Gemeente Maassluis - Wijzigingsverordening re-integratieverordening Participatiewet gemeente Maassluis, Vlaardingen, Schiedam 2019

De gemeenteraad van Maassluis,

 

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 6 oktober 2020,

 

Overwegende dat:

 

  • -

    Het gewenst is aan de re-integratieverordening Participatiewet gemeente Maassluis, Vlaardingen, Schiedam 2017 een artikel toe te voegen zodat een tijdelijke loonkostensubsidie kan worden verstrekt aan de niet-wettelijke doelgroep.

Gelet op de artikelen 149 en 156 van de Gemeentewet en artikel 8a, lid 1, aanhef en onder a, c, d, en e en lid 2, artikel 10a en artikel 10b lid 5 en 7 van de Participatiewet;

Artikel I  

Na artikel 13 wordt toegevoegd:

 

Artikel 13A. Tijdelijke loonkostensubsidie voor personen zonder arbeidsbeperking

  • 1.

    Het college kan een tijdelijke loonkostensubsidie verstrekken van maximaal 24 maanden aan werkgevers die met een kwetsbare werknemer een arbeidsovereenkomst sluiten.

  • 2.

    Onder kwetsbare werknemer wordt verstaan de persoon die:

    • a)

      Voorafgaand aan de indienstneming gedurende vijf jaar geen reguliere betaalde betrekking heeft gevonden, en;

    • b)

      Geen startkwalificatie bezit, of;

    • c)

      Een (tijdelijke) verblijfsvergunning asiel heeft, of;

    • d)

      Ouder is dan 50 jaar, of

    • e)

      Jonger is dan 27.

  • 3.

    De tijdelijke loonkostensubsidie vergoedt het verschil tussen loonwaarde en minimumloon voor maximaal 24 maanden.

  • 4.

    De tijdelijke loonkostensubsidie wordt niet verstrekt indien de werkgever aanspraak kan maken op de loonkostensubsidie als bedoeld in artikel 10d van de Participatiewet.

Artikel II  

Een toelichting op artikel 13A wordt toegevoegd:

 

Artikel 13A. Tijdelijke loonkostensubsidie voor personen zonder arbeidsbeperking

Loonkostensubsidie kan als één van de voorzieningen worden ingezet om de arbeidsinschakeling te bevorderen. In de Participatiewet is geregeld dat alle voorzieningen moeten dienen om een persoon uiteindelijk aan regulier werk te helpen. De Rijksoverheid roept op om meer gebruik te maken van het instrument loonkostensubsidie. Stroomopwaarts heeft de wens om meer gebruik te maken van het instrument loonkostensubsidie. Het aantal plaatsingen van mensen met een verminderde loonwaarde blijft namelijk achter. Voor de beschreven doelgroep wordt dit instrument gemist.

 

Doelgroep

De tijdelijke loonkostensubsidie is bedoeld voor de doelgroep kwetsbare mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Deze doelgroep is bij het aangaan van een arbeidscontract nog niet voor volle 100% inzetbaar en hiervoor wordt de werkgever (tijdelijk) gecompenseerd.

 

De in artikel 13A van deze verordening geregelde loonkostensubsidie moet worden onderscheiden van de loonkostensubsidie zoals bedoeld in de artikelen 10c en 10d van de Participatiewet. Die loonkostensubsidie is specifiek bedoeld voor personen met een arbeidsbeperking. De in dit artikel opgenomen tijdelijke loonkostensubsidie is niet noodzakelijk gericht op personen met een arbeidsbeperking, maar ondersteunt personen die kwetsbaar zijn.

 

Het gaat in hier dus niet om de loonkostensubsidie die verstrekt kan worden aan personen als bedoeld in artikel 7, eerste lid, onderdeel a, van de Participatiewet van wie is vastgesteld dat zij met voltijdse arbeid niet in staat zijn tot het verdienen van een wettelijk minimumloon, doch wel mogelijkheden tot arbeidsparticipatie hebben (artikel 6, eerste lid, onderdeel e, van de Participatiewet).

 

De criteria genoemd onder lid 2 zijn naast een eigen uitwerking naar aanleiding van voorbeelden in de praktijk, ook afgeleid van de voorwaarden uit de Verordening 651/2014. Die bevat bepalingen over de loonkostensubsidie ten behoeve van kwetsbare, uiterst kwetsbare en gehandicapte werknemers. Dit zodat er niet onbedoeld staatssteun verstrekt wordt. Een voorziening in de vorm van loon(kosten)subsidie ten behoeve van kwetsbare werknemers is verenigbaar met de gemeenschappelijke markt en is vrijgesteld van de aanmeldingsverplichting door de lidstaat aan de Europese Commissie.

 

Compensatie

Het doel van de tijdelijke loonkostensubsidie is het bieden van compensatie voor het feit dat voor een persoon ten minste het wettelijk minimumloon moet worden betaald, terwijl de werkgever een persoon (nog) niet ten volle kan inzetten. Zo kan het college een tijdelijke loonkostensubsidie van maximaal twee jaar aan de werkgever verstrekken om tijdelijk het verschil in arbeidsproductiviteit te compenseren en zo de re-integratie van de bijstandsgerechtigde te bewerkstelligen.

Artikel III Inwerkingtreding

De verordeningen treden in werking met ingang van de dag na die van de -elektronische- bekendmaking.

Aldus besloten in de openbare vergadering van de gemeenteraad van Maassluis, gehouden op 27 oktober 2020.

de griffier,

mr. R. van der Hoek

de voorzitter,

dhr. T.J. Haan

Naar boven