Gemeentenieuws 18 november 2020

De bibliotheek van de toekomst

De bibliotheek van de toekomst wordt het knooppunt voor kennis, contact en cultuur. Een plek om te lezen, te leren en elkaar te ontmoeten.

Om uitvoering te geven aan de bibliotheek van de toekomst, verandert de bibliotheek in een lokaal platform/ontmoetingspunt. Ook creëert de gemeente op alle scholen in Het Hogeland een bibliotheek op school. Dit doen we door aan de bibliotheken van de toekomst in Bedum, Leens, Uithuizen en Winsum te bouwen.

De komende periode onderzoeken de gemeente en Biblionet samen met inwoners aan welke extra diensten en producten behoefte is. In de dorpen (Warffum en Uithuizermeeden) waar de fysieke bibliotheken verdwijnen onderzoeken we mogelijkheden voor mobiele dienstverlening. Samen met basisscholen in die kernen kijken we naar mogelijkheden om spoedig ‘bibliotheken op school’ te realiseren.

Ilona Ebels, regiomanager Biblionet Groningen: “In Warffum hebben het Hogeland College en Biblionet al samen gewerkt in de bibliotheek (die school en dorp delen) aan het eLAB voor scholieren en inwoners van Het Hogeland. Dit initiatief wordt in samenwerking met onder andere ondernemers uit de regio uitgebouwd tot een TechLAB, een praktijkleer- en ontwikkelcentrum voor technologie en innovatief ondernemerschap met accenten als robotica, technologische ontwikkelingen rond zon- en windenergie, technologie in de agrarische sector. En in samenwerking met onderzoekers die de technologie in allerlei toepassingen uitwerken, ontstaat hier dan een plek waar jongeren enthousiast worden voor (een baan in de) techniek en waar iedere bewoner en ondernemer zich kan scholen in de nieuwste methodes en inspiratie kan opdoen voor verdere ontwikkelingen.”

Wethouder Eltjo Dijkhuis: “De fysieke bibliotheek is een plek van ontmoeten en verbinden. Een plek waar ontwikkeling, vernieuwing en samenwerking centraal staan, goed voor onze inwoners. Dat we dit project samen met Biblionet Groningen op deze manier kunnen doen is een teken dat we hier ook echt voor staan en het eens zijn. We hebben dezelfde visie op de rol van de bibliotheken in de samenleving. Grote plus is dat we bibliotheken op alle scholen in Het Hogeland mogelijk maken. Dat is goed nieuws voor alle kinderen. De vaste lezers willen we nog de mogelijkheid geven dichtbij boeken te kunnen blijven lenen. Dit kan door gebruik te maken van mobielere vormen van dienstverlening. Hoe we dit precies gaan doen? Daarvoor gaan we graag met de inwoners in gesprek.”

De raad vergadert

Op woensdag 25 november a.s. vergadert de raad van de gemeente Het Hogeland om 19.00 uur. Op de agenda:

• Opheffen Werkorganisatie Deal-gemeenten

• Actualisering Algemene Plaatselijke Verordening

• Toeristische organisatie Het Hogeland

• Begroting GR Veiligheidsregio Groningen

Tijdens de vergadering zullen de richtlijnen van het RIVM in acht worden genomen in het belang van ieders gezondheid. De vergadering is daarom niet voor publiek toegankelijk. De vergadering is wel digitaal te volgen via de livestream op raadhethogeland.nl. Ook de agenda en de onderliggende stukken vindt u hier. Inspreken kan over voorstellen die op de agenda staan. Vanwege de bijzondere omstandigheden wordt verzocht zo snel mogelijk met de griffie contact op te nemen wanneer u van deze mogelijkheid gebruik wilt maken. Inspreken kan ter vergadering (onder bijzondere afspraken) of met een schriftelijke bijdrage die dan voor de vergadering beschikbaar is voor de raadsleden. Na melding bij de griffie wordt afgestemd over de vorm van de inspraakbijdrage. Aanmelden om in te spreken kan per mail via griffie@hethogeland.nl onder vermelding van naam en telefoonnummer. Eventuele wijzigingen worden kenbaar gemaakt op de website raadhethogeland.nl.

Bericht van de burgemeester

Beste Hogelandsters,

December klopt op de deur. De maand die in het teken staat van feest, gezelligheid, sfeer en een nieuwe start. Het begint natuurlijk met het Sinterklaasfeest. Normaal gesproken worden de Goedheiligman en zijn gevolg rond deze tijd uitbundig ingehaald door honderden Hogelandstertjes. We gaan het dit jaar missen; dat jonge enthousiasme, die verwondering, die verbazing. De vijfde december zelf hoeft niet wezenlijk anders zijn. Warmte en gezelligheid in huiselijke kring. Kinderhanden die verwachtingsvol pakpapier scheuren. Familieleden die elkaar in gedichten op de hak nemen. Surprises die lachsalvo’s veroorzaken. Mooi dat die traditie zonder echte kleerscheuren overeind kan blijven staan. Maar dan de kerst en de aanloop daar naar toe. Dat is toch een wat beladen periode. Een periode van bezinning. Van terugblik en sentiment. Naast huiselijkheid en gezelligheid, natuurlijk. Kerst ziet er dit jaar anders uit, zoals het nu lijkt. Ingetogener. En in kleinere kring. Minder familiebezoek. De kerstavondviering in een sfeervolle kerk zal achterwege moeten blijven. Er is een groep Hogelandsters die die dagen maar moeizaam zal doorkomen. Aan huis gekluisterd. Verstoken van dierbaren. Sta in die periode bij ze stil. Toon betrokkenheid en warmte. En bemoedig ze vooral! Oud en nieuw: sluitstuk van dat merkwaardige jaar 2020. Het begin van de nieuwe kalender, ook. Die dagen gaan er anders uitzien. Rustiger. Net als kerst: ingetogener. Maar bedenk: we staan op de drempel van een nieuw jaar. Een jaar dat vast en zeker meer lucht en ruimte gaat bieden dan 2020. Daar ben ik van overtuigd. Daar kunt u ook van overtuigd zijn!

Henk Jan Bolding, burgemeester

Zorg en overlast melden

Maakt u zich zorgen over iemand in uw buurt? Merkt u bijvoorbeeld dat iemand zich opvallend gedraagt, vereenzaamt of voor overlast zorgt? Of denkt u dat iemand verplicht zorg nodig heeft of een gevaar voor zichzelf of anderen vormt? Meld het dan bij het Sociaal Team van de gemeente. Zij bespreken met u het probleem en de mogelijke oplossingen. Bel met de gemeente: 088 - 345 88 88. U kunt ook online een melding doen op hethogeland.nl.

Mee(r)doen | Mee kunnen doen

Heeft u een laag inkomen? Met het Participatiefonds kunt u meedoen aan sociale of culturele activiteiten die eigenlijk heel normaal zijn. Maar waar u misschien geen geld voor hebt. Bijvoorbeeld lid zijn van de bibliotheek of een sportvereniging, een krant lezen of een museum bezoeken. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van hoe uw gezin eruit ziet. Kijk voor meer informatie op hethogeland.nl/meerdoen.

Van het college | 10 november 2020

Bestemmingsplan ’t Stee Adorp naar gemeenteraad

Het college stelt de gemeenteraad voor om het bestemmingsplan voor Adorp ’t Stee definitief vast te stellen. Het plan maakt de bouw van 16 tot 18 koopwoningen op het braakliggend voormalige sportterrein mogelijk. De druk op de woningmarkt in het vlakbij gelegen Groningen is onverminderd hoog. Met de woningbouw in Adorp kan daarop worden ingespeeld. ’t Stee ligt aan de oostkant van het dorp, tussen de bestaande bebouwing en de spoorlijn. De sfeer van het plan sluit aan op die van het oude deel van het dorp. Het groene karakter van het gebied blijft verder behouden. Het plan voor woningbouw op het voormalige sportterrein is afkomstig van de Vereniging Dorpsbelangen Adorp. Dorpsbelangen wil jonge gezinnen en nieuwkomers de mogelijkheid bieden zich in Adorp te vestigen. De vereniging dacht ook mee over het stedenbouwkundige plan en het bouwkundig ontwerp voor de woningen. Na de vaststelling van het bestemmingsplan door de raad kan worden begonnen met de verdere ontwikkeling van de locatie. ’t Stee moet voor de zomer van 2021 bouwrijp zijn. De uitgifte van kavels start voor de zomer van volgend jaar. Het gaat voornamelijk om kavels voor vrijstaande woningen. Voor de bouw van een aantal twee-onder-een-kapwoningen is de gemeente in gesprek met ontwikkelaars. De gemeenteraad stelt het bestemmingsplan waarschijnlijk nog dit jaar vast.

Werk voor Het Hogeland

We hebben ruimte voor een:

• Stembureaulid

• Beleidsmedewerker

• Technisch regievoerder MJOP-bouwkunde en installatietechniek.

Kijk voor meer informatie op hethogeland.nl/vacatures

Bericht van wethouder Rutgers

Beste Hogelandsters,

Onlangs zijn er aanvullende afspraken gemaakt tussen het rijk en de regio over het aardbevingsgebied. Deze afspraken gaan over iedereen in de provincie Groningen die te maken heeft met de versterkingsopgave. De afspraken zijn gemaakt tussen de zeven aardbevingsgemeenten, de provincie en het Rijk. Namens de gemeente Het Hogeland heb ik me de afgelopen maanden volop ingezet om iedereen die op wat voor manier dan ook te maken heeft met de aardbevingen recht te doen. En ik kan u vertellen, dat was geen gemakkelijke opgave. Ik moest gezamenlijk met de andere aardbevingsgemeenten, de provincie en het Rijk afspraken maken voor het hele gebied. Er waren dus verschillende belangen.

Voor mij stond veiligheid voorop. Daarnaast ben ik gegaan voor eerlijke schadeafhandeling en het bieden van regie. Ook compensatie voor het MKB, de boeren en de sociaal-emotionele ondersteuning ontbreken niet in de afspraken. Een gezamenlijke aanpak betekent natuurlijk ook dat niet alles lukt, maar neem van mij aan dat ik mijn uiterste best heb gedaan voor de inwoners en ondernemers van Het Hogeland. Deze aanvullende maatregelen zijn extra en komen bovenop de reguliere schadeafhandeling en versterkingsaanpak. De afspraken zijn nog wel op hoofdlijnen. We werken nu met elkaar uit wat dit voor ieder uniek adres betekent. Dat doen we zo zorgvuldig mogelijk. We streven ernaar om hier vóór de zomer bij u op terug te kunnen komen. Zolang de versterking duurt houden wij u zo goed mogelijk op de hoogte van de ontwikkelingen.

Kristel Rutgers, wethouder Het Hogeland

Gladheidsbestrijding

Van november tot april strooien wij onze wegen als dat nodig is om gladheid te voorkomen. Op verschillende locaties in de gemeente meten we met wegdeksensoren de temperatuur. Met deze metingen, de weersverwachting en de informatie die we dagelijks krijgen van DTN Group bepalen we of we gaan strooien. Bij extreem weer, bijvoorbeeld bij hevige sneeuwval, schuiven we de wegen om de gladheid te bestrijden. U kunt gevaarlijke verkeerssituaties aan ons doorgeven via de website hethogeland.nl/melden, WhatsApp 06 - 1145 0530 of telefonisch 088 - 345 88 88. We strooien eerst de veelgebruikte wegen, zoals hoofdwegen, busroutes en belangrijke fietsroutes. Vervolgens strooien we de overige wegen. Wilt u weten welke wegen en paden wij strooien in uw woonplaats is? Kijk dan op onze website hethogeland.nl/gladheidsbestrijding.

Het Hogeland waardeert vrijwilligers

Dit jaar organiseren de gemeente en Werk op Maat vanwege Corona geen vrijwilligersfeest. In plaats daarvan sturen we een attentie op. Organisaties die werken met vrijwilligers kunnen zich hiervoor aanmelden bij het steunpunt. Het is belangrijk om aan te geven hoeveel vrijwilligers bij de organisatie werken. De vrijwilligers ontvangen de attentie rond de nationale dag van de vrijwillige inzet: 7 december. Aanmelden kan via: vrijwilligersgroningen@hethogeland.nl, via Werk op Maat: 0595 – 433245 of via het steunpunt vrijwilligerswerk: 06 - 8359 7072.

Adviesraad Het Hogeland

De Adviesraad Het Hogeland vergadert vrijdag 20 november aanstaande en deze keer in het gemeentehuis, Hoofdstraat West 1 in Uithuizen. Voor de agenda kijk op onze website.

Werk in uitvoering

Leens :Tot en met vrijdag 11 december 2020 (17:00 uur) is de Wilhelminastraat, voor zover gelegen tussen de Brouwersstraat en de Jan Zijlmasingel gestremd voor het doorgaande verkeer. Dit vanwege herstratingswerkzaamheden.

Sauwerd: In de nacht van maandag 23 november op dinsdag 24 november is de spoorwegovergang aan de Stationsstraat te Sauwerd tussen 01.30 uur en 05.15 uur afgesloten vanwege werkzaamheden.

Uithuizen: In de nacht van zondag 22 november op maandag 23 november is de spoorwegovergang aan de Talmaweg te Uithuizen tussen 00.00 uur en 05.30 uur afgesloten vanwege werkzaamheden.

Winsum: Vanaf maandag 23 november tot en met vrijdag 4 december is het Wiepoopad in Winsum gestremd vanwege werkzaamheden. Het voetpad vanaf de parkeerplaats nabij Marenland tot de aansluiting op het Winsumerdiep wordt verbeterd en aangesloten op de nieuwe fietsbrug onder de N361. Fietsers en voetgangers kunnen oversteken bij de verkeerslichten op de oversteek N361.

Naar boven