Bekendmaking van (voorlopige) aanwijzing ex art. 6 Wet voorkeursrecht gemeenten van gronden te Holwert Midden in Coevorden

Burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden maken op grond van artikel 7, lid 1, van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) bekend, dat zij ingevolge het bepaalde in artikel 6 Wvg op 26 oktober 2020 hebben besloten percelen in Holwert Midden te Coevorden voorlopig aan te wijzen als gronden waarop de artikelen 10 t/m 15, 24 en 26 Wvg van toepassing zijn.

Het betreffen 21 percelen gelegen in het gebied Holwert Midden in Coevorden die thans voornamelijk in gebruik zijn conform de vigerende ‘Bedrijventerrein’ bestemming. Aan deze gronden wordt een nader bij structuurvisie en bestemmingsplan uit te werken, niet-agrarische bestemming toegedacht, te weten ‘Maatschappelijk’ (voor zeven percelen en één perceel ten dele) of ‘Gemengd’ (voor dertien percelen en één perceel ten dele). De voorlopige aanwijzing vervalt van rechtswege binnen drie maanden na de datum van het collegebesluit, of zoveel eerder als een besluit van de gemeenteraad (als bedoeld in artikel 2 juncto 5 Wvg) tot aanwijzing in werking treedt. De percelen zijn niet eerder aangewezen in het kader van de Wvg.

Terinzagelegging

Het besluit van burgemeester en wethouders ligt met bijbehorende bijlagen, bevattende de kadastrale tekening d.d. 6 oktober 2020 met nummer 20.046-01 en een lijst met daarop de aangewezen percelen, alsmede het conceptraadsvoorstel en conceptraadsbesluit ter bestendiging van het voorlopig voorkeursrecht, met ingang van 28 oktober 2020 gedurende zes weken ter inzage en kan op afspraak op werkdagen worden ingezien in het Klantcontactcentrum Hof van Coevorden, Kasteel 1 te Coevorden. U kunt per e-mail (info@coevorden.nl) of telefonisch (telefoonnummer 14 0524) contact met ons opnemen voor het maken van een afspraak. Tevens kunnen de stukken worden geraadpleegd via de gemeentelijke website (www.coevorden.nl). Tegen betaling zijn kopieën of afdrukken van de stukken verkrijgbaar.

Bezwaar en beroep

Tegen het besluit staat bezwaar en beroep open. Belanghebbenden kunnen gedurende een termijn van zes weken, ingaande 28 oktober 2020 (de dag na dagtekening van de bekendmaking in de Staatscourant d.d. 27 oktober 2020), een bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden, Postbus 2, 7740 AA Coevorden. In het ondertekende bezwaarschrift moet worden opgenomen: de naam en het adres van de belanghebbende, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaarschrift (de motivering).

Als de gemeenteraad een definitief besluit inzake het voorkeursrecht neemt, kunnen belanghebbenden eveneens bezwaar maken tegen dat raadsbesluit. Indien belanghebbenden ervoor kiezen om nu reeds bezwaar te maken tegen het besluit van burgemeester en wethouders tot voorlopige aanwijzing, dan wordt dat bezwaarschrift, zodra het besluit van de gemeenteraad tot (definitieve) aanwijzing in werking is getreden, op grond van artikel 6, lid 3 Wvg aangemerkt als te zijn gericht tegen het besluit van de raad.

Voorlopige voorziening

Belanghebbenden hebben de mogelijkheid om - wanneer zij een spoedeisend belang aanwezig achten - een voorlopige voorziening te vragen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Noord-Nederland (bestuursrechter), een en ander ingevolge artikel 8:81 Awb.

Gevolgen

De vestiging van het voorkeursrecht houdt in dat eigenaren en beperkt gerechtigden van onroerende zaken binnen het aangewezen gebied - wanneer zijn hun (recht op de) onroerende zaak willen vervreemden - deze eerst aan de gemeente Coevorden te koop moeten aanbieden op grond van artikel 10 Wvg. Een aantal rechtshandelingen is uitgezonderd van deze verplichting, zoals verkoop aan bepaalde familieleden of executieverkoop (artikel 10, lid 2 Wvg). De eigenaren en de rechthebbenden op beperkte rechten ontvangen een dezer dagen afzonderlijk bij aangetekende brief bericht over de inhoud van het besluit en gevolgen hiervan.

Zienswijzen

De gemeenteraad dient binnen drie maanden na de vestiging van het voorkeursrecht een besluit tot aanwijzing van de gronden op basis van artikel 3, 4 of 5 Wvg te nemen. In het kader van een zorgvuldige voorbereiding van het door de gemeenteraad te nemen besluit tot aanwijzing van gronden worden belanghebbenden, gelet op artikel 4:8 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), in de gelegenheid gesteld om op uiterlijk 26 november 2020 schriftelijk of mondeling hun zienswijzen ten aanzien van het voorgenomen raadsbesluit naar voren te brengen. De zienswijze kan schriftelijk gericht worden aan de raad van de gemeente Coevorden, t.a.v. de afdeling Leefomgeving, Postbus 2, 7740 AA Coevorden of per e-mail naar info@coevorden.nl onder vermelding van zaaknummer 66788-2020. Als belanghebbenden hun zienswijze aan de gemeenteraad mondeling kenbaar wensen te maken, kan daarvoor een afspraak gemaakt worden. Voor het maken van een afspraak kunt u contact met ons opnemen via info@coevorden.nl of via het telefoonnummer 14 0524.

Nadere inlichtingen

Voor nadere inhoudelijke informatie kunt u zich op werkdagen richten tot de gemeente Coevorden, afdeling Leefomgeving, telefoonnummer 14 0524 of per e-mail info@coevorden.nl.

Coevorden, 27 oktober 2020

Burgemeester en wethouders van Coevorden,

de burgemeester de gemeentesecretaris

B.J. Bouwmeester B.M. de Vries

 

Naar boven