Beeldkwaliteitsplan BerckelboschBeeldkwaliteitsplan Berckelbosch (Tongelresche Akkers)

 

Burgemeester en wethouders van Eindhoven maken bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 16 september 2020 heeft besloten het beeldkwaliteitsplan ‘Berckelbosch’ vast te stellen.

 

Dit beeldkwaliteitsplan is een actualisatie van het vigerende Beeldkwaliteitsplan Tongelresche Akkers Eindhoven van mei 2005.

 

Waarom is het beeldkwaliteitsplan Berckelbosch opgesteld?

Het plangebied Tongelresche Akkers heeft inmiddels de nieuwe naam Berckelbosch gekregen. Onder meer door voortschrijdend inzicht en veranderende marktsituaties hebben in de loop der jaren verschillende herverkavelingen plaatsgevonden. Gewijzigde verkavelingen voorzien in andere woningtypologieën en andere aansluitingen op de openbare ruimte. Hierdoor is de behoefte ontstaan de ambities ten aanzien van de beeldkwaliteit voor de deelplannen die in ontwerp zijn of komen te actualiseren in de vorm van een update van het huidige BKP. Voor wijzigingen of verbouwingen binnen de gerealiseerde plandelen, wordt verwezen naar het oorspronkelijke BKP uit 2005.

 

He t beeldkwaliteitsplan Berckelbosch

De basis voor dit geactualiseerde Beeldkwaliteitsplan is het (her)verkavelingsplan van april 2019. Uitgangspunt voor het Beeldkwaliteitsplan is dat Berckelbosch als één samenhangende wijk ontwikkeld wordt. Vanwege de fasering en het feit dat meerdere architecten de verschillende deelplannen uitwerken is het van belang dat deelontwerpen tijdens de planvorming op elkaar afgestemd worden. Er is hiertoe ingezet op kwaliteitsbewaking door een supervisor aan de hand van dit Beeldkwaliteitsplan. De geformuleerde kwaliteitsomschrijvingen hebben meer het karakter van uitgangspunten dan van bindende regels. Het is van groter belang dat de betrokken ontwerpers geïnspireerd en gestimuleerd worden, dan dat strikt aan de beschreven regels en getoond beeldmateriaal gehouden wordt. In dat licht dienen ook de referentiebeelden gelezen te worden. Ontwerpvoorstellen die afwijken van de directe regels of voorbeelden in dit Beeldkwaliteitsplan maar die, binnen de geest van het plan, een duidelijke kwaliteitsverbetering tot gevolg hebben kunnen na overleg met de supervisor, Gemeente Eindhoven en Ballast Nedam gehonoreerd worden. Het Beeldkwaliteitsplan is gedurende het gehele realiseringstraject van toepassing en zal na realisatie als toetsdocument gehanteerd worden door de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit bij aanvragen tot wijzigingen.

 

Inwerkingtreding

Het beeldkwaliteitsplan Berckelbosch treedt in werking op de dag na publicatie.

 

 

Eindhoven, 16 september 2020

Het college van burgemeester en wethouders van Eindhoven,

,burgemeester

,secretaris

BIJLAGE Beeldkwaliteitsplan Berckelbosch

Naar boven