Informatieve artikelen gemeente Bladel, week 48 - 2020

Gedeeltelijke lockdown gaat verder

Het aantal coronabesmettingen daalt. Dat is goed nieuws. We houden ons goed aan de maatregelen, en dat heeft effect. Maar we zijn er nog niet. Daarom is het van belang dat we de gedeeltelijke lockdown voortzetten. We blijven het aantal contactmomenten en reisbewegingen beperken. We blijven de basisregels toepassen. En proberen elkaar door deze lastige periode heen te helpen.

Onder meer musea, theaters, zwembaden en pretparken kunnen na een sluiting van 2 weken weer open en we mogen weer sporten in groepslessen. Mensen mogen per dag weer maximaal 3 mensen thuis ontvangen en met maximaal 4 mensen in groepsverband buiten zijn. Tegelijk blijft de gedeeltelijke lockdown in stand. We adviseren nog steeds om tot medio januari niet naar het buitenland te reizen, tenzij dat strikt noodzakelijk is. Om het aantal keren dat mensen in contact met elkaar komen te beperken, blijven evenementen verboden en is een algehele sluiting van de horeca.

Houden aan de basisregels

Het volhouden van de basismaatregelen blijft cruciaal om het aantal besmettingen terug te dringen. Wie klachten heeft, ook als ze mild zijn, blijft thuis en laat zich zo snel mogelijk testen. Wie besmet is, roept hulp in van anderen voor boodschappen en andere klusjes, zodat de besmette persoon thuis kan blijven. Iedereen houdt anderhalve meter afstand en wie op een drukke plek is, gaat weg. Er is een dringend advies om niet-medische mondkapjes te dragen in publieke binnenruimtes.

Steunmaatregelen en aandacht voor elkaar

Deze maatregelen hebben forse impact op de samenleving en de economie. Daarom ondersteunt het kabinet ondernemers, werkenden en werkzoekenden met steunmaatregelen. Er is aandacht voor mensen die zich eenzaam voelen of in de financiële problemen raken. Maar het is ook belangrijk dat we ons aan de maatregelen blijven houden. Om zelf gezond te blijven en om anderen gezond te houden. Om ervoor te zorgen dat we zicht krijgen op meer vrijheden in ons dagelijks leven, zolang het coronavirus er nog is – samen zijn met familie en vrienden, samen sporten en samen naar evenementen of een restaurant gaan.

Vooruitzicht

Begin december beslist het kabinet of de maatregelen kunnen worden aangepast. Dat betekent dat sinterklaasvieringen gevierd kunnen worden, maar we houden afstand van anderen en ontvangen maximaal drie personen thuis. Maar met wat creativiteit kunnen wellicht oplossingen worden gevonden om pakjesavond te vieren, bijvoorbeeld in kleine groepjes verspreid over meerdere dagen of via een digitale verbinding. Daarnaast doet Sint er goed aan om op tijd en bij voorkeur alleen zijn inkopen te doen en waar mogelijk lokaal of anders online te winkelen.

Het kabinet heeft nog niet besloten welke maatregelen gelden rondom de Kerstdagen en tijdens oud en nieuw. Maar hoe beter we ons nu aan de maatregelen houden, hoe groter de kans op aanpassing van de maatregelen.

Testen

Vanaf 1 december kan iemand ook getest worden als hij of zij geen klachten heeft, maar wel risico heeft gelopen op een besmetting. Dus als de CoronaMelder-app een melding geeft over een besmettingsrisico, of als iemand naar voren komt uit het bron- en contactonderzoek. Vanaf dat moment gaat diegene in quarantaine. Na 5 dagen kan hij of zij zich laten testen en bij een negatieve test kan de quarantaine worden opgeheven.

Tijdelijke wet maatregelen COVID-19

Op 1 december gaat de tijdelijke wet maatregelen COVID-19 in. Dan gaat onder andere een mondkapjesplicht gelden in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea, restaurants en theaters. Het kabinet zal daar binnenkort verder over communiceren.

De maatregelen vanaf 19 november:

Groepen

• Thuis ontvangt u maximaal 3 personen per dag. U ontvangt maximaal 1 groep mensen per dag.

• Buitenshuis mag u met maximaal 4 personen van verschillende huishoudens samen een groep vormen.

• In binnenruimtes waar mensen zitten geldt een maximum aantal personen van 30.

Het dagelijks leven

• Reis zo min mogelijk.

• Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.

• Iedereen van 13 jaar of ouder draagt een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het OV.

• In het voorgezet onderwijs (VO), middelbaar beroepsonderwijs (MBO) en hoger onderwijs (HO) draagt iedereen een mondkapje buiten de les.

• Alle eet- en drinkgelegenheden sluiten de deuren. Afhalen blijft wel mogelijk. Uitgezonderd zijn:

o Hotels voor hotelgasten die er overnachten.

o Uitvaartcentra.

o Luchthavens voorbij de security check.

o Bedrijfskantines.

o Eet- en drinkgelegenheden in zorginstellingen voor patiënten en bezoekers van patiënten.

o Eet- en drinkgelegenheden bij locaties voor georganiseerde dagbesteding voor kwetsbare groepen.

o Locaties met een gecombineerde functie sluiten het deel met horecafunctie.

• Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20:00 uur.

• Winkels die voornamelijk levensmiddelen verkopen mogen wel later openblijven.

• Tussen 20:00 uur en 07:00 uur wordt er geen alcohol meer verkocht of bezorgd.

• Het is niet toegestaan om tussen 20:00 uur en 07:00 uur alcohol op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte.

• Evenementen zijn verboden, met uitzondering van:

o Warenmarkten (de gewone weekmarkten).

o Beurzen en congressen.

o Bioscopen, theaters, concertzalen, musea, etc.

o Wedstrijden van sporters in instellingen voor topsport, wedstrijden in de Eredivisie en Eerste Divisie van het voetbal en personen tot 18 jaar die sport beoefenen op de eigen club.

o Betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestatie.

• In de detailhandel blijft strikte naleving van de protocollen belangrijk. Als het te druk wordt, of de basisregels worden niet nageleefd kan (een deel van) een locatie gesloten worden. De handhaving wordt aangescherpt.

• Bij dierenparken, musea, bibliotheken en andere doorstroomlocaties geldt dat bezoek moet plaatsvinden op basis van een reservering per tijdvak. Dit geldt niet voor detailhandel en warenmarkten (de gewone weekmarkten).

• Verbod op zingen in groepsverband, met uitzondering van:

o Professionele zangers.

o Kinderen tot en met 12 jaar.

o Zingen als onderdeel van de belijdenis van een geloof of levensovertuiging.

o Zingen als onderdeel van een demonstratie.

• Bij uitvaarten mogen maximaal 100 mensen aanwezig zijn.

Sporten is beperkt mogelijk

• Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand. Sporten mag individueel of in teamverband met niet meer dan 4 personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan. Uitgezonderd zijn:

o Topsporters met status in aangewezen locaties.

o Voetballers (inclusief overig personeel in “bubbel”) van de Eredivisie en Eerste divisie.

• Voor kinderen tot 18 jaar (sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club toegestaan).

• Sportkantines, douches en kleedkamers zijn gesloten.

• Geen publiek bij sport.

Reizen

Voor reizen in Nederland geldt:

• Reis zo min mogelijk.

• Gaat u toch op vakantie? Blijf zoveel mogelijk op je vakantieadres.

• Beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukte.

Voor reizen naar het buitenland geldt:

• Maak en boek geen reizen naar het buitenland tot half januari, tenzij strikt noodzakelijk.

• Vakantie en familiebezoek zijn geen noodzakelijke reizen.

• Controleer voor uw reis altijd het actuele reisadvies per land op www.nederlandwereldwijd.nl.

• Komt u terug uit een gebied met oranje reisadvies? Ga 10 dagen in thuisquarantaine.

• Reizen naar Caribische delen van het Koninkrijk kan wel. Check hiervoor het actuele reisadvies.

 

Vuurwerkverbod tijdens Oud en Nieuw 2020-2021

Door het coronavirus is de werkdruk in de ziekenhuizen erg hoog. Het afsteken van vuurwerk zorgt jaarlijks voor extra drukte op de Spoedeisende Hulp, in de huisartsenposten en voor de handhavers. Daarom heeft het Kabinet besloten dat tijdens deze jaarwisseling 2020-2021 geen vuurwerk verkocht en afgestoken mag worden.

Waarom een tijdelijk verbod?

Tijdens de jaarwisseling 2020-2021 is het verboden vuurwerk te verkopen en af te steken. Door corona hebben ziekenhuizen geen plek voor extra patiënten. Het kabinet besloot 13 november tot dit tijdelijke verbod in de ministerraad.

Elk jaar zorgt vuurwerk tijdens de jaarwisseling voor extra drukte op de Spoedeisende hulp (SEH) en bij Huisartsenposten (HAP). Afgelopen jaar werden hier op 31 december 2019 en 1 januari 2020 1300 mensen behandeld voor vuurwerkletsel. Maar ook hulpverleners zoals politie en BOA’s moeten tijdens de jaarwisseling vaak optreden bij vuurwerkincidenten.

Het verbod op het verkopen en afsteken van vuurwerk geldt voor al het ‘oudejaarsvuurwerk’. Alleen fop- en schertsvuurwerk (categorie F1 vuurwerk) is nog wel toegestaan. Dit vuurwerk is het hele jaar te koop en mag vanaf 12 jaar worden gebruikt.

Voorzitters van de veiligheidsregio’s, SEH-artsen, vertegenwoordigers uit de zorg en hulpverlening, de politie en de politie- en BOA-bonden willen de verkoop en het afsteken van eindejaarsvuurwerk dit jaar beperken. Ook de Tweede Kamer wil de druk op de artsen en verpleegkundigen in de ziekenhuizen en huisartsenposten verminderen. En ook de druk op de handhavers op straat.

Door dit jaar geen vuurwerk af te steken draagt iedereen bij aan het ontlasten van de medewerkers in de zorg, hulpverlening, politie en BOA’s.

Wat betekent dit voor vuurwerkverkopers?

Ondernemers in de vuurwerksector kunnen hun vuurwerk niet verkopen. Het kabinet komt met een tegemoetkoming in de kosten voor de veilige opslag en het veilige vervoer van niet-verkocht vuurwerk. Verder kunnen zij ook gebruik maken van de algemene steunmaatregelen regelingen, zoals de TVL- en de NOW-regeling. Hiervoor trekt het kabinet in totaal zo’n 40 miljoen euro uit.

Europese wet- en regelgeving

Binnen de Europese Unie zijn afspraken gemaakt over vuurwerk. De afspraken zijn vastgelegd in de Pyrorichtlijn. Hierin is onder andere een indeling in diverse categorieën vuurwerk opgenomen. Er bestaan 4 categorieën, van eenvoudig vuurwerk in categorie F1 (fop- en schertsvuurwerk zoals sterretjes, trektouwtjes en fonteinen) tot aan zwaar professioneel vuurwerk in categorie F4.

Lidstaten van de Europese Unie mogen vanwege de openbare orde, gezondheid of veiligheid het afsteken en de verkoop van vuurwerk verbieden voor de categorieën vuurwerk F2 en F3. De categorie F4 vuurwerk is alleen voor professionals toegestaan.

Lidstaten kunnen het afsteken of verkopen van F1 vuurwerk niet verbieden. Het tijdelijke vuurwerkverbod geldt dus niet voor het fop- en schertsvuurwerk. Het verkopen en afsteken van F3 vuurwerk was al verboden vanaf 2020.

 

Ouderenconsulent maakt ouderen wegwijs in Bladel

In de gemeente Bladel is sinds kort een ouderenconsulent actief. Loes Beekman staat midden tussen de ouderen en helpt hen op een laagdrempelige en persoonlijke manier bij hun vragen rondom zorg, welzijn, wonen en eenzaamheid. De gemeente heeft als eerste in Zuidoost-Brabant deze functie in het leven geroepen en werkt daarmee aan een vernieuwend ouderenbeleid.

Met de juiste hulp is meer mogelijk

“Sommige dingen worden lastiger wanneer u ouder wordt. Wat vroeger vanzelfsprekend was, gaat nu soms niet zo makkelijk meer. Het huis schoonhouden, de post afhandelen of leuke dingen blijven doen kunnen bijvoorbeeld lastiger worden. Maar met de juiste hulp en zorg is vaak meer mogelijk dan u denkt.” zegt de 24-jarige uit Diessen. De afgelopen jaren studeerde Loes gezondheidswetenschappen in Maastricht, maar tijdens haar werk met dementerende ouderen kwam zij erachter dat ze graag iets voor de ouderen in de regio wil betekenen. Door haar leeftijd kan zij jong en oud verbinden en wil zij de ouderen binnen de gemeente met een frisse blik verder helpen met hun vragen rondom zorg, wonen, welzijn en eenzaamheid.

Loes luistert

“Het begint met goed luisteren en alles op een rij zetten. Dan leg ik uit wat de verschillende opties zijn”, vertelt Loes. “Ik geef advies, maar degene die ik help beslist altijd zelf. Als er eenmaal een keuze is gemaakt, gaan we aan de slag. Waar nodig, help ik ook met het regelwerk. Veel zaken moeten bijvoorbeeld digitaal aangevraagd worden, maar ouderen hebben soms geen computer of smartphone.”

Samenwerking met lokale ouderenorganisaties

Het ontstaan van deze nieuwe functie komt voort uit een samenwerking tussen de gemeente Bladel en de Stichting Cluster Senioren Bladel. Samen stelden zij een visiedocument op voor het lokale ouderenbeleid. Er bleek behoefte te zijn aan een ouderenconsulent die ouderen begeleidt richting een oplossing voor hun hulpvraag. Naast de functie van ouderenconsulent is ook de functie van mantelzorgondersteuner in het leven groepen. Eva Delissen is het aanspreekpunt voor alle mantelzorgers in de gemeente.

Waar kunnen ouderen zoal mee terecht bij de ouderenconsulent?

Enkele voorbeelden:

• Oplossingen om langer zelfstandig te kunnen wonen;

• Activiteiten en voorzieningen in eigen dorp of binnen de gemeente;

• Het regelen van zorg, maaltijd- en boodschappendiensten of vervoer;

• Het regelen van hulp bij de administratie of bij financiële problemen;

• Het leggen van sociale contacten;

• Een luisterend oor.

Contact

Ook familie, buren of professionele medewerkers kunnen contact opnemen met Loes wanneer zij denken dat iemand haar hulp kan gebruiken. Loes: “Ik kijk er naar uit om alle ouderen in de verschillende kerndorpen snel te kunnen ontmoeten!”

Loes Beekman

Ouderenconsulent gemeente Bladel

06 16028677

l.beekman@bladel.nl

 

Herstelmaatregelen heideterreinen de Kempen

In het kader van het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3) start Bosgroep Zuid Nederland eind 2020 samen met de gemeenten Bergeijk, Bladel en Reusel-De Mierden met het vervolg van het grootschalige bos- en heideherstel. Hiermee wordt integraal gewerkt aan het duurzaam herstel, behoud en de ontwikkeling van de natuurgebieden in de Kempen. In deze projectfase staat intensief heideherstel op de planning. De herstelmaatregelen hebben als doel de ecologische kwaliteit en veerkracht van bodem en vegetatie te verhogen, waardoor de biodiversiteit kan toenemen. Dankzij deze maatregelen worden deze natuurgebieden beter bestand tegen veranderingen en stressfactoren, zoals extreme droogte en stikstofdepositie.

De heideterreinen in de Kempen staan bekend om de rijke biodiversiteit, met zeldzame soorten. Door de hoge stikstofdepositie vanuit de industrie, het verkeer en de agrarische sector, groeien ongewenste grassen, bomen en struiken hier echter extra snel. Daardoor dreigen deze heideterreinen versneld dicht te groeien. De voortplantings- en voedselmogelijkheden van zeldzame/kwetsbare soorten nemen hierdoor sneller af, waardoor de biodiversiteit sterk terug loopt. Zonder herstelmaatregelen raken de bijzondere heidesoorten die hier leven hun leefgebied kwijt en zullen ze verdwijnen.

Wat gaat er precies gebeuren, waar en wanneer?

Om de heideterreinen voor de toekomst duurzaam te behouden worden de hier regelmatig ongewenste boom- en struikvormers verwijderd en wordt omstreeks eind november/begin december 2020 per gemeente binnen de volgende heideterreinen steenmeel verspreid om de bodem te helpen herstellen. Gemeente Bergeijk: Heideveldjes Gerardusweg (Pielis) en heidegebied Stevensbergen; gemeente Bladel: de Cartierheide, De Pals Zuid Corridor, De Kroonvensche Heide en op de Pals Noord; gemeente Reusel-De Mierden: de Groote Cirkel en Breedvenseveld.

Om deze heideterreinen minimaal te belasten wordt het steenmeel over de heide geblazen. Vanwege tijdelijke stofvorming worden de toegangswegen naar deze heidegebieden daarom gedurende de uitvoeringswerkzaamheden tijdelijk afgezet.

Onderdeel van Plattelands Ontwikkelingsprogramma

Dit project is onderdeel van het Plattelands Ontwikkelingsprogramma (POP3) en is mede mogelijk dankzij de steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en de Provincie Noord-Brabant. POP3 kent drie basisdoelstellingen. De achteruitgang stoppen van de biodiversiteit als gevolg van stikstof; het duurzaam herstellen van bos- en heideterreinen; en het verhogen van de ecologische kwaliteit en veerkracht van bodem en vegetatie, zodat biodiversiteit kan toenemen. Dit POP3-project bestaat uit een pakket herstelmaatregelen gericht op bodemherstel in bos en heide door toevoeging van steenmeel, bosherstel via aanplant van waardevolle soorten en heideherstel door te plaggen, chopperen en het verwijderen van bomen en opslag.

Vragen of behoefte aan meer informatie?

Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Bosgroep Zuid Nederland via (040) 20 66 360. Op www.bosgroepen.nl/bosgroep-Zuid-Nederland is meer informatie over de POP3-projecten te vinden.

 

Militaire oefening

Van 30 november t/m 4 december 2020 vindt er een militaire oefening plaats in de gemeente Bladel. De oefening wordt gehouden in het kader van opleiding voor militairen van de Koninklijke Luchtmacht. Praktisch gezien houdt dit in dat de militairen getraind worden in het uit handen blijven van de tegenstander in vijandelijk gebied. Men zal hierbij het doorgaand verkeer niet hinderen. Tevens worden de COVID-19 regels in acht genomen tijdens de gehele oefening.

 

Afsluiten de Uitgang

De Uitgang wordt binnenkort tijdelijk afgesloten.

In opdracht van Enexis gaat de firma Hurkmans binnenkort een kabel leggen in Overland en De Uitgang. Om de werkzaamheden veilig te kunnen verrichten dient De Uitgang tijdelijk in week 48 t/m week 50 te worden afgesloten (met uitzondering van aanwonenden).

 

Werk in uitvoering door of in opdracht van de gemeente Bladel

 

Werk: Rioolwerkzaamheden Veilig Oord e.o. Bladel

Periode: week 48 t/m week 49

Uitvoering: Huijbregts Infra BV (Reusel)

 

Werk: Rioolwerkzaamheden Burgemeester van Woenseldreef Hapert

Periode: week 49 t/m week 50

Uitvoering: Huijbregts Infra BV (Reusel)

 

Werk: Aanleggen kabel, De Uitgang en Overland Bladel. De Uitgang wordt afgesloten voor het verkeer.

Periode: week 48 t/m week 50

Uitvoering: Hurkmans Groep ( Someren ) in opdracht voor Enexis.

 

Werk: Oprichten van appartementen, het Laar/Beukenbos Bladel. Het Laar is niet toegankelijk vanuit richting Bleijenhoek.

Periode: week 37-2020 t/m 40-2021

Uitvoering: Borrenbergs Bouwbedrijf B.V. (Luyksgestel)

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een medewerker van het Klant Contact Centrum (KCC), tel. 0497-361636.

Naar boven