorwaarden zullen worden vastgesteld en algemeen bekend gemaakt. De gemeente kiest de notaris na overleg met de erfpachter. 

Artikel II  

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking.

Artikel III  

Dit besluit wordt aangehaald als: Wijzigingsbesluit Overstapregeling voor voortdurende erfpacht naar eeuwigdurende erfpacht voor woonbestemmingen 2017 (notariskeuze)

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van 24 november 2020.

De voorzitter

Femke Halsema

De gemeentesecretaris

Peter Teesink

Toelichting op de regeling  

Algemeen deel

Het college heeft ingestemd met wijziging van de Overstapregeling van voortdurende erfpacht naar eeuwigdurende erfpacht. Het college heeft besloten dat dat overstapakten onder voorwaarden kunnen worden gepasseerd door notarissen die niet behoren tot de Ring Amsterdam van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

 

Artikelsgewijze toelichting

Artikel I:

 

In artikel 18 lid 4 van de Overstapregeling is geregeld dat overstapakten worden verleden door in Amsterdam gevestigde notarissen. Op grond van artikel 6 van het beleid aktekosten, worden hieronder mede begrepen notarissen behorende tot de Ring Amsterdam van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

 

Artikel 18 lid 4 van de Overstapregeling wordt gewijzigd, zodat overstapakten onder voorwaarden kunnen worden verleden door notarissen die in Amsterdam zijn gevestigd.

De hier bedoelde voorwaarden worden niet in de Overstapregeling vastgelegd. De hier bedoelde voorwaarden worden buiten de Overstapregeling vastgesteld en algemeen bekend gemaakt.

Om op dit punt flexibel te kunnen zijn en voortvarend te kunnen handelen zal de directeur Grond en Ontwikkeling daartoe worden gemandateerd door het college

Naar boven