Gemeenteblad van Amsterdam
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Amsterdam | Gemeenteblad 2020, 256999 | Overige besluiten van algemene strekking |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Amsterdam | Gemeenteblad 2020, 256999 | Overige besluiten van algemene strekking |
Besluit van het dagelijks bestuur van de bestuurscommissie van stadsdeel West van de gemeente Amsterdam houdende regels omtrent kunst en cultuur (Uitwerkingsbesluit kunst en cultuur stadsdeel West 2021)
Het dagelijks bestuur van de bestuurscommissie van stadsdeel West,
gelet op onderdeel W.4 van het Bevoegdhedenregister behorende bij de verordening op het lokaal bestuur en artikel 5 van de Subsidieregeling gebiedsgebonden kunst- en cultuuractiviteiten 2021-2024,
In dit Uitwerkingsbesluit is vastgelegd hoe de subsidieregeling ‘gebiedsgebonden kunst- en cultuuractiviteiten’ wordt toegepast in relatie tot de Hoofdlijnen en het Kunstenplan 2021-2024, de gebiedsagenda’s en/of gebiedsplannen. Het dagelijks bestuur bepaalt, met inachtneming van de voorschriften zoals opgenomen in bovengenoemde subsidieregeling, per soort activiteit de wijze waarop de subsidie wordt verleend (onderdeel IV).
Stadsdeel West ambieert een plek te zijn waar een prettige balans is te vinden tussen wonen, werken en recreëren. Er is aandacht om West levendig maar ook leefbaar te houden. Kunst en cultuur kunnen de leefomgeving verrijken en dragen bij aan sociale cohesie en de persoonlijke ontwikkeling van onze bewoners. Amsterdam West wil een stadsdeel zijn waar culturele organisaties, kunstenaars en creatieve ondernemers zich graag vestigen en waar ruimte is voor experiment en innovatie.
We richten ons primair op instellingen en initiatieven die een verbinding aangaan met de wijken en de bewoners van Amsterdam West en stimuleren zodoende dat meer bewoners deelnemen aan kunst en cultuur; het aanbod is toegankelijk voor een breed en divers publiek. We geven een impuls aan creatieve energie uit de buurt en bieden een uiteenlopend cultureel aanbod van artistiek hoogwaardige kwaliteit.
Er wordt aansluiting gezocht bij de specifieke thema’s die spelen in de verschillende gebieden van West. Wij zien kansen om kunst en culturele activiteiten gericht op diversiteit, emancipatie en duurzaamheid meer zichtbaar te maken en te ondersteunen. We geven een extra stimulans aan lokale kunst en culturele initiatieven die de samenwerking opzoeken met stedelijke kunst en culturele instellingen. Ook zal er extra aandacht uitgaan naar activiteiten in de openbare ruimte die goed kunnen plaatsvinden met in achtneming van de corona maatregelen.
Gebiedsgebonden kunst en cultuur in West
Kunst- en cultuurinitiatieven die ontstaan in de buurt zijn van grote waarde voor het lokale culturele klimaat en willen we ondersteunen. De activiteiten vinden plaats in het stadsdeel en zijn openbaar toegankelijk of hebben een openbaar toegankelijk karakter. Het gaat hierbij om programmering in parken en op pleinen, activiteiten kunst in, met, voor en door de buurt (KIMVDB) en West Literair:
A. Programmeren in parken en op pleinen
Evenementen of manifestaties op locaties waar we de aantrekkingskracht van het gebied een boost willen geven of (blijvend) willen versterken: focus op Erasmuspark, Mercatorplein, Westergasfabriek en het Stenen Hoofd. Bij de samenstelling van de programmering wordt nauw samengewerkt met de buurtbewoners, lokale kunstenaars en culturele instellingen. Evenementen vinden overwegend plaats in de buitenruimte en moeten bovendien aansluiten bij de profielen van deze locaties.
B. Kunst in, met, voor en door de buurt
Het gaat hierbij om gebiedsgebonden kunst- en cultuuractiviteiten waarbij de combinatie van artistieke en sociale aspecten kenmerkend is. Er is verbinding met de specifieke context van stadsdeel West en de thema’s die hier spelen; aanvragen sluiten goed aan bij de vraag, wens en behoefte uit de gebieden. Er is aantoonbaar draagvlak in de buurt en activiteiten worden ontwikkeld in samenwerking met bewoners, professionals en/ of andere partners in de wijk.
Nog te veel verhalen die in de stad leven zijn onzichtbaar en lang niet alle Amsterdammers herkennen zich in het aanbod. Daarom zal Amsterdam West zich het komende jaar nog meer gaan inzetten om een platform te bieden voor deze onvertelde verhalen, om verhalen die inclusief en herkenbaar zijn zichtbaarder te maken. We zoeken samenwerking op met bestaande literaire initiatieven en ondersteunen verhalenvertellers - van schrijvers tot spoken word tot theatermakers - het ‘podium’ te nemen.
D. Kunst in de openbare ruimte
Kunst in de openbare ruimte kan een belangrijke bijdrage leveren aan de verfraaiing, aantrekkelijkheid of veiligheid van een plek. Onze projecten kunst in de openbare ruimte komen vooral tot stand door intensive participatie trajecten met bewoners uit de buurt.
Aanvragen worden beoordeeld op de volgende criteria:
E. Lokale podia en culturele organisaties
Aanvullend op het stedelijke aanbod, dat in aanmerking komt voor financiële ondersteuning op grond van het Kunstenplan 2021-2024, kent stadsdeel West een levendige lokale culturele infrastructuur overwegend gericht op de bewoners van West. Om artistieke kwaliteit en professionaliteit te stimuleren bouwen we aan een structurele (subsidie) relatie met diverse lokale podia en we verlenen subsidie voor programmering gericht op de buurt.
Aldus vastgesteld in de vergadering van 15 september 2020,
De voorzitter
Fenna Ulichki
De secretaris
Ilse Overzier
Het Uitwerkingsbesluit Kunst en Cultuur maakt integraal onderdeel uit van de stedelijke subsidieregeling Gebiedsgebonden Kunst- en Cultuuractiviteiten en wordt vastgesteld door het dagelijks bestuur. Dit betekent dat voor elk stadsdeel een apart Uitwerkingsbesluit geldt. Een aantal variabele componenten van de stedelijke regeling Gebiedsgebonden Kunst- en Cultuuractiviteiten wordt per stadsdeel ingevuld of gedefinieerd.
In onderdeel I van het Uitwerkingsbesluit wordt een korte beschrijving opgenomen van het kunst- en cultuurprofiel van het stadsdeel gerelateerd aan de gebiedsagenda’s en/of gebiedsplannen en binnen het kader van de Hoofdlijnen kunst en cultuur 2021-2024.
In onderdeel II neemt het dagelijks bestuur het subsidieplafond op. Het gaat daarbij om het bedrag dat in totaal beschikbaar is voor de uitvoering van deze subsidieregeling. Het subsidieplafond kan eventueel opgedeeld worden in deelplafonds. Hiermee krijgt het dagelijks bestuur instrumenten om per activiteit, soort subsidie of gebied een subsidie te weigeren, waardoor het beschikbare budget beter verdeeld kan worden over de gebieden en de activiteiten in het stadsdeel.
Gebaseerd op het kunst- en cultuurprofiel van het stadsdeel, volgt in onderdeel III een opsomming van de subsidiabele activiteiten (bijvoorbeeld (kleinschalige) festivals gericht op kunst en cultuur, atelierroutes, tijdelijk kunstproject, etc.). Een accurate omschrijving van de soort activiteiten geeft het stadsdeel handvatten om aanvragen die buiten de omschrijving vallen te weigeren op grond van de ASA 2013.
Van elke soort activiteit die voor subsidie in aanmerking komt, bepaalt het dagelijks bestuur in onderdeel IV van het uitwerkingsbesluit de kaders waarbinnen de subsidie wordt verleend. De onderdelen van de kaders die het dagelijks bestuur zelfstandig kan invullen dan wel definiëren zijn vastgelegd in artikel 5 lid 3 van de regeling. In het uitwerkingsbesluit is ruimte voor een uitgebreide toelichting.
Eenmalige en periodieke subsidies
Eenmalige subsidies worden afgegeven voor activiteiten die van bepaalde duur zijn en niet per se in één kalenderjaar gerealiseerd hoeven te worden. Periodieke subsidies worden afgegeven voor activiteiten van in beginsel onbepaalde duur, die per boekjaar of voor een aantal boekjaren aan een aanvrager worden verstrekt met een maximum van vier jaar.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2020-256999.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.