Wijzigingen parkeren per 1 januari 2021

De raad heeft 11 november 2020 ingestemd met de parkeerverordening 2021. In dit artikel leest u de belangrijkste wijzigingen.

Parkeervergunning voor bezoekers: de bezoekersvergunning

Wilt u als inwoner van de gemeente Harlingen uw bezoek gratis laten parkeren? Dan kunt u een parkeervergunning voor bezoekers aanvragen (een zogenaamde bezoekersvergunning). Zodra de vergunning actief is ontvangt u inloggegevens waarmee u uw bezoek kan aan- en afmelden. Met de aanschaf van een bezoekersvergunning krijgt u 16 uur per week parkeertijd voor uw bezoek.

De bezoekersvergunning kunt u (per 1 januari 2021) online aanvragen via www.harlingen.nl/parkeren-voor-inwoners. Ook kunt u hier meer informatie vinden met betrekking tot deze bezoekersvergunning. Inloggen kan met DigiD. Eventueel kunt u zich ook melden bij ons Klant Contact Centrum (KCC). Gezien de maatregelen met betrekking tot het coronavirus is het nodig om een afspraak te maken. Neemt u wel een mondkapje en een geldig identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs) mee?

Met de bezoekersvergunning krijgt u inlogcodes voor een gebruikersvriendelijke WebApp. Dus geen aparte app op uw telefoon, maar een speciale website waar u gemakkelijk een kenteken kunt aanmelden en afmelden. Met uw smartphone, tablet, computer of laptop. Fluitje van een cent. En als u het zelf niet kunt, kan uw bezoek het misschien wel even doen. U betaalt jaarlijks €20,- (binnenstad) of €2,- (Vignetgebied) en vervolgens kunt u 16 uur per week aan bezoek laten parkeren. U kunt geen tijd opsparen.

Kraskaarten

Uw reeds aangeschafte bezoekerskaarten (kraskaarten) blijven gewoon geldig. Vindt u dat digitale gedoe maar niets? U kunt dan ook de kraskaarten blijven kopen voor €2,75 per stuk (Binnenstad) en €0,75 per stuk (Vignetgebied). 

Maakt u gebruik van de digitale bezoekerskaarten? De door u reeds aangeschafte digitale bezoekerskaarten blijven inzetbaar tot het tijdstip zoals aangegeven in het digitale loket.

Samengevat:

  • 1.

    Alleen inwoners van de gemeente Harlingen kunnen een bezoekersvergunning aanvragen;

  • 2.

    1 bezoekersvergunning per woonadres;

  • 3.

    €20 per jaar (Binnenstad) of €2 per jaar (Vignetgebied), 16 uur per week parkeren;

  • 4.

    Tijd bijkopen is niet mogelijk;

  • 5.

    Kraskaarten kopen blijft ook mogelijk;

  • 6.

    U kunt er uiteraard ook voor kiezen om uw bezoek te laten betalen bij de parkeerautomaat (of dat ze mobiel betalen met bijvoorbeeld Yellowbrick, Parmobile, SMS parking, etc.).

Campers

Campers komen voortaan niet meer in aanmerking voor een parkeervergunning. Met enige regelmaat ontvangen wij klachten over het langdurig parkeren van campers in de woonwijken. In onze APV(Algemeen Plaatselijke Verordening) is opgenomen dat campers niet (langdurig) in woonwijken mogen parkeren. Het is daarom ook logisch om campers voortaan niet meer in aanmerking te laten komen voor een bewonersvergunning.

Tarieven verhogen en camperplaatsen

Alle tarieven, zowel voor vergunningen als parkeergeld, gaan we met zo’n 10% verhogen. De camperaars bij de Nieuwe Vissershaven gaan in verhouding iets meer betalen. De parkeerautomaten gaan we tijdig aanpassen. De parkeerproviders (Yellowbrick, Parkmobile, SMS parking, etc.) krijgen centraal bericht van de wijzigingen.

Harlingen 26-11-2020

Naar boven