Vaststelling gewijzigde regeling bestemmingsplan “Enkhuizerzand en IJsselmeergebied” vakantiepark en groenstrook, tevens partiële herziening van andere planonderdelen.

Burgemeester en wethouders van Enkhuizen maken bekend dat de raad op 29 september 2020 voor het bestemmingsplan ‘Enkhuizerzand en IJsselmeergebied’ een gewijzigde regeling voor het onderdeel vakantiepark en de naastgelegen groenstrook alsmede een partiële herziening voor overige onderdelen heeft vastgesteld.

Aanleiding

De gemeente Enkhuizen heeft de wens om de betekenis van het gebied Recreatieoord Enkhuizerzand (REZ) voor toeristen, bewoners van Enkhuizen en omgeving te versterken en het gebied alle seizoenen door aantrekkelijk te maken en houden voor dag- en verblijfsrecreatie.

Om deze plannen te kunnen uitvoeren dient het bestemmingsplan te worden gewijzigd.

Op 29 oktober 2019 stelde de raad het bestemmingsplan vast dat planologische mogelijkheden biedt voor het gebied gelegen tussen het Zuiderzeemuseum aan de zuidzijde en de waterinlaat bij de Haling aan de noordzijde. Daarnaast zijn ook de overige buitendijks gelegen gebieden van Enkhuizen in dit plan opgenomen (deel IJsselmeer en Markermeer).

De raad stelde daarbij het bestemmingsplan gewijzigd vast t.o.v. het daarvoor ter inzage gelegen ontwerpbestemmingsplan. De mogelijkheden van het destijds vastgestelde bestemmingsplan zijn onder andere:

Het aanleggen van een landtong in het IJsselmeer waardoor een nieuwe baai ontstaat met strand. Het inrichten van een nieuwe camping en zeilschool in de noordwesthoek van het gebied. Het realiseren van een vakantiepark met maximaal 200 recreatiewoningen op de locatie van de bestaande camping. Een en ander met de bijbehorende wandel- en fietspaden en overige wegenstructuur, inclusief parkeervoorzieningen.

De provincie heeft na de vaststelling door de raad een reactieve aanwijzing gegeven op het bestemmingsplan waardoor de onderdelen ‘Recreatie-Vakantiepark’ en het naastgelegen ‘Groen’ kwamen te vervallen. Zowel tegen de vaststelling van het bestemmingsplan als tegen de reactieve aanwijzing zijn beroepsschriften ingediend bij de Raad van State (RvSt) en dezen zijn nog in behandeling. De gemeenteraad heeft ervoor gekozen om hangende die beroepsprocedures een herstelbesluit te nemen.

Raadsbesluit 29 september 2020

Op 29 september 2020 heeft de raad naar aanleiding van de reactieve aanwijzing van de provincie en de ingediende beroepsschriften een herstelbesluit genomen. Dit herstelbesluit voorziet in een nieuwe regeling voor de onderdelen ‘Recreatie-Vakantiepark’ en het naastgelegen ‘Groen’ alsook een partiële wijziging voor overige planonderdelen.

De al eerder voorziene zichtlijnen door het vakantiepark zijn nu geborgd in de planregels, het aantal recreatiewoningen is teruggebracht tot 160 stuks en de bouwhoogten zijn verminderd. Langs het water en in het vakantiepark zijn openbaar toegankelijke paden voorzien. Het is niet meer de bedoeling dat het vakantiepark integraal wordt verhoogd. Er wordt nu zoveel mogelijk aangesloten bij het bestaande maaiveld. Ook is een regeling op genomen voor ondergronds bouwen.

Voor de bestemming Cultuur en Ontspanning - Museum en Recreatie zijn de planregels partieel gewijzigd waarbij een betere borging van cultuurhistorische en landschappelijke waarden, activiteiten en recreatieve mogelijkheden zijn opgenomen. De planregels voor de (nieuwe) camping en de aan te leggen kustboog zijn dan ook in dit verband eveneens gepreciseerd.

Ter inzage termijn

Het bestemmingsplan inclusief het raadsbesluit ligt voor een ieder ter inzage met ingang van 8 oktober tot en met 11 november 2020 (zes weken). U kunt deze stukken op twee manieren bekijken:

1. U bekijkt de documenten digitaal via www.ruimtelijkeplannen.nl onder plan-identificatienummer: NL.IMRO.0388.Enkhuizerzand-va02;

2. U maakt een afspraak om de documenten te bekijken op het Stadskantoor, Hoogstraat 11, 1601KT Enkhuizen. U kunt hiervoor een afspraak maken met een medewerker van de afdeling Ruimte, telefoon 0228-360100 of via www.enkhuizen.nl.

Beroep bestemmingsplan

Tegen het raadsbesluit tot vaststelling van het bestemmingsplan kunnen belanghebbenden binnen de termijn van ter inzage ligging schriftelijk beroep instellen. U kunt alleen beroep instellen als u belanghebbende bent bij die onderdelen van het bestemmingsplan die de gemeenteraad met dit besluit heeft vastgesteld. Beroep moet u instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Voorlopige voorziening

Ook kunt u met de indiening van een beroepsschrift ook tijdens de periode van ter inzage ligging een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Adres Raad van State

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Bij het indienen van een beroepschrift of voorlopige voorziening bent u griffierecht verschuldigd.

Inwerkingtreding

Het vastgestelde bestemmingsplan treedt in werking na de dag waarop de beroepstermijn afloopt. Als binnen de beroepstermijn ook een verzoek om voorlopige voorziening wordt gedaan dan treedt het plan nog niet in werking. De voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak moet dan eerst uitspraak doen over de voorlopige voorziening.

Contact

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de heer J. Eenkoren van de afdeling Ruimte (telefoon 0228-360100).

 

Naar boven