Gemeenteblad van Tiel
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Tiel | Gemeenteblad 2020, 28224 | Beleidsregels |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Tiel | Gemeenteblad 2020, 28224 | Beleidsregels |
Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tiel houdende regels omtrent schuldhulpverlening (Beleidsregels Schuldhulpverlening gemeente Tiel 2020)
Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd:
Wet gemeentelijke schuldhulpverlening en Algemene wet bestuursrecht
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tiel besluit het volgende vast te stellen: Beleidsregels Schuldhulpverlening gemeente Tiel 2020
In te trekken: beleidsregels schuldhulpverlening 2017 en de beleidsregels Budgetbeheer gemeente Tiel 2017.
De definities als bedoeld in artikel 1 van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening en artikel 8 van de Gedragscode Schuldhulpverlening NVVK (Nederlandse Vereniging Voor Volkskrediet) zijn van overeenkomstige toepassing.
Artikel 4 Weigeren schuldhulpverlening
Het college wijst de aanvraag schuldhulpverlening af, indien verzoeker niet of onvoldoende mate zijn verplichtingen nakomt zoals vastgelegd in artikel 6 en 7 in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening en in de schuldregelingsovereenkomst.
Artikel 6 Tijdelijk geen toegang tot schuldhulpverlening in geval van recidive
Een verzoek om schuldhulpverlening wordt, ingeval van een herhaald verzoek, geweigerd indien door verzoeker of diens wettelijk vertegenwoordiger in een periode van minder dan
1 jaar voorafgaande hieraan een verzoek is ingediend en dit verzoek is afgewezen wegens het niet voldoen aan de verplichtingen als bedoeld in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening en artikel 3 van deze beleidsregels of een schuldregelingsovereenkomst tussentijds is beëindigd op grond van artikel 5 onder b t/m i;
Artikel 7 Onvoorziene omstandigheden
In gevallen waarin deze beleidsregels niet voorzien, beslist het college.
Aldus vastgesteld door burgemeester en wethouders van de gemeente Tiel op 28 januari 2020.
de secretaris,
drs. I. van der Valk
de burgemeester
Ir. J. Beenakker
Toelichting op de beleidsregels schuldhulpverlening Tiel:
De beleidsregels zijn van toepassing voor de uitvoering van schuldhulpverlening. De beleidsregels schuldhulpverlening Tiel zijn opgesteld in aanvulling op het beleidsplan schuldhulpverlening, de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening en de gedragscodes van de NVVK. Zij geven waar dat nodig is een nadere aanvulling of uitleg van wet- en regelgeving en de wijze waarop bepalingen in het beleidsplan schuldhulpverlening worden toegepast.
In de beleidsregels legt het college vast welke voorwaarden het verbindt aan schuldhulpverlening, wat de verplichtingen zijn van de verzoeker en wat diens rechten zijn. De wet biedt een ruime mate van vrijheid om beleid te maken, zolang dat maar past binnen de kaders van de wet en het door de raad vastgestelde beleidsplan.
De gebruikte definities en afkortingen zijn gelijk aan de definities in de wet- en regelgeving.
Artikel 2 Aanbod schuldhulpverlening
De gemeente Tiel wil het aantal mensen met schulden terugdringen en bijdragen aan het voorkomen van persoonlijke problemen, sociale uitsluiting en maatschappelijke kosten.
Er kunnen verschillende instrumenten ingezet worden om de schulden op te lossen. Dit varieert van onderhandelingen met schuldeisers, het treffen van betalingsregelingen tot het inzetten van budgetbeheer. De schuldhulpverlener stelt een plan van aanpak op die past bij de situatie van de verzoeker. Bij de uitvoering van schuldhulpverlening wordt gewerkt volgens de algemene werkwijze en de producten zoals door de NVVK in de verschillende modules worden beschreven.
Artikel 3 Verplichtingen van de verzoeker
Met dit artikel wordt de eigen verantwoordelijkheid van de verzoeker voorop gesteld. Om het schuldhulpverleningstraject met succes te doorlopen worden afspraken gemaakt. Deze afspraken staan in het plan van aanpak. Soms is er nog een extra overeenkomst noodzakelijk in aanvulling op het plan van aanpak. De verzoeker stemt hier mee in, zodra een handtekening wordt gezet. Het behoort tot de verantwoordelijkheid van mensen zelf om alle afspraken na te komen, geen nieuwe schulden aan te gaan en medewerking te verlenen. Deze verplichtingen gelden zowel tijdens de aanvraagperiode als tijdens het schuldhulpverleningstraject zelf.
Artikel 4 Weigeren schuldhulpverlening
In artikel 6 van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening staan de verplichtingen die verzoeker heeft als het gaat om het verstrekken van inlichtingen. Als de verzoeker onvoldoende of verkeerde informatie geeft tijdens de aanvraagprocedure wordt de aanvraag voor schuldhulpverlening geweigerd.
In artikel 7 van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening staan de verplichtingen die de verzoeker heeft als het gaat om medewerking voor en tijdens het schuldhulpverleningstraject. De aanvraag wordt geweigerd als de verzoeker niet of onvoldoende meewerkt tijdens de aanvraagperiode aan zijn of haar verplichtingen.
Voordat een aanvraag geweigerd wordt, krijgt de verzoeker een termijn geboden om alsnog, de gevraagde medewerking te verlenen of informatie te verstrekken. De lengte van deze termijn wordt schriftelijk vastgelegd.
Artikel 5 Gronden voor beëindiging
Als de verzoeker onvoldoende of verkeerde informatie geeft tijdens het traject schuldhulpverlening wordt de aanvraag voor schuldhulpverlening beëindigd. Het traject schuldhulpverlening wordt ook beëindigd als de verzoeker niet of onvoldoende meewerkt aan zijn of haar verplichtingen.
Voordat een aanvraag beëindigd wordt, krijgt de verzoeker een termijn geboden om alsnog, de gevraagde medewerking te verlenen of informatie te verstrekken. De lengte van deze hersteltermijn wordt schriftelijk vastgelegd.
Artikel 6 Tijdelijk geen toegang tot schuldhulpverlening in geval van recidive
Op het moment dat de verzoeker een aanvraag zelf intrekt, wordt toegang tot schuldhulpverlening voor een half jaar uitgesloten. Een verzoek tot schuldhulpverlening is een vrijwillige keuze, maar brengt wel verplichtingen met zich mee. Als de verzoeker besluit niet verder te gaan met het schuldhulpverleningstraject en zijn aanvraag weer intrekt, wordt daarmee in feite aangegeven dat verzoeker niet aan de verplichtingen wil voldoen.
Een herhaald verzoek voor toegang tot schuldhulpverlening wordt een jaar lang geweigerd als een eerder schuldhulpverleningstraject is beëindigd omdat verzoeker zijn of haar verplichtingen niet is nagekomen. De verzoeker is zelf verantwoordelijk voor het wel of niet nakomen van verplichtingen. Het college zal daarom tijdelijk de toegang weigeren als verplichtingen niet nagekomen zijn.
Artikel 7 Onvoorziene omstandigheden
De beleidsregels zijn aanvullend op de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening en de gedragscode van de NVVK. Als er zich situaties voordoen die hierin niet geregeld zijn, heeft het college de bevoegdheid om zelf een besluit te nemen.
Artikel 8 Intrekken oude beleidsregels
Deze beleidsregels vervangen de beleidsregels schuldhulpverlening 2017 en de beleidsregels Budgetbeheer gemeente Tiel 2017.
Artikel 9 en 10 Inwerkingtreding en citeertitel
De beleidsregels treden 1 januari 2020 in werking
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2020-28224.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.