Kaderstellend besluit tijdelijke corona winterterrassen Terschelling

De burgemeester van de gemeente Terschelling;

 

Gelet op en overwegende dat:

 

- De coronatijd waar we mee geconfronteerd worden in het kader van de volksgezondheid maatwerk en maatregelen vraagt.

- De wens van de horeca ondernemers van Terschelling om winterterrassen te mogen inrichten.

-De horeca een sector is die op Terschelling harder dan andere sectoren getroffen is/wordt door de opgelegde coronamaatregelen.

- Winterterrassen horeca ondernemers in de zware coronatijd de kans biedt het door de corona opgelopen omzetverlies te verkleinen.

- Winterterrassen een ongewenste visuele ruimtelijke impact kunnen hebben en van invloed kunnen zijn op het woon- en leefklimaat in de nabije omgeving.

- Onderdelen van de winterterrassen als bouwwerk /gebouw worden beschouwd en daarom in de meeste gevallen vergunningplichtig zijn.

- Open winterterrassen een lager besmettingsrisico kennen omdat de gasten in de buitenlucht vertoeven.

- Het gestelde in de motie met het onderwerp: De Corona crisis een enorme economische sociale en financiële impact heeft op Terschelling d.d. 27 mei 2020. Specifiek dat de afwijkingen in redelijkheid en billijkheid toegestaan zijn, waarbij het belang van volksgezondheid en veiligheid, algemeen belang, het belang van de omgeving en het economisch belang zorgvuldig worden afgewogen.

- Deze motie dit voorjaar de aanleiding was voor een generieke versoepeling van het horecabeleid en er per individuele situatie is gekeken of terrassen tijdelijk uitgebreid konden worden (elk toegestaan terras heeft een tijdelijke uitbreidingsvergunning gekregen tot 1 november 2020).

- Er in de periode (november t/m maart) minder gasten (lees klandizie) op het eiland verblijven dan in de overige maanden.

 

Besluit:

Op basis van een afweging van de voorgaande overwegingen tot 1 april 2021 winterterrassen toe te staan onder de volgende voorwaarden:

a. Winterterrassen zijn toegestaan voor alle type horecabedrijven, inclusief de campingkantines en de detailhandel met ondergeschikte horeca. Een winterterras is een terras dat uitnodigend en een aangename plek is om te zitten in de koudere maanden.

b. Een winterterras aansluitend aan het horecapand dient een open karakter te hebben en te behouden. Ook vanwege het gezondheidsaspect. Daarom:

- mogen deze enkel worden overkapt door middel van luifels en/of parasols;

- zijn hier geen bouwwerken en tenten toegestaan;

- mogen aan de voorzijde van een terras mobiele (snel te verwijderen, goed verankerde, geheel of deels transparante) windschermen worden geplaatst.

- wordt de nu geldende maatvoering met betrekking tot windschermen gehanteerd.

c. Het plaatsen van partytenten is niet toegestaan.

d. Het plaatsen van tenten op locaties anders dan op bestaande terrassen wordt per geval individueel afgewogen. Het draagvlak bij omwonenden wordt in deze afweging meegenomen.

e. De keuze van wel of geen en de soort terrasverwarming is aan de ondernemer.

f. De ondernemer dient een winterterrasvergunning aan te vragen en hierbij een gedetailleerde uitwerking met situatieschets in te dienen.

g. De ingediende plannen worden naast op de in dit besluit genoemde kaders aanvullend beoordeeld op de volgende criteria:

h. Toepassing van de coronamaatregelen (bijvoorbeeld afstand tussen gasten, kuchschermen, veiligheid van personeel en gasten).

i. Locatie en omvang van het winterterras.

j. Mogelijke gevolgen voor het woon- en leefklimaat in de omgeving.

k. Verkeersveiligheid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

l. Dit maakt dat er binnen de geldende kaders lokaal maatwerk kan worden geleverd.

- In de Oosterburen in Midsland de winterterrassen tot aan de weg ingenomen mogen worden, mits er door de horeca ondernemers voldoende draagvlak kan worden aangetoond voor het voor verkeer afsluiten van de Oosterburen tot 1 april 2021.

- De ondernemer is verantwoordelijk voor het vinden van draagvlak voor de winterterrassen bij de omwonenden en moet dit draagvlak bij de aanvraag aantonen.

- Voor de winterterrassen geldt dat de coronacrisis voor een uitzonderlijke en tijdelijke situatie zorgt. Daarom kunnen er door de ondernemers op generlei wijze rechten voor de toekomst aan worden ontleend.

 

Terschelling, 16 november 2020

De burgemeester van de gemeente Terschelling,

C.M. van de Pol

 

Naar boven