Gemeente Gouda – Wijziging Gouds Mandatenbesluit

Het college van burgemeester en wethouders van Gouda en de burgemeester van Gouda;

 

gelezen het voorstel van 12 november 2020;

 

gelet op artikel 160, 168 en 171 van de Gemeentewet;

 

besluiten:

 

ieder voorzover het zijn bevoegdheden betreft;

Artikel I het Gouds mandatenbesluit als volgt te wijzigen:

  • A.

    Artikel 43 wordt als volgt gewijzigd:

     

    gemandateerde hoofd afdeling Services

    inhoud van het mandaat – wel ondermandaat toegestaan

    Was

    wordt

    Artikel 43 Afdelingshoofd Services (SRV) – ondermandaat toegestaan

    • 12.

      Het afdelingshoofd SRV is bevoegd te beslissen op aanvragen om ventvergunningen, voor maximaal 5 dagen, op grond van artikel 5:8 van de Algemene plaatselijke verordening Gouda 2009 (na eerste wijziging).

    • 13

      Het afdelingshoofd SRV is bevoegd te beslissen op aanvragen om vergunning tot het houden van collectes en kledinginzamelingen op grond van artikel 5:7 van de Algemene plaatselijke verordening Gouda 2009 (na eerste wijziging).

    • 14

      Het afdelingshoofd SRV is bevoegd te beslissen op aanvragen om een vergunning voor het ophangen van spandoeken en/of het plaatsen van driehoek/sandwichborden op grond van artikel 2:5 van de Algemene plaatselijke verordening Gouda 2009 (na eerste wijziging).

    Artikel 43 Afdelingshoofd Services (SRV) – ondermandaat toegestaan

    • 12.

      Het afdelingshoofd SRV is bevoegd te beslissen op aanvragen om ventvergunningen, voor maximaal 5 dagen, op grond van artikel 5:8 van de Algemene plaatselijke verordening Gouda 2020.

    • 13

      Het afdelingshoofd SRV is bevoegd te beslissen op aanvragen om vergunning tot het houden van collectes en kledinginzamelingen op grond van artikel 5:7 van de Algemene plaatselijke verordening Gouda 2020.

    • 14

      Het afdelingshoofd SRV is bevoegd te beslissen op aanvragen om een vergunning voor het ophangen van spandoeken en/of het plaatsen van driehoek/sandwichborden op grond van artikel 2:3 van de Algemene plaatselijke verordening Gouda 2020

  • B.

    Artikel 44 wordt als volgt gewijzigd:

     

    gemandateerde afdelingshoofd Stadstoezicht

    Was

    wordt

    Artikel 44 Afdelingshoofd Stadstoezicht (STZ) – geen ondermandaat

    • 2.

      Het afdelingshoofd STZ is bevoegd ambtenaren aan te wijzen, belast met het toezicht op de naleving van het bepaalde in de Afvalstoffenverordening Gouda 2011, Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, Drank en Horecawet, Winkeltijdenwet, Wet op de Kansspelen, Algemene plaatselijke verordening Gouda 2009, Parkeerverordening 2012, Wegsleepverordening gemeente Gouda inclusief eerste wijziging en de op deze wetten en verordeningen gebaseerde verordeningen en besluiten als toezichthouder, als bedoeld in artikel 5:11 van de Algemene wet bestuursrecht en krachtens artikel 5.10,derde lid, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht.

    Artikel 44 Afdelingshoofd Stadstoezicht (STZ) – geen ondermandaat

    • 2.

      Het afdelingshoofd STZ is bevoegd ambtenaren aan te wijzen, belast met het toezicht op de naleving van het bepaalde in de Afvalstoffenverordening Gouda 2011, Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, Drank en Horecawet, Winkeltijdenwet, Wet op de Kansspelen, Algemene plaatselijke verordening Gouda 2020, Parkeerverordening 2012, Wegsleepverordening gemeente Gouda inclusief eerste wijziging en de op deze wetten en verordeningen gebaseerde verordeningen en besluiten als toezichthouder, als bedoeld in artikel 5:11 van de Algemene wet bestuursrecht en krachtens artikel 5.10,derde lid, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht.

  • C.

    Artikel 45 wordt als volgt gewijzigd:

     

    gemandateerde afdelingshoofd Stadstoezicht

    Was

    wordt

    Artikel 45 Afdelingshoofd Stadstoezicht (STZ) – ondermandaat toegestaan

    • 1.

      Het afdelingshoofd STZ is bevoegd feitelijke bestuursdwang uit te voeren, waarvoor op grond van de Opiumwet, Algemene plaatselijke verordening Gouda 2009, Gemeentewet, Wet Milieubeheer of de Afvalstoffenverordening Gouda 2011 een last onder bestuursdwang is opgelegd en aan de last binnen de gestelde begunstigingstermijn geen of onvoldoende opvolging is gegeven, waaronder het fysiek sluiten van panden.

    • 2.

      Het afdelingshoofd STZ is bevoegd feitelijk bestuursdwang uit te voeren in geval van spoedeisende bestuursdwang als bedoeld in artikel 5:31, eerste en tweede lid, van de Algemene wet bestuursrecht, waarvoor op grond van de Opiumwet, Algemene plaatselijke verordening Gouda 2009, Gemeentewet, Wet Milieubeheer of de Afvalstoffenverordening Gouda 2011 een besluit tot spoedeisende bestuursdwang is of zal worden opgelegd, waaronder het fysiek sluiten van panden.

    Artikel 45 Afdelingshoofd Stadstoezicht (STZ) – ondermandaat toegestaan

    • 1.

      Het afdelingshoofd STZ is bevoegd feitelijke bestuursdwang uit te voeren, waarvoor op grond van de Opiumwet, Algemene plaatselijke verordening Gouda 2020, Gemeentewet, Wet Milieubeheer of de Afvalstoffenverordening Gouda 2011 een last onder bestuursdwang is opgelegd en aan de last binnen de gestelde begunstigingstermijn geen of onvoldoende opvolging is gegeven, waaronder het fysiek sluiten van panden.

    • 2.

      Het afdelingshoofd STZ is bevoegd feitelijk bestuursdwang uit te voeren in geval van spoedeisende bestuursdwang als bedoeld in artikel 5:31, eerste en tweede lid, van de Algemene wet bestuursrecht, waarvoor op grond van de Opiumwet, Algemene plaatselijke verordening Gouda 2020, Gemeentewet, Wet Milieubeheer of de Afvalstoffenverordening Gouda 2011 een besluit tot spoedeisende bestuursdwang is of zal worden opgelegd, waaronder het fysiek sluiten van panden.

  • D.

    Artikel 46 wordt als volgt gewijzigd:

     

    Gemandateerde afdelingshoofd Veiligheid en Wijken

    inhoud van het mandaat – geen ondermandaat toegestaan

    Was

    wordt

    Artikel 46 Afdelingshoofd Veiligheid en Wijken (VNW) – geen ondermandaat

    • 13.

      Het afdelingshoofd VNW is bevoegd om een verblijfsontzegging op te leggen als vermeld in artikel 2:2 Algemene plaatselijke verordening Gouda 2009.

    • 14.

      Het afdelingshoofd VNW is bevoegd om bestuursdwang toe te passen en daarmee tevens het opleggen van een dwangsom, op grond van artikel 125 Gemeentewet wegens strijd met artikel 2:15 (terrasvergunningen) van de Algemene plaatselijke verordening Gouda 2009.

    Artikel 46 Afdelingshoofd Veiligheid en Wijken (VNW) – geen ondermandaat

    • 13.

      Het afdelingshoofd VNW is bevoegd om een verblijfsontzegging op te leggen als vermeld in artikel 2:49 Algemene plaatselijke verordening Gouda 2009.

    • 14.

      Het afdelingshoofd VNW is bevoegd om bestuursdwang toe te passen en daarmee tevens het opleggen van een dwangsom, op grond van artikel 125 Gemeentewet wegens strijd met artikel 2:12 (terrasvergunningen) van de Algemene plaatselijke verordening Gouda 2009.

  • E.

    Artikel 47 wordt als volgt gewijzigd:

     

    gemandateerde hoofd afdeling Veiligheid en Wijken

    inhoud van het mandaat – wel ondermandaat toegestaan

    Was

    wordt

    Artikel 47 Afdelingshoofd Veiligheid en Wijken (VNW) – ondermandaat toegestaan

    • 1.

      verlengen van de beslistermijn voor het beslissen op aanvragen om vergunning of ontheffing op grond van de Algemene plaatselijke verordening Gouda 2009 (artikel 1:2 APV).

    • 2.

      verzorgen van een bewijs van ontvangst van de kennisgeving met het tijdstip van de kennisgeving aan hem, die de kennisgeving doet (artikel 2:3 APV).

    • 3.

      stellen van voorschriften bij openbare manifestaties als bedoeld in artikel 5 Wet Openbare Manifestaties.

    • 4.

      beslissen op aanvragen om vergunning tot gebruik weg anders dan overeenkomstig bestemming (artikel 2:5 APV).

      N.B.: voor zover het betreft aanvragen in verband met bouwactiviteiten is de directeur van de Omgevingsdienst Midden-Holland gemandateerd.

    • 5.

      beslissen tot het opleggen en uitvoeren van bestuursdwang en daarmee tevens het opleggen van een dwangsom wegens overtreding van artikel 2:5 APV voor zover het betreft het op straat plaatsen van inboedels in het kader van huisuitzettingen.

    • 6.

      beslissen op aanvragen om vergunning voor evenementen (2:11 APV).

    • 7.

      beslissen op aanvragen om een exploitatievergunning inrichting van vermakelijkheid (artikel 2:15 APV).

    • 8.

      beslissen op aanvragen om terrasvergunningen (artikel 2:15 APV).

    • 9.

      beslissen op aanvragen om vergunning sluitingstijd inrichting van vermakelijkheid (artikel 2:16 APV).

    • 10.

      opleggen van een last onder dwangsom wegens het vervoeren of bij zich hebben van inbrekerswerktuigen (artikel 2:23A APV).

    • 11

      beslissen op aanvragen om vrijstelling van de verplichting voor handelaren om in een register aantekening te houden van gebruikte en ongeregelde goederen, die zij verkopen of op andere wijze overdragen (artikel 2:41 APV).

    • 12

      opleggen van een dwangsom wegens overtreding van de verplichtingen voor handelaren, die gebruikte en ongeregelde goederen verkopen of op andere wijze overdragen, als bedoeld in artikel 2:41 en 2:42 APV.

    • 13

      beslissen op aanvragen om ontheffing ten aanzien van geluidhinder bij evenementen (artikel 4:5,4:5a, b en c).

    • 14.

      beslissen op aanvragen om ontheffing van het verbod om ten behoeve van recreatief nachtverblijf kampeermiddelen te plaatsen of geplaatst te houden buiten een kampeerterrein, in het kader van het houden van een evenement (artikel 4:12 APV).

    • 15

      beslissen op aanvragen om vergunning voor venten en dergelijke (artikel 5:8 APV).

    • 16

      beslissen op een aanvraag om een standplaats (artikel 5:10 APV).

    • 17

      beslissen op aanvragen om vergunning voor het plaatsen van voorwerpen, niet zijnde een vaartuig, op, in of boven openbaar water (artikel 5:12 APV).

    • 18

      besluiten ten aanzien van het houden van circussen en kermissen.

    • 19

      toepassen van bestuursdwang en daarmee tevens het opleggen van een dwangsom, op grond van artikel 125 Gemeentewet, wegens strijd met de volgende artikelen van de Algemene plaatselijke verordening Gouda 2009: artikel 2:5 (‘voorwerpen of stoffen op, aan of boven de weg’), 4:12 (recreatief nachtverblijf buiten kampeerterreinen), 5:6 (‘overlast van fiets of bromfiets’), 5:2 (‘voertuigwrakken’), 5:3 (‘kampeermiddelen e.a.’) en 5:4 (‘parkeren van reclamevoertuigen’).

    • 20

      geven van waarschuwingen als bedoeld in de Beleidsregels artikel 13b Opiumwet Gouda.

    • 21

      intrekken en weigeren van ontheffingen op grond van artikel 1.4 van de Beleidsregels ontheffingen autovrij gebied binnenstad en andere verkeersontheffingen.

    • 22

      aanstellen van verkeersregelaars als bedoeld in artikel 56, eerste lid, onder b van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer in verband met evenementen.

    • 23

      opleggen van een last onder dwangsom wegens het verhandelen van drugs op straat (artikel 2:35 APV).

    Artikel 47 Afdelingshoofd Veiligheid en Wijken (VNW) – ondermandaat toegestaan

    • 1.

      verlengen van de beslistermijn voor het beslissen op aanvragen om vergunning of ontheffing op grond van de Algemene plaatselijke verordening Gouda 2020 (artikel 1:2 APV).

    • 2.

      verzorgen van een bewijs van ontvangst van de kennisgeving met het tijdstip van de kennisgeving aan hem, die de kennisgeving doet (artikel 2:2 APV).

    • 3.

      stellen van voorschriften bij openbare manifestaties als bedoeld in artikel 5 Wet Openbare Manifestaties.

    • 4.

      beslissen op aanvragen om vergunning tot gebruik weg anders dan overeenkomstig bestemming (artikel 2:3 APV).

      N.B.: voor zover het betreft aanvragen in verband met bouwactiviteiten is de directeur van de Omgevingsdienst Midden-Holland gemandateerd.

    • 5.

      beslissen op aanvragen om vergunning voor evenementen (2:8 APV).

    • 6.

      beslissen op aanvragen om een exploitatievergunning inrichting van vermakelijkheid (artikel 2:12 APV).

    • 7.

      beslissen op aanvragen om terrasvergunningen (artikel 2:12 APV).

    • 8.

      beslissen op aanvragen om vergunning sluitingstijd inrichting van vermakelijkheid (artikel 2:13 APV).

    • 9.

      opleggen van een last onder dwangsom wegens het vervoeren of bij zich hebben van inbrekerswerktuigen (artikel 2:26 APV).

    • 10.

      beslissen op aanvragen om vrijstelling van de verplichting voor handelaren om in een register aantekening te houden van gebruikte en ongeregelde goederen, die zij verkopen of op andere wijze overdragen (artikel 2:38 APV).

    • 11

      opleggen van een dwangsom wegens overtreding van de verplichtingen voor handelaren, die gebruikte en ongeregelde goederen verkopen of op andere wijze overdragen, als bedoeld in artikel 2:38 en 2:39 APV.

    • 12

      opleggen van een last onder dwangsom wegens het verhandelen van drugs op straat (artikel 2:42 APV).

    • 13

      beslissen op aanvragen om ontheffing ten aanzien van geluidhinder bij evenementen (artikel 4:5, 4:6, 4:7 en 4:8).

    • 14

      beslissen op aanvragen om ontheffing van het verbod om ten behoeve van recreatief nachtverblijf kampeermiddelen te plaatsen of geplaatst te houden buiten een kampeerterrein, in het kader van het houden van een evenement (artikel 4:13 APV).

    • 15

      beslissen op aanvragen om vergunning voor venten en dergelijke (artikel 5:8 APV).

    • 16

      beslissen op een aanvraag om een standplaats (artikel 5:10 APV).

    • 17

      beslissen op aanvragen om vergunning voor het plaatsen van voorwerpen, niet zijnde een vaartuig, op, in of boven openbaar water (artikel 5:12 APV).

    • 18

      besluiten ten aanzien van het houden van circussen en kermissen.

    • 19

      toepassen van bestuursdwang en daarmee tevens het opleggen van een dwangsom, op grond van artikel 125 Gemeentewet, wegens strijd met de volgende artikelen van de Algemene plaatselijke verordening Gouda 2020: artikel 2:3 (‘voorwerpen of stoffen op, aan of boven de weg’; hieronder valt onder meer het op straat plaatsen van inboedels in het kader van huisuitzettingen), 4:13 (recreatief nachtverblijf buiten kampeerterreinen), 5:2 (‘voertuigwrakken’), 5:3 (‘kampeermiddelen e.a.’), 5:4 (‘parkeren van reclamevoertuigen’) en 5:6 (‘overlast van fiets of bromfiets’).

    • 20

      geven van waarschuwingen als bedoeld in de Beleidsregels artikel 13b Opiumwet Gouda.

    • 21

      intrekken en weigeren van ontheffingen op grond van artikel 1.4 van de Beleidsregels ontheffingen autovrij gebied binnenstad en andere verkeersontheffingen.

    • 22

      aanstellen van verkeersregelaars als bedoeld in artikel 56, eerste lid, onder b van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer in verband met evenementen.

  • F.

    Artikel 67 wordt als volgt gewijzigd:

     

    Gemandateerde Directeur Omgevingsdienst Midden-Holland

    inhoud van het mandaat – wel ondermandaat toegestaan

    Was

    wordt

    Artikel 67 Directeur Omgevingsdienst Midden-Holland – ondermandaat toegestaan

    • 1.

      De directeur van de Omgevingsdienst Midden-Holland is bevoegd ambtenaren aan te wijzen, die belast zijn met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens de Gemeentewet, de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, de Wet milieubeheer, de Woningwet, de Wet ruimtelijke ordening, de Erfgoedwet, de Wet geluidhinder, de Wet bodembescherming en de op deze wetten gebaseerde uitvoeringsbesluiten, alsmede de Algemene plaatselijke verordening Gouda 2009.

    • 28.

      De directeur van de Omgevingsdienst Midden-Holland is bevoegd te beslissen op aanvragen om een vergunning voor het gebruik van de weg anders dan overeenkomstig bestemming in verband met bouwactiviteiten (artikel 2:5 Algemene plaatselijke verordening Gouda 2009).

    Artikel 67 Directeur Omgevingsdienst Midden-Holland – ondermandaat toegestaan

    • 1.

      De directeur van de Omgevingsdienst Midden-Holland is bevoegd ambtenaren aan te wijzen, die belast zijn met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens de Gemeentewet, de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, de Wet milieubeheer, de Woningwet, de Wet ruimtelijke ordening, de Erfgoedwet, de Wet geluidhinder, de Wet bodembescherming en de op deze wetten gebaseerde uitvoeringsbesluiten, alsmede de Algemene plaatselijke verordening Gouda 2020

    • 28.

      De directeur van de Omgevingsdienst Midden-Holland is bevoegd te beslissen op aanvragen om een vergunning voor het gebruik van de weg anders dan overeenkomstig bestemming in verband met bouwactiviteiten (artikel 2:3 Algemene plaatselijke verordening Gouda 2009).

Artikel II inwerkingtreding

Dit besluit treedt één dag na bekendmaking in werking.

Aldus besloten in de vergadering van 17 november 2020

Burgemeester en wethouders van Gouda,

de secretaris,

drs. E.M. Branderhorst

de burgemeester,

mr. drs P. Verhoeve

De burgemeester,

mr. drs P. Verhoeve

Naar boven