Wijziging Algemene Plaatselijke Verordening 2016

De gemeenteraad van de gemeente 's-Hertogenbosch in zijn openbare vergadering van 6 oktober 2020;

 

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 15 september 2020 met reg.nr. 10344828;

gelet op de Gemeentewet;

 

Besluit

  • 1.

    De artikelen 2:10b lid 2 sub a t/m c, artikel 2:10c lid 1 t/m 6 en 2:10d lid 1 t/m 4 van de Algemene Plaatselijke Verordening 2016 tijdelijk, voor het jaar 2021, op te schorten.

  • 2.

    De wijziging in de Algemene Plaatselijke Verordening ’s-Hertogenbosch 2016, inzake het gebruik van consumentenvuurwerk tijdens de jaarwisseling, vast te stellen.

 

Hoofdstuk 2 Openbare Orde

Afdeling 14 Consumentenvuurwerk

Artikel 2:40 Definitie

In deze afdeling wordt verstaan onder:

  • a.

    consumentenvuurwerk: hetgeen daaronder wordt verstaan in het Vuurwerkbesluit;

  • b.

    jaarwisseling: de periode gelegen tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur van het daarop volgende jaar.

Artikel 2:41 Gebruik van consumentenvuurwerk tijdens de jaarwisseling

  • 1.

    Het is verboden consumentenvuurwerk te gebruiken op een door het college in het belang van het voorkomen van gevaar, schade of overlast aangewezen plaats.

  • 2.

    Het is verboden consumentenvuurwerk op een openbare plaats te gebruiken als dat gevaar, schade of overlast kan veroorzaken.

  • 3.

    De verboden zijn niet van toepassing op situaties waarin wordt voorzien door artikel 429, aanhef en onder 1˚, van het Wetboek van Strafrecht.

 

Toelichting

Afdeling 14 Consumentenvuurwerk

Deze nieuwe afdeling geeft regels omtrent het bezigen van consumentenvuurwerk rond en tijdens de jaarwisseling, in aanvulling op het Vuurwerkbesluit.

 

Artikel 2:40 Definitie

Voor de omschrijving van het begrip ‘consumentenvuurwerk’ is aansluiting gezocht bij de omschrijving daarvan in artikel 1.1.1, eerste lid, van het Vuurwerkbesluit. Fop- en schertsvuurwerk is een aparte groep consumentenvuurwerk, genoemd in bijlage II van de Regeling aanwijzing  consumenten- en theatervuurwerk. Op grond van artikel 2.3.7 van het Vuurwerkbesluit is fop- en schertsvuurwerk het hele jaar door verkrijgbaar en kan het ook gedurende het hele jaar worden afgestoken.

 

Artikel 2:41 Gebruik van consumentenvuuwerk tijdens de jaarwisseling

In het Vuurwerkbesluit (artikel 2.3.6) is bepaald dat het verboden is om consumentenvuurwerk af te steken op een ander tijdstip dan tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur van het daarop volgende jaar. Het afsteken van consumentenvuurwerk wordt op dit tijdstip toelaatbaar geacht vanwege de koppeling van het vuurwerkgebruik aan de feestelijkheden rond de jaarwisseling en de inbedding daarvan in de Nederlandse volkscultuur.

Toch kunnen er, ondanks dat dit alleen op oudejaarsdag is toegelaten, plaatsen zijn waar het afsteken van consumentenvuurwerk te allen tijde onwenselijk moet worden geacht (bijvoorbeeld bij ziekenhuizen, kinderboerderijen, dierenasiels etc.). Dit artikel geeft het college de bevoegdheid om plaatsen aan te wijzen waar het afsteken van consumentenvuurwerk altijd verboden is.

Het tweede lid maakt het mogelijk om op te treden tegen het afsteken van consumentenvuurwerk in bijvoorbeeld een promenade, een passage, een portiek of een menigte. Het gaat hierbij om excessen.

 

's-Hertogenbosch,

De gemeenteraad voornoemd,

De griffier,

Drs. W.G. Amesz

De voorzitter,

drs. J.M.L.N. Mikkers

Naar boven