Informatiebeveiligingbeleid Het Hogeland

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Het Hogeland heeft in zijn vergadering van 28 januari 2020 het Informatiebeveiligingsbeleid voor de gemeente Het Hogeland (van BIG naar BIO) vastgesteld. Dit Informatiebeveiligingsbeleid bevat de uitgangspunten en de beveiligingseisen en -maatregelen, die voor alle processen en systemen in de gemeentelijke organisatie gelden. Het informatiebeveiligingsbeleid biedt de kaders om de veiligheid van de gemeentelijke informatie, als één van de belangrijkste bedrijfsmiddelen van de gemeente, te borgen. Ter voorkoming van verlies van gegevens, uitval van ICT of het door onbevoegden kennisnemen of manipuleren van bepaalde informatie, wat ernstige gevolgen kan hebben voor de bedrijfsvoering en het vertrouwen in de gemeente, is beleid nodig.

Dit beleid is van toepassing op de gehele organisatie, alle processen, organisatieonderdelen, objecten, informatiesystemen en gegevens(verzamelingen). Het college van burgemeester en wethouders is verantwoordelijk voor de beveiliging van informatie binnen de werkprocessen van de gemeente. De directie is verantwoordelijk voor kaderstelling en sturing. Iedere medewerker (vast of tijdelijk, intern of extern) is verplicht waar nodig gegevens en informatiesystemen te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang.

Uitgangspunten

Het informatiebeveiligingsbeleid is in lijn met het algemene beleid en de relevante landelijke en Europese wet- en regelgeving. Hierbij geldt:

1. Er is wetgeving waar altijd aan voldaan moet worden, zoals (niet uitputtend) bijvoorbeeld BRP, SUWI, BGT, BAG en PUN, maar ook de Archiefwet.

2. Er is een gemeenschappelijk normenkader als basis: de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO).

3. De gemeente heeft dit normenkader vastgesteld, waarbij er ruimte is voor afweging en prioritering op basis van het ‘pas toe of leg uit’ principe.

Het Informatiebeveiligingsbeleid voor de gemeente Het Hogeland treedt in werking op de dag na deze bekendmaking. Het beleidsdocument is als bijlage gevoegd bij de publicatie op www.officielebekendmakingen.nl en kan op verzoek worden ingezien tijdens kantooruren op de locaties van de gemeente Het Hogeland die voor het publiek geopend zijn.

Winsum, 5 februari 2020

Burgemeester en wethouders van de gemeente Het Hogeland,

H.J. Bolding, burgemeester

P.P.M. van Vilsteren

Naar boven