BESLUITENLIJST GEMEENTERAAD GEMEENTE MIDDEN-GRONINGEN D.D. 19 DECEMBER 2019

 

 

Voorzitter: Griffier

A. Hoogendoorn F.M. Bouwman

 

Aanwezige raadsleden:

 

PvdA

T. van der Veen, J. van Duren, H.J Flederus, R. Sinnema, J. Westerdiep

Gemeentebelangen Midden-Groningen

H. Haze, M. Ploeger, G.H. Akkerman, J. Velthuis, H. Loots

 

SP

M. Feenstra-Jansen, M. Kluit, H. van der Vlist, H. Polat, K.W. Koning

 

VVD

M.E. Bos-Carabain, E.J.K. Offereins, P.A. Nieland-Kampen, C.J.H. Ubels

 

ChristenUnie

M.T. Metscher, N. Joostens. H.B. van Dijk, L. Doorn-Groeneveld

 

CDA

A.P.A. van der Burg-Versteeg, M.W. van der Meijden, F. Bos

 

GroenLinks

H. Bos, A.D. Bosscher, G.A. Zuiderveen

 

D66

G.H. Renkema, Y.P. Lutterop

 

Leefbaar Midden-Groningen

F.A. Kruzenga

 

m.k.a .

H. Wind

 

 

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 30 januari 2020.

De raad van de gemeente Midden-Groningen

 

A. Hoogendoorn F.M. Bouwman

Voorzitter Griffier

 

 

Besluitenlijst raadsvergadering van 19 december 2019

 

1. Opening

De voorzitter opent de vergadering om 16.30 uur

 

2. Vaststellen agenda

De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

 

3. Inventarisatie spreekrecht burgers

 

Er hebben zich de volgende insprekers aangemeld:

• Mw. de Winter, n.a.v. ingekomen stuk nr. 1 Verkeersoverlast Hoofdstraat Noordbroek

• Dhr. Leeuwerik, n.a.v. ingekomen stuk nr. 12 Windmolens Windpark N33

 

4. Vragenuur

Vragen D66

Vandaag hebben wij geconstateerd dat het door brand verwoeste havengebouw in de Slochterhaven wordt afgebroken/verwijderd.

De aanleiding daarvoor is triest, maar D66 is verheugd dat hiermee de aanblik van de haven aanzienlijk wordt verbeterd. Wat nu in elk geval nog aandacht behoeft, zijn de oude boten die voor zover wij weten aldaar illegaal liggen en waarvan 1 boot bovendien wordt bewoond.

 

D66 realiseert zich terdege dat de beschreven situatie helaas niet uniek is.

Zo hebben wij vernomen dat ook in Martenshoek wrakken van boten liggen, die mogelijk ook nog zijn bewoond. Wat wij willen voorkomen is dat deze situatie ook in de Slochterhaven een normaal beeld wordt.

 

Vandaar de volgende vragen aan het college:

1. Klopt de beschreven situatie?

2. Is de beschreven situatie bekend bij het college?

3. Welke stappen kan/wil het college ondernemen om de situatie te beëindigen?

4. Op welke termijn kan die situatie beëindigd zijn? Graag een concrete datum.

 

 

Beantwoording

De situatie is bekend bij het college. Het ligt iets complexer dan door D66 aangegeven. Primair is het een zaak van de havenbeheerder en de eigenaar van de boten. Er zijn juridische stappen gezet. Er is een intensief contact met de beheerder. De gemeente en de beheerder hebben daarin een gezamenlijk belang, namelijk een keurige haven. De havenbekken is in eigendom van het waterschap. Juridisch gezien is het de vraag of er sprake is van wonen. Het havengebouw is versneld gesloopt. Er wordt ingezet op een duurzame oplossing in contact met de havenbeheerder en de eigenaar. Er kan geen concrete datum gegeven worden wanneer de situatie beëindigd kan worden, omdat de gemeente daar beperkt invloed op heeft en geen partij is in het juridisch conflict tussen de havenbeheerder en de eigenaar van de boten.

5. Vaststellen verslagleggingen raadscommissies van 3 december, 11 december en 12 december 2019 en de besluitenlijsten van de raadsvergaderingen van 28 november en 11 december 2019.

• De verslagleggingen van de raadscommissies van 3 december, 11 december en 12 december 2019 worden ongewijzigd vastgesteld;

• De besluitenlijst van de gemeenteraad van 28 november wordt met de volgende wijziging vastgesteld: mw. Bosman (GroenLinks) was niet aanwezig, maar dhr. Zuiderveen (GroenLinks) wel.

• De besluitenlijst van de gemeenteraad van 11 december 2019 wordt ongewijzigd vastgesteld.

 

6. Ingekomen stukken en mededelingen

Voorstel om in te stemmen met het afdoeningsvoorstel

 

Besluit: (met algemene stemmen)

In te stemmen met :

1. De wijze van afdoening van de lijst ingekomen stukken (bijlage 1)

2. De lange termijn agenda (bijlage 2)

3. De toezeggingenlijst (bijlage 3)

 

Mededelingen:

Wethouder Drenth:

• WOZ-waarden: Vorig jaar is in de raad gesproken over de WOZ-waardering. Reacties vanuit de samenleving op aanslagen die een hogere waarde lieten zien, ten gevolge van het gelijktrekken van de wijze van het waarderen van onroerende zaken in Midden-Groningen vormde daarvoor de aanleiding. De wethouder heeft toen toegezegd te gaan werken met een voormelding. Er wordt nu in de eerste week na het kerstreces een voormelding gezonden in die situaties waar sprake is van een stijging van meer dan 10% van de waarde. Dit zal om ongeveer 2000 stuks gaan. De rest van de aanslagen wordt eind februari gezonden.

• Gedeputeerde Staten heeft besloten Midden-Groningen onder repressief toezicht te plaatsen; de wethouder verwacht wel een stevige brief omdat de gemeente nog een bezuinigende taakstelling heeft;

• Projecten Scholenprogramma: Het Ministerie van BZK heeft een extra bijdrage toegekend van 20 miljoen euro voor het scholenprogramma. Daarbij wordt er van de gemeenten een bedrage van 10 miljoen euro verwacht. De bijdrage is bedoeld voor scholen die oorspronkelijk in de planning voor nieuwbouw stonden. Dus scholen die in het kader van de versterking in de plannen staan, kunnen hieruit niet gefinancierd worden. Projecten die in het kader van nieuwbouw vanuit het scholenprogramma nog op de plank liggen kunnen hiermee gefinancierd worden.

 

7. Beleidsplan wegen

Het concept beleidsplan wegen 2020-2024 harmoniseert het beleid van de voormalige gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren. Door deze harmonisering kunnen onze wegen, fiets- en voetpaden, inritten, parkeerplaatsen volgens dezelfde uitgangspunten beheerd en onderhouden worden.

Besluit: met 27 stemmen voor (PvdA-5, SP-5, VVD-4, ChristenUnie-4, CDA-3, GroenLInks-3, D66-2, Leefbaar Midden-Groningen-1) en 5 stemmen tegen (GemeenteBelangen Midden Groningen)

 

1. Het beleidsplan Wegen 2020-2024 voor de duur van 5 jaar vast te stellen.

2. Tijdelijk de keuze te maken voor scenario 2 om het kwaliteitsniveau B van de CROW richtlijn los te laten en het wegenareaal van Midden-Groningen te onderhouden en beheren binnen de huidige bestaande middelen met een budget van totaal € 2.275.000.

3. Het college van Burgemeester en Wethouders de opdracht te geven om tijdens de voorjaarsnota met een financiële uitwerking te komen van scenario 1 en de consequenties hiervan op het meer jaren perspectief van Midden-Groningen.

4. Een Investeringskrediet van € 475.000 beschikbaar te stellen en de daar uit voortvloeiende extra kapitaallasten te dekken conform het voorstel in de financiële paragraaf.

5. De bijbehorende begrotingswijziging (2020-001) in de financiële paragraaf vast te stellen, zodat de toevoegingen en aanwendingen van de voorziening ‘groot onderhoud wegen’ juist in de begroting worden opgenomen.

 

8. Besparing Meedoenfonds

De raad heeft bij de Voorjaarsnota besloten om het Meedoenfonds te verhogen met

€ 175.000 maar heeft ook tegelijk besloten dat dit bedrag weer bezuinigd moet worden vanaf het jaar 2020. Veel inwoners met een inkomen tot 125% van het sociaal minimum weten de weg naar de webwinkel van het Meedoenfonds te vinden. Inwoners kunnen daar een tegoed besteden voor sociale-, sportieve en culturele activiteiten. In dit voorstel wordt aangegeven hoe we kunnen besparen op het Meedoenfonds. Tevens wordt geadviseerd om ook de voorzieningen ‘medische keuring van een invalidenparkeerkaart’ en de ‘verzekering van een scootmobiel’ op te nemen in het Meedoenfonds nu deze kosten niet langer vergoed worden vanuit de Wmo.

(Portefeuillehouder: dhr. Verschuren)

Besluit: (met algemene stemmen)

• in te stemmen met de verlaging van de financiële vergoeding voor deelname aan sociale-, culturele- of sportieve activiteiten voor volwassenen van € 200 naar € 125 per jaar ten behoeve van de besparing op het Meedoenfonds.

• kennis te nemen van de verlaging van de subsidie aan Stichting Leergeld ten behoeve van de besparing op het Meedoenfonds.

• de ‘verzekering scootmobiel’ en ‘medische keuring invalidenparkeerkaart’ als 100% te vergoeden voorzieningen op te nemen in het Meedoenfonds voor mensen met een inkomen tot 125% van het sociaal minimum.

• de verordening Meedoenfonds 2020 vast te stellen.

Toezegging:

Wethouder Verschuren zegt toe voor de zomer met de raad een brede discussie te starten over het minimabeleid en armoedeval. Hierin wordt de armoedeberekenaar van Stimulanz ook betrokken.

 

9. Overname projecten versterking scholenprogramma door gemeente

In juli 2019 is bekend geworden dat het CVW eind 2019 ophoudt te bestaan. Een groot deel van het CVW gaat op dit moment over naar de NCG die omgevormd wordt tot de uitvoeringsorganisatie. Een deel van de versterkingsopgave voor de scholen in Midden-Groningen werd door het CVW uitgevoerd. De gemeente Midden-Groningen neemt deze taken over en heeft daarvoor een overeenkomst met NAM en de betrokken schoolbesturen gesloten.

(Portefeuillehouder: dhr. Drenth)

Stemverklaring:

G.H. Renkema ziet te veel losse eindjes in het voorstel en stemt er niet mee in.

Stemverklaring:

Y.P. Lutterop merkt op dat het college via dit voorstel heeft laten zien out-of the box te denken. Er zitten nog wel risico’s in maar met de uitleg van de wethouder vindt hij het meer weloverwogen dan dat bij de raadscommissie bleek. Hij kan er daarom wel mee instemmen.

Besluit met 1 stem tegen (D66-G.H. Renkema) en 31 stemmen voor (PvdA-5, GemeenteBelangen Midden-Groningen-5, SP-5, VVD-4, ChristenUnie-4, CDA-3, GroenLinks-3, D66-1, Leefbaar Midden-Groningen-1

1. In te stemmen met de overname van project versterking scholenprogramma door gemeente;

2. Heeft kennis genomen van de consequenties en risico’s verbonden aan het voeren van regie over de projecten door de gemeente;

3. In te stemmen met de overeenkomst en de voorgestelde aanpak van het vervolg van het scholenprogramma;

4. Kennis te nemen van het feit dat op grond van artikel 25 lid 2 Gemeentewet geheimhouding

op is gelegd op bijlage 1 op basis van artikel 10 lid 2 onder b Wob conform de onder argumenten weergegeven onderbouwing.

 

10. Detailhandelsvisie en uitvoeringsagenda Midden-Groningen

Detailhandel is een belangrijke sector voor de gemeente Midden-Groningen. Het is belangrijk om de detailhandel ook in de toekomst aantrekkelijk te houden. Daarom is, in overleg met ondernemers en vastgoedeigenaren, een detailhandelsvisie met uitvoeringsagenda voor Midden-Groningen opgesteld.

(Portefeuillehouder: dhr. Borg)

 

Besluit met algemene stemmen:

1. De detailhandelsvisie en uitvoeringsagenda Midden-Groningen vast te stellen.

2. De ‘Beleidsnota detailhandelsbeleid 2012-2017’ van de voormalige gemeente Hoogezand-Sappemeer in te trekken.

3. Op basis van artikel 2 van de Inspraakverordening gemeente Midden-Groningen 2018 geen inspraak te verlenen op de detailhandelsvisie en uitvoeringsagenda Midden-Groningen.

 

11. Strategisch kader Nationaal Programma Groningen (lokaal)

De gemeente Midden-Groningen stelt als een van de gemeenten in het aardbevingsgebied een lokaal programma op, dat aan structureel nieuw perspectief bijdraagt aan de samenleving. College en raadswerkgroep hebben ervoor gekozen om te starten met het opstellen van een lokaal strategisch kader. Deze stap zorgt voor een gedragen besluit over ambities en doelen die voor de gemeente Midden-Groningen als geheel relevant en specifiek zijn. Het draagt bij tot het opstellen van een integraal programmaplan waardoor zoveel mogelijk effect en profijt voor de samenleving kan worden gerealiseerd.

(Portefeuillehouder: dhr. Hoogendoorn)

Besluit met algemene stemmen:

• Het strategisch kader NPG Midden-Groningen vast te stellen.

 

12. Financiële opbouw Nationaal Programma Groningen

Op 4 november jl. heeft het Bestuur van het Nationaal Programma Groningen (NPG) ingestemd met een voorstel over de toedeling van middelen. De toedeling van middelen is een financiële uitwerking van het eerder behandelde Programmakader. Via dit voorstel bieden wij de gemeenteraad van Midden-Groningen eerdergenoemde notitie Financiële Opbouw van het NPG ter instemming aan.

(Portefeuillehouder: dhr. Hoogendoorn)

Besluit met algemene stemmen:

In te stemmen met de Financiële opbouw Nationaal programma Groningen d.d. 4 november 2019.

 

Motie:

GroenLinks en GemeenteBelangen Midden-Groningen hebben een motie ingediend (versterking overheidsorganisaties en samenwerking expertise en kennis) en na de toelichting door de portefeuillehouder is de motie weer ingetrokken er daar bij vanuit gaande dat voor de zomer bij de bespreking van het programmaplan NPG op dit onderwerp teruggekomen gaat worden.

 

13. Voorstel tot het vaststellen van de lijst van Hamerstukken:

Voorstel om in te stemmen met de lijst van de volgende hamerstukken.

 

A. Verordening inrichting antidiscriminatievoorziening Midden-Groningen 2020

Inwoners van de gemeente Midden-Groningen die te maken krijgen met discriminatie kunnen contact opnemen met Discriminatie Meldpunt Groningen (DMG). DMG heeft verzocht de gemeentelijke bijdrage te verhogen van € 0,37 naar € 0,38 per inwoner. Het college adviseert de gemeenteraad in te stemmen met deze verhoging. Hiervoor is een aanpassing van de verordening inrichting antidiscriminatievoorziening noodzakelijk.

(Portefeuillehouder: dhr. Hoogendoorn)

Stemverklaring

GemeenteBelangen Midden-Groningen kan zich niet vinden in de verhoging omdat ze vinden dat dit een taak is van de Rijksoverheid en ook gefinancierd zou moeten worden door het rijk.

Besluit met 27 stemmen voor (PvdA-5, SP-5, VVD-4, ChristenUnie-4, CDA-3, GroenLinks-3, D66-2, Leefbaar Midden-Groningen-1) en 5 stemmen tegen (GemeenteBelangen Midden-Groningen-5)

• Vast te stellen van de Verordening inrichting antidiscriminatievoorziening Midden-Groningen 2020.

 

B. Aanwijzingsbesluit Functionaris Gegevensbescherming

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) geeft regels en verplichtingen ten aanzien van het verwerken van persoonsgegevens. De raad stelt op grond van de AVG de heer E. Beverloo aan als functionaris gegevensbescherming voor de raad en de rekenkamercommissie Midden-Groningen en meldt de functionaris gegevensbescherming aan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

(Portefeuillehouder: dhr. Hoogendoorn)

 

Besluit met algemene stemmen:

• In te stemmen met het voorstel om de heer E. Beverloo met terugwerkende kracht tot 25

mei 2018 op grond van artikel 37 van de Algemene Verordening gegevensbescherming aan te

wijzen als Functionaris gegevensbescherming voor het bestuursorgaan raad en het overheidsorgaan Rekenkamercommissie Midden-Groningen en aan te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

 

C. Gedragscode Privacy en publicatie van persoonsgegevens door de gemeenteraad

De gemeenteraad heeft een gedragscode opgesteld in het belang van bestuurlijke transparantie en de gedachte dat de overheid meer inzicht geeft in het functioneren. De actieve openbaarmakings-verplichting voor overheden is geregeld in de Wet openbaarheid bestuur (Wob) In deze code wordt artikelsgewijs aangegeven hoe de gemeenteraad rekening houdt met de privacy en zorgvuldige omgang met persoonsgegevens. Dit is geregeld in de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

(Portefeuillehouder: dhr. Hoogendoorn)

 

Besluit met algemene stemmen:

 

1. Vast te stellen van de “Gedragscode Privacy en publicatie van persoonsgegevens door de gemeenteraad van Midden-Groningen 2019”

 

D. Harmonisatie verordeningen burgerinitiatief en referendumverordening

De raad is bevoegd voor de gemeente Midden-Groningen diverse verordeningen op te stellen. Twee jaar na de herindeling zullen de verordeningen uit de voormalige gemeenten van rechtswege vervallen ingaande 01-01-2020. De referendumverordening en de verordening burgerinitiatief uit de voormalige gemeenten zijn gebaseerd op oude wet- en regelgeving en passen niet bij de huidige praktijk. Aangezien pas in 2020 actuele informatie beschikbaar komt wordt voorgesteld om dan in de raad een bespreekstuk voor te leggen.

(Portefeuillehouder: dhr. Hoogendoorn)

 

Stemverklaring:

ChristenUnie had graag de Referendumverordening en verordening burgerinitiatief van Hoogezand-Sappemeer willen behouden.

 

Besluit met 28 stemmen (PvdA-5, GemeenteBelangen-5, SP-5, VVD-4, CDA-3, GroenLinks-3, D66-2 Leefbaar Midden-Groningen-1) voor en 4 stemmen (ChristenUnie) tegen:

 

1. De referendumverordening en de verordeningen burgerinitiatief uit de voormalige gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde van rechtswege te laten vervallen.

2. In 2020 een bespreekstuk in de raad voor te leggen waarin aan de orde wordt gesteld of er

een verordening op het burgerinitiatief en een referendumverordening moet worden vastgesteld, zo ja wat de inhoud daarvan moet zijn, zo niet wat daarvoor als alternatief gehanteerd gaat worden.

 

E. Heffingsverordeningen 2020

Op 7 november heeft de raad de programmabegroting vastgesteld. Daarin zijn de begrote belastingopbrengsten voor het belastingjaar 2020 opgenomen. De belastingverordeningen moeten worden vastgesteld om deze belastingopbrengsten te kunnen realiseren. Het gaat om verordeningen voor de rioolheffing, afvalstoffenheffing, lijkverzorgingsrechten, toeristenbelasting, leges, marktgelden en liggelden.

 

(Portefeuillehouder: dhr. Drenth)

 

Besluit met algemene stemmen:

De navolgende heffingsverordeningen vast te stellen voor het belastingjaar 2020.

- Verordening op de heffing en invordering van Rioolheffing;

- Verordening op de heffing en invordering van Afvalstoffenheffing;

- Verordening op de heffing en invordering van Lijkbezorgingsrechten;

- Verordening op de heffing en invordering van Toeristenbelasting; - Verordening op de heffing en invordering van Leges;

- Verordening op de heffing en invordering van Marktgelden.

- Verordening op de heffing en invordering van Liggelden.

 

F. Heffingsverordening OZB 2020

Op 7 november 2019 heeft de raad de programmabegroting vastgesteld waarin de begrote belastingopbrengsten voor het belastingjaar 2020 zijn opgenomen. Om deze belastingopbrengsten te kunnen realiseren dient de voorliggende belastingverordening door de raad te worden vastgesteld.

 

(Portefeuillehouder: dhr. Drenth)

 

Besluit met algemene stemmen:

• De navolgende heffingsverordening vast te stellen voor het belastingjaar 2020.

- Verordening op de heffing en invordering van Onroerende zaakbelastingen

 

G. Scholenprogramma; kredietaanvraag van Heidemeer en Heemskerk

In het scholenprogramma wordt gewerkt aan aardbevingsbestendige en toekomstbestendige scholen in de gemeente Midden-Groningen. Voor de kindcentra ’t Heidemeer en Van Heemskerck is de conclusie getrokken dat versterking van deze scholen niet doelmatig is gezien de kosten die versterking en verduurzaming met zich meebrengen. Het huidige voorstel omvat de aanvraag van een taakstellend krediet voor de dekking van de kosten voortkomend uit de nieuwbouw van kindcentrum ’t Heidemeer en kindcentrum Van Heemskerck.

 

(Portefeuillehouder: dhr. Drenth)

 

Besluit met algemene stemmen:

• Kennis te nemen van de stand van zaken met betrekking tot de vervangende nieuwbouw van ’t Heidemeer en de Van Heemskerckschool in Hoogezand;

• Akkoord te gaan met het beschikbaar stellen van het krediet voor de realisatie van de scholen, de kinderopvang en de sloopkosten conform de financiële bijlage;

• De bijbehorende begrotingswijziging (2020-002) Vast te stellen.

 

H. Financiële verordening en nota van afschrijvingen

Het is een wettelijke verplichting voor elke gemeente om een Financiële Verordening ex artikel 212 Gemeentewet vast te stellen. De Financiële Verordening regelt het financiële beheer en beleid en de financiële organisatie van de gemeente. Het doel van deze verordening is dat de raad uitgangspunten vaststelt voor de uitvoering van de financiële functie.

 

(Portefeuillehouder: dhr. Drenth)

 

Besluit met algemene stemmen:

A. vast te stellen de Financiële verordening gemeente Midden-Groningen 2020;

B. Vaststellen van de geactualiseerde nota Afschrijvingsmethodieken, termijnen en overige

waarderingsgrondslagen van activa en passiva en deze in werking laten gaan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2019.

 

I. Invulling Rekenkamercommissie functie en verlenging benoeming Rekenkamercommissie leden

Op 2 januari 2018 heeft de raad voor de gemeente Midden-Groningen een rekenkamercommissie (RKC) ingesteld. De RKC heeft tot doel de kaderstellende en controlerende taak van de gemeenteraad te versterken. Daartoe voert de RKC onderzoek uit naar het gevoerde beleid van de gemeente. De leden van de RKC zijn voor twee jaar benoemd tot 1 januari 2020. De afspraak was dat in 2019 een evaluatie zou plaatsvinden om op basis hiervan de rekenkamerfunctie verder vorm te geven. Daarom ligt dit voorstel nu ter besluitvorming voor.

 

(Portefeuillehouder: dhr. Kluit namens de auditcommissie)

 

Besluit met algemene stemmen:

1. Per 1 januari 2020 gedurende 2 jaar door te gaan met de Rekenkamercommissie (RKC) in de huidige vorm

2. De huidige RKC leden nogmaals te benoemen voor 2 jaar tot 1 januari 2022

3. In 2021 de RKC opnieuw te evalueren in relatie tot de doorontwikkeling van de rol van de auditcommissie

4. Per 1 januari 2022 de definitieve rekenkamerfunctie vorm te geven en de verordening op de rekenkamercommissie hierop aan te passen en opnieuw vast te stellen.

 

J. Armoederegisseur

De raad wordt voorgesteld om de inzet van de armoederegisseur voort te zetten vanaf het jaar 2020. Met de inzet van een armoederegisseur kan toegewerkt worden naar en uitvoering worden gegeven aan een structurele armoedeaanpak in onze gemeente.

 

(Portefeuillehouder: dhr. Verschuren)

 

Besluit met algemene stemmen:

1. in te stemmen met het beschikbaar stellen van een structureel budget van € 60.000 voor de inzet van een armoederegisseur vanaf het jaar 2020.

2. de kosten te dekken uit het Meedoenfonds.

 

K. Verordeningen Jeugdhulp en Wmo 2020

Met ingang van 1 januari 2020 geldt er in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) een abonnementstarief. Dit tarief betekent dat inwoners voor de meeste Wmo-voorzieningen maximaal € 19,00 per maand aan eigen bijdrage moeten betalen. De Verordening Wmo moet daardoor worden aangepast. Daarnaast ontbraken een aantal persoonsgebonden budget tarieven in de Verordeningen Jeugdhulp en Wmo. Deze tarieven zijn toegevoegd.

 

(Portefeuillehouders: dhr. Boersma en dhr. Verschuren)

 

Besluit met algemene stemmen:

• Vaststellen van de Verordening Jeugdhulp gemeente Midden-Groningen 2020 en de Verordening Wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Midden-Groningen 2020.

• Kennisnemen van de Nadere regels Wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Midden-Groningen 2020.

 

L. Afvalstoffenverordening

Nu het beleid omtrent “van Afval naar Grondstof” door de gemeenteraad van Midden-Groningen is vastgesteld, kan ook de Afvalstoffenverordening worden vastgesteld. De gemeentelijke afvalstoffenverordening stelt regels over het beheer en de inzameling van huishoudelijke en andere afvalstoffen. De voormalige gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde kenden allemaal hun eigen verordening. Met dit besluit is ook dit onderwerp binnen de gemeente geharmoniseerd.

 

(Portefeuillehouder: dhr. Verschuren)

 

Besluit met algemene stemmen:

• Vaststellen van de Afvalstoffenverordening gemeente Midden-Groningen 2020

 

M. Bestemmingsplan Kindcentrum Kolham

Eén van de opgaven die speelt in het gemeentelijk scholenprogramma, is het realiseren van een Kindcentrum aan de Eikenlaan in Kolham. Uitgangspunten voor de nieuwbouw zijn toekomstbestendigheid, een hoge onderwijskwaliteit en een hoge gebouwkwaliteit. Het kindcentrum voorziet in een basisschool en een peuter- en kinderopvang onder één dak. Het initiatief past niet in het huidige bestemmingsplan. Om deze ontwikkeling mogelijk te kunnen maken, is een bestemmingsplan noodzakelijk.

 

(Portefeuillehouder: dhr. Boersma)

 

Besluit met algemene stemmen:

1. De Nota van beantwoording zienswijzen vast te stellen;

2. Het bestemmingsplan ‘Kolham, Kindcentrum Kolham’ (toelichting, regels en verbeelding) met planidentificatie NL.IMRO.1952.kolikckolham-VA01 vast te stellen;

3. Geen exploitatieplan vast te stellen voor de gronden waarop het bestemmingsplan betrekking heeft.

 

N. Verklaring van geen bedenkingen wisselwoningen Overschild

Het Centrum Veilig Wonen heeft een aanvraag omgevingsvergunning gedaan om maximaal 30 tijdelijke woningen te realiseren. In het belang van de versterkingsopgave in Overschild is tijdelijke huisvesting nodig. De tijdelijke huisvesting wordt primair aangeboden om de veiligheid van de bewoners tijdens de versterking of schadeherstel van hun woning te kunnen garanderen en om aanvullende woonlasten te voorkomen. De raad wordt voorgesteld hiervoor een verklaring van geen bedenkingen af te geven.

 

(Portefeuillehouder: dhr. Boersma)

 

Besluit met algemene stemmen:

 

1. Een ontwerpverklaring van geen bedenkingen af te geven voor de realisatie van maximaal 30 tijdelijke woningen op het terrein aan de noordoostzijde van de dorpskern van Overschild.

 

 

14. Marktverordening Midden-Groningen 2020

Voor een ordelijk verloop van de markten in de gemeente Midden-Groningen wordt een Marktverordening Midden-Groningen 2020 vastgesteld. In de marktverordening worden zaken als de inrichting en het gebruik van de markt en de vergunningverlening voor de standplaatsen geregeld. De bepalingen in de Marktverordening Midden- Groningen zijn nagenoeg gelijk aan de bepalingen in de Marktverordeningen voor de voormalige deelgemeenten en die per 1 januari 2020 vervallen.

 

(Portefeuillehouder: Dhr. Borg)

 

Besluit met algemene stemmen:

1. De Marktverordening Midden-Groningen 2020 vast te stellen.

 

15. Wet normalisering rechtspositie ambtenaren

De Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) treedt 1 januari 2020 in werking. Het belangrijkste gevolg van de Wnra is, dat de meeste ambtenaren voortaan werkzaam zullen zijn op basis van een arbeidsovereenkomst in plaats van een publiekrechtelijke aanstelling. De raad heeft de bevoegdheid tot het aangaan van een arbeidsovereenkomst met de griffier en de medewerkers van de griffie. Gelet op deze bevoegdheid is het aan de raad om per 1 januari 2020 met de griffier en de op de griffie werkzame personen een arbeidsovereenkomst aan te gaan.

 

(Portefeuillehouder: werkgeverscommissie)

 

Besluit met algemene stemmen:

• Tot het aangaan van een arbeidsovereenkomst met de griffier en de medewerkers van de griffie per 1 januari 2020

• Het door het college vastgestelde Personeelshandboek van toepassing te verklaren op de arbeidsovereenkomsten met de griffier en met de op de griffie werkzame personen.

• Kennis te nemen van het feit dat de burgemeester volmacht gaat verlenen aan de werkgeverscommissie voor het tekenen van de arbeidsovereenkomst met de griffier en de op de griffie werkzame personen.

• Mevrouw F.M. Bouwman met ingang van 1 januari 2020 aan te wijzen als griffier van de gemeente Midden-Groningen;

• mevrouw F.A.P. Grit, mevrouw Y.H. Goedhart en mevrouw F.C. Mulder als resp. 1e, 2e en 3e plaatsvervangend griffier aan te wijzen van de gemeente Midden-Groningen.

 

16. Bekrachtiging geheimhouding financiële bijlage De Wiekslag Schildwolde

Om de onderhandelingspositie van de gemeente c.q. het schoolbestuur bij de nieuwbouw van De Wiekslag niet in gevaar te brengen, is het van belang dat de raad de geheimhouding bekrachtigd op de financiële bijlage bij het raadsvoorstel.

(Portefeuillehouder: dhr. Drenth)

 

Besluit met algemene stemmen:

Geheimhouding te bekrachtigen op grond van artikel 25 lid 3 Gemeentewet van de door het college opgelegde geheimhouding op de financiële bijlage bij raadsvoorstel krediet De Wiekslag te Schildwolde o.b.v. artikel 10 lid 2b Wob conform de onder argumenten weergegeven onderbouwing.

 

17. Ontheffing ingezetenschap wethouder

Voor het wethouderschap geldt als een vereiste dat een wethouder in de gemeente woonachtig is. De gemeenteraad heeft in de raadsvergadering van 28 februari 2019 aan de heer P.W.G. Verschuren ontheffing verleend voor de termijn van één jaar met terugwerkende kracht tot 02-01-2019. De wethouder, die in Groningen woont, heeft de raad opnieuw verzocht hem deze ontheffing voor 2020 te verlenen.

(Portefeuillehouder: dhr. Hoogendoorn)

 

Stemverklaringen:

• GemeenteBelangen Midden-Groningen is het principieel oneens met het niet vestigen van een wethouder in de gemeente waar men wethouder is als ze niet voornemens zijn om in de gemeente te gaan wonen. Daarbij heeft de wethouder zelf ook aangegeven dat zijn partij vindt dat wethouders van buitenaf een noodoplossing is. Deze noodoplossing gaat nu het derde jaar in.

• D66: is het niet eens met het ontheffen van het ingezetenschap van de wethouder

• GroenLinks (dhr. Bos en dhr. Bosscher) sluiten zich aan bij de stemverklaring van GemeenteBelangen Midden-Groningen.

Besluit met 9 stemmen tegen (GemeenteBelangen Midden-Groningen-5, D66-2, GroenLinks-2( dhr. Bosscher, dhr. H. Bos) en 23 stemmen voor (PvdA-5, SP-5, VVD-4, ChristenUnie-4, CDA-3, GroenLinks-1 (G.A. Zuiderveen), Leefbaar Midden-Groningen-1)

 

1. Dhr. P.W.G. Verschuren, wonende te Groningen, ontheffing te verlenen

van het vereiste van ingezetenschap gedurende de periode van 1 jaar.

2. De ontheffing wordt verleend ingaande 02-01-2020.

 

18. Sluiting

 

Naar boven