Regeling Compensatie vaste lasten 2020 voor lokale vrijwilligersorganisaties in verband met Corona

Het college van burgemeester en wethouders van Haaren;

gelet op artikel 2.1.1 van de Wet maatschappelijke ondersteuning

besluit vast te stellen de beleidsregel:

Regeling Compensatie vaste lasten 2020 voor lokale vrijwilligersorganisaties in verband met Corona

 

Artikel 1 Begripsomschrijving

1. tegemoetkoming: een éénmalige financiële tegemoetkoming voor vaste lasten;

2. vrijwilligersorganisatie: een organisatie als bedoeld in artikel 1.2, vierde lid, van de Algemene Subsidieverordening gemeente Haaren 2018;

3. Vaste lasten: jaarlijks terugkerende vaste lasten in verband met huur, onderhoud, afschrijvingen, rente, verzekeringspremies, abonnementen, contributies en overige kosten van de aanvrager die door het college in het individuele geval als vaste kosten worden aangemerkt.

4. Kosten in verband met energieverbruik worden voor de toepassing van deze regeling tot 25% van de gerealiseerde kosten als vaste lasten aangemerkt.

 

Artikel 2 Doelgroep

1. Een vrijwilligersorganisatie die voldoet aan de voorwaarden van deze regeling heeft recht op een éénmalige tegemoetkoming voor de vaste lasten.

2. De tegemoetkoming, ter compensatie van vaste lasten als bedoeld in deze regeling, is gericht op ondersteuning van vrijwilligersorganisatie binnen de in de Algemene subsidieverordening genoemde clusters:

a. jeugd (tot en met 17 jaar);

b. kunst en cultuur;

c. gemeenschapshuizen.

3. Een professionele organisatie als bedoeld in artikel 4.1 van de Algemene subsidieverordening komt niet in aanmerking voor een tegemoetkoming bedoeld in het eerste lid.

4. Een vrijwilligersorganisatie die zich uitsluitend richt op de organisatie van incidentele evenementen komt niet in aanmerking voor een tegemoetkoming bedoeld in het eerste lid.

 

Artikel 3 Tegemoetkoming

1. De hoogte van de tegemoetkoming op grond van deze regeling is gelijk aan het gemiddelde van de kosten van vaste lasten per jaar in de jaren 2017, 2018 en 2019, verhoogd met een percentage van 2,5%, vermenigvuldigd met de factor 10/12.

2. Een vergoeding of compensatie voor vaste lasten die krachtens een andere regeling is ontvangen wordt op de tegemoetkoming als bedoeld in het eerste lid in mindering gebracht.

 

Artikel 4 Aanvraag en toekenning

1. De aanvraag voor de tegemoetkoming moet schriftelijk worden ingediend, onder overlegging van de benodigde bewijsstukken, en kan, indien dit naar het oordeel van het college doelmatiger is, ambtshalve worden opgemaakt of op een hiervoor door het college vastgestelde werkwijze. De aanvrager mag de schriftelijke aanvraag met bijbehorende bewijsstukken per e-mail insturen.

2. De aanvrager overlegt ter onderbouwing van de kosten het financieel jaarverslag of de verlies- en winstrekening van de exploitatie over het jaar 2019. Indien een dergelijk verslag of rekening niet is opgesteld, dan onderbouwt de aanvrager de vaste kosten onder overlegging van bewijsstukken waaruit de hoogte van de vaste kosten kan worden afgeleid.

3. De tegemoetkoming dient te worden aangevraagd in de periode 1 november tot en met 14 december 2020.

3. De tegemoetkoming wordt betaalbaar gesteld na 15 december 2020, doch uiterlijk op 15 januari 2020.

4. Een aanvraag die wordt ingediend na 14 december 23:59u wordt niet in behandeling genomen. Artikel 4:5 lid 1 onder a van de Algemene wet bestuursrecht is van overeenkomstige toepassing.

 

Artikel 5 Budgetplafond

1. Voor het totaal van de toegekende tegemoetkomingen geldt een budgetplafond van € 105.000,-.

2. Indien het totaal van de gevraagde tegemoetkomingen hoger is dan het budgetplafond, dan wordt de tegemoetkoming per aanvrager evenredig verlaagd, zodanig dat het totaal van de toegekende tegemoetkomingen gelijk is aan het budgetplafond.

 

Artikel 6 Terugvordering

1. Indien de aanvrager onjuiste inlichtingen heeft verstrekt op basis waarvan aan hem ten onrechte de tegemoetkoming is toegekend, of wanneer een onverschuldigde betaling aan hem is gedaan, vordert de gemeente de kosten van de tegemoetkoming geheel of gedeeltelijk terug.

2. Artikel 7.5.8 van de Verordening Sociaal Domein 2020 gemeente Haaren is van overeenkomstige toepassing.

 

Artikel 7 Inwerkingtreding en intrekking

1. Deze tegemoetkomingregeling treedt in werking met ingang van de dag nadat deze op de voorgeschreven wijze bekend is gemaakt en werkt terug tot en met 1 november 2020.

2. Deze nadere regels worden op 30 december 2020 ingetrokken.

 

Artikel 8 Hardheidsclausule

In gevallen waarin deze beleidsregel niet voorziet, of waarin de regeling leidt tot onbillijkheden, beslist het college.

 

Artikel 9 Citeertitel

Deze beleidsregel kan worden aangehaald als “Regeling Compensatie vaste lasten 2020 voor lokale vrijwilligersorganisaties in verband met Corona gemeente Haaren”.

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van 3 november 2020.

burgemeester en wethouders van Haaren,

 

de secretaris

Joan van den Akker

de burgemeester

Yves de Boer

Artikelsgewijze toelichting

Deze regeling is vormgegeven onder de opdracht van artikel 2.1.1 van de Wet maatschappelijke ondersteuning. De Algemene subsidieverordening is op deze tegemoetkoming niet van toepassing, tenzij dit uitdrukkelijk is bepaald.

Artikel 1

2. Hiermee wordt de doelgroep ingekaderd tot de definitie van vrijwilligersorganisaties als bedoeld in de Algemene subsidieverordening van de gemeente Haaren. Het ontvangen van een waarderingssubsidie is geen voorwaarde voor het verkrijgen van een tegemoetkoming. Een vrijwilligersorganisatie die voldoet aan de criteria, maar geen waarderingssubsidie ontvangt, kan een tegemoetkoming krachtens deze regeling ontvangen.

3. Hier zijn de kosten omschreven die volgens de algemeen geldende opvattingen als vaste kosten kunnen worden aangemerkt. Het college kan in het individuele geval kosten die hier niet zijn genoemd, ook als vaste lasten als bedoeld in deze regeling aanwijzen. Het college heeft gekozen voor het ondersteunen van vrijwilligersorganisaties, en deze steun te richten op continuïteit en voortbestaan. Om die reden wordt de compensatie gezocht in de vaste lasten (die immers los van activiteiten voldaan zullen moeten worden) en niet in de gederfde inkomsten.

Artikel 2

2. Voor de clusters wordt aangesloten bij de clusters waarvoor het Rijk de middelen beschikbaar heeft gesteld, te weten Jeugd, Cultuur en Gemeenschapshuizen. De middelen zijn toegevoegd aan de algemene uitkering van het Gemeentefonds. We interpreteren de clusters ruim. Onder de cluster Jeugd kunnen vrijwilligersorganisaties die zich specifiek richten op jeugd (bijv. kindervakantieweek) een compensatie ontvangen, maar ook sportverenigingen met jeugdleden komen hiervoor in aanmerking. Onder Cultuur vallen de kleine organisaties voor volkscultuur, maar ook de muziekverenigingen.

Artikel 3

1. Ter vaststelling van de tegemoetkoming wordt uitgegaan van het jaargemiddelde van de gerealiseerde kosten in de jaren 2017, 2018 en 2019, geïndexeerd met 2,5%. Voor de periode wordt uitgegaan van de periode van de (gedeeltelijke) “lock-down” in 2020, te weten een periode van 10 maanden (maart tot en met december). Dit zijn 10 maanden. Het gemiddelde bedrag van de vaste lasten in de jaren 2017 tot en met 2019 wordt daarom vermenigvuldigd met de factor 10/12. De tijdelijke versoepeling van de Corona-maatregelen (gedurende 3 maanden) in de zomervakantie wordt voor deze doelgroep buiten beschouwing gelaten. Om die reden wordt niet uitgegaan van 7 maanden maar van 10 maanden.

2. Vergoedingen voor vaste lasten krachtens andere regelingen worden verdisconteerd. Zo hebben sportverenigingen over de maanden maart tot en met mei kwijtschelding ontvangen van huur. Deze kwijtgescholden huur wordt in mindering gebracht op de tegemoetkoming, om een dubbele tegemoetkoming voor dezelfde lasten te voorkomen.

 

Naar boven