Wijzigingsregeling Nadere regel houtopstanden Ede (aanwijzing herplantingsgebieden)

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ede;

gelezen het voorstel van 3 november 2020, zaaknummer 175830;

gelet op artikel 4:11d, tweede lid, van de APV Ede 2020;

besluit:

Artikel I  

De Nadere regel houtopstanden Ede wordt als volgt gewijzigd:

 

A

Artikel 4 komt te luiden:

 

Artikel 4. Bomenfonds

  • 1.

    Een vergoeding die gestort is in het bomenfonds wordt gebruikt voor het herplanten van één of meer houtopstanden in de omgeving van de te compenseren houtopstand.

  • 2.

    Voor de toepassing van dit artikel wordt onder omgeving verstaan: het herplantingsgebied waarin de te compenseren houtopstand ligt volgens in bijlage 3 opgenomen kaart.

B

Artikel 6 wordt als volgt gewijzigd:

Na het eerste lid wordt een tweede lid ingevoegd, onder vernummering van het bestaande tweede en derde lid tot derde en vierde lid, luidende:

  • 2.

    Bijlage 3 behorende bij deze verordening wordt bekengemaakt door terinzagelegging.

Artikel II

Dit besluit treedt in werking op de dag na die van bekendmaking.

 

Vastgesteld in de vergadering van 3 november 2020, zaaknummer 175830.

Het college voornoemd,

drs. R.F. Groen MPA

de secretaris,

de burgemeester.

mr. L.J. Verhulst

Bijlage 3 bij Nadere regel houtopstanden Ede, zaaknummer 175830

Toelichting

Artikel 4. Bomenfonds

In verband met het belang van behoud van houtopstanden wordt een bomenfonds ingesteld. Uitgangspunt van het nieuwe beleid is dat als beschermde houtopstanden worden geveld hiervoor altijd compensatie plaatsvindt in de vorm van nieuw aan te planten bomen. Soms is herplant op eigen terrein niet mogelijk. In dit geval kan storting in het bomenfonds als voorwaarde worden verbonden aan de omgevingsvergunning.

 

De storting wordt allereerst gebruikt voor het herplanten van houtopstanden in de omgeving van de gevelde houtopstand. In de voorheen geldende regels werd daarbij uitgegaan van de CBS-wijkindeling. Besloten is om dit te verruimen door Ede-stad te verdelen in drie herplantingsgebieden: Veldhuizen/Kernhem, Ede-Centrum en Ede-Zuid. De andere dorpskernen binnen de gemeente blijven zelfstandige herplantingsgebieden, met uitzondering van Ederveen en De Klomp. Ederveen/De Klomp wordt aangewezen als één herplantingsgebied. Met deze vaststelling van herplantingsgebieden gaat het gemeentebestuur ervan uit dat de herplant vanuit het bomenfonds uitvoerbaar is.

 

Vanuit de geldende jurisprudentie moeten stortingen in het bomenfonds worden aangewend voor herplant in de (directe) omgeving van de te kappen houtopstand. Het gemeentebestuur meent dat de gekozen indeling in herplantingsgebieden voldoet aan deze eis. Ondanks dat de invulling ruimer is dan bij bijvoorbeeld een parkeerfonds gebruikelijk is. Bij een parkeerfonds moet compensatie door verlies aan parkeerruimte normaliter plaatsvinden binnen enkele honderden meters: dit wordt echter ingegeven door het ervaringsfeit dat mensen bereid zijn slechts een beperkte afstand te lopen vanaf hun eindbestemming. Bij herplant van houtopstanden zijn de publieke waarden die gecompenseerd worden heel anders van aard. Daarbij is de afstand minder bepalend. Gewezen wordt op de volgende belangrijke waarden van houtopstanden in de leefomgeving:

 

  • Bomen zijn belangrijke bronnen van schaduw en verkoeling op hete dagen. De verwachting van het gemeentebestuur is dat deze bijdrage steeds belangrijker wordt nu Nederland als gevolg van de klimaatverandering vaker te maken krijgt met hittegolven.

  • Onderzoek van Wageningen University & Research laat zien dat groen een positief effect heeft op de gezondheid.

  • Bomen kunnen helpen de waterhuishouding te verbeteren door opvangen en vasthouden van water tijdens een piek in de neerslag. Ook dit aspect zal de komende jaren belangrijker worden als gevolg van de klimaatverandering.

  • Bomen zorgen voor verbetering van de biodiversiteit. Ze zorgen voor huisvesting en voeding voor planten, insecten en dieren.

  • Tot slot waarderen veel inwoners bomen vanwege hun uiterlijke waarde.

Naar boven