Gemeenteblad van Waddinxveen
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Waddinxveen | Gemeenteblad 2020, 26336 | Beleidsregels |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Waddinxveen | Gemeenteblad 2020, 26336 | Beleidsregels |
Beleidsregels individuele gehandicaptenparkeerplaatsen gemeente Waddinxveen 2014
Er bestaan twee soorten gehandicaptenparkeerplaatsen:
Een algemene gehandicaptenparkeerplaats is bestemd voor voertuigen van alle personen die in het bezit zijn van een geldige gehandicaptenparkeerkaart voor een bestuurder of passagier.
Een individuele gehandicaptenparkeerplaats is bestemd voor één bepaald voertuig en wordt op kenteken verstrekt.
Deze beleidsregels gaan alleen over de individuele gehandicaptenparkeerplaatsen.
Het Rijk heeft geen beleid vastgesteld met betrekking tot de aanwijzing van individuele gehandicaptenparkeerplaatsen. De toekenning en de aanleg van individuele gehandicaptenparkeerplaatsen is dan ook een autonome bevoegdheid van de gemeente. De gemeente moet wel rekening houden met onder andere de volgende kaders:
Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994).
Op grond van artikel 15, lid 1, van de WVW 1994 moet voor de aanwijzing van een individuele gehandicaptenparkeerplaats een verkeersbesluit worden genomen. Op grond van artikel 18, lid 1, aanhef en onder d., van de WVW 1994 is het college van burgemeester en wethouders bevoegd om een dergelijk verkeersbesluit te nemen.
Jaarlijks vragen diverse inwoners van de gemeente Waddinxveen een gehandicaptenparkeerplaats aan. Parkeervoorzieningen in de openbare ruimte worden over het algemeen steeds schaarser in verband met het toenemende autobezit. Een zorgvuldige beoordeling van aanvragen en consistente uitvoering van de regels is dan ook noodzakelijk. Het formuleren van transparant beleid kan hierbij een hulpmiddel zijn.
In deze beleidsregels worden nadere regels geformuleerd om het parkeren voor gehandicapten beter te reguleren.
In deze beleidsregels wordt verstaan onder:
gehandicaptenparkeerkaart (GPK): parkeerkaart voor een persoon die ten gevolge van een aandoening of gebrek een aantoonbare loopbeperking heeft van langdurige aard, waardoor hij - met gebruikelijke loopmiddelen - in redelijkheid niet in staat is zelfstandig een afstand van meer dan 100 meter aan een stuk te voet te overbruggen;
gehandicaptenparkeerplaats: parkeerplaats voorzien van het verkeersbord E6, zoals bedoeld in bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) en een onderbord met vermelding van een kentekennummer, voor één voertuig van een persoon die in het bezit is van een gehandicaptenparkeerkaart;
Onvolledigheid ingediende bescheiden.
Indien de aanvraag niet voldoet aan de in artikel 2, lid 1, gestelde eisen, dan wordt de aanvrager, binnen twee weken na ontvangst van de aanvraag, verzocht om de aanvraag binnen twee weken nadat hem dit is medegedeeld, aan te vullen of te verbeteren. Voldoet de aanvrager niet aan dit verzoek, dan kan de aanvraag buiten behandeling worden gesteld.
Artikel 4. Specifieke toewijzingscriteria als de aanvrager bestuurder is
De aanvrager die bestuurder is komt in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerplaats indien:
in de directe woonomgeving van de aanvrager, dat wil zeggen binnen een afstand van 100 meter vanaf de (voor-)deur van zijn woning, of binnen de op grond van het onderzoek naar de (sociaal-)medische beperkingen vastgestelde loopafstand van de aanvrager, naar het oordeel van het college in het algemeen onvoldoende, voor de aanvrager geschikte parkeergelegenheid beschikbaar is; en
Artikel 5. Specifieke toewijzingscriteria als de aanvrager passagier is
De aanvrager die passagier is dient voor het vervoer afhankelijk te zijn van het voertuig dat een huisgenoot, die op het adres van de aanvrager als bewoner staat ingeschreven, bestuurt.
De aanvrager die passagier is komt in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerplaats indien:
in de directe woonomgeving van de aanvrager, dat wil zeggen binnen een afstand van 100 meter vanaf de (voor-)deur van zijn woning, of binnen de op grond van het onderzoek naar de (sociaal-)medische beperkingen vastgestelde loopafstand van de aanvrager, naar het oordeel van het college in het algemeen onvoldoende, voor de aanvrager geschikte parkeergelegenheid beschikbaar is; en
Artikel 6. Onderzoek naar (sociaal-)medische beperkingen
Onderzoek naar de (sociaal-)medische beperkingen wordt verricht door of in opdracht van een daartoe door het college aangewezen ambtenaar. Het onderzoek wordt verricht aan de hand van beschikbare gegevens met betrekking tot de (sociaal-)medische beperkingen van de aanvrager. Indien het voor de beoordeling van de aanvraag noodzakelijk of wenselijk is, wordt in het kader van het onderzoek door bedoelde ambtenaar advies ingewonnen van een daartoe door het college aangewezen onafhankelijke arts of deskundige (keurings-)instantie.
Artikel 7. Verkeerskundig onderzoek
De verkeersdeskundige van de gemeente Waddinxveen verricht onderzoek naar de beschikbaarheid van parkeergelegenheid als bedoeld in artikel 4, lid 3 en artikel 5, lid 2, alsmede naar de mogelijkheid tot aanduiding of aanleg van een gehandicaptenparkeerplaats als bedoeld in artikel 4, lid 4 en artikel 5, lid 3.
Van onvoldoende parkeergelegenheid, als bedoeld in artikel 4, lid 3 en artikel 5, lid 2, is sprake indien uit het onderzoek van de verkeersdeskundige blijkt dat de beschikbaarheid van voor de aanvrager geschikte, openbare parkeergelegenheid, mede gelet op de parkeerdruk in de nabijheid van de woning, redelijkerwijs niet kan worden gegarandeerd.
Indien de aanvrager die beschikt over een gehandicaptenparkeerplaats verhuist, vervalt het recht op de parkeerplaats. Indien de aanvrager na verhuizing opnieuw over een gehandicaptenparkeerplaats wenst te beschikken, dan dient voor het nieuwe adres een nieuwe aanvraag te worden ingediend.
Artikel 10. Intrekking toekenningsbesluit / opheffing gehandicaptenparkeerplaats
Het college kan het besluit tot toekenning van een gehandicaptenparkeerplaats intrekken en/of de gehandicaptenparkeerplaats opheffen indien:
De aanvrager aan wie een gehandicaptenparkeerplaats is toegekend dient het college onverwijld in kennis te stellen van de volgende feiten of omstandigheden:
Het college kan in bijzondere gevallen ten gunste van de aanvrager afwijken van de bepalingen van deze beleidsregels indien toepassing van deze beleidsregels naar het oordeel van het college tot onbillijkheden van overwegende aard leidt.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2020-26336.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.