Besluit tot wijziging Algemene verklaringen van geen bedenkingen

De raad van de gemeente Utrecht

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders dd. 22 september 2020

- gelet op artikel 2.12 eerste lid, onder a, sub 3°, artikel 3.11 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en artikel 6.5, derde lid, Besluit omgevingsrecht;

 

Besluit de Algemene verklaringen van geen bedenkingen als volgt te wijzigen:

 

 

 

Artikel 1  

Aan II wordt de volgende categorie toegevoegd:

 

m) . het realiseren van zonneveld projecten in de zoekgebieden zoals is aangeven in de kaartbijlage.

 

Artikel 2  

III komt te luiden:

 

  • 1.

    Dat het gebruik van de algemene verklaring van geen bedenkingen voor onder II genoemde categorieën is uitgesloten wanneer een van de volgende criteria van toepassing is:

  • a.

    het initiatief is niet passend in de gemeentelijke structuurvisie, vastgesteld op 1 juli 2004;

  • b.

    het is noodzakelijk dat voor het initiatief een milieueffectrapport of een milieueffectbeoordeling op grond van de Wet milieubeheer wordt opgesteld;

  • c.

    er sprake is van een gebiedsontwikkeling of een deelproject uit een gebiedsontwikkeling;

  • d.

    er moet op grond van artikel 6.12, eerste lid van de Wet ruimtelijke ordening een exploitatieplan worden opgesteld en er kan geen toepassing worden gegeven aan artikel 6.1 2, tweede lid van de Wet ruimtelijke ordening;

  • e.

    de ontwikkeling overschrijdt de schaal of de structuur van de buurt of wijk, of;

  • f.

    uit een analyse van het initiatief blijkt dat de realisering planschade kan veroorzaken als bedoeld in artikel 6.1 van de Wet ruimtelijke ordening en de aanvrager is niet bereid deze schade voor zijn rekening te nemen.

 

  • 2.

    Dat onderdeel c niet van toepassing is op categorie m.

 

Artikel 3 Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de dag na bekendmaking.

 

 

 

 

Aldus is vastgesteld door de gemeenteraad van Utrecht in hun vergadering van 1 oktober 2020.

De griffier,

mr. M. van Hall

De burgemeester,

P.E.J. den Oudsten

Toelichting

Het zonneveldproject is Meijewetering. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat dit zonneveldproject technisch en financieel haalbaar is. Verder is van dit project bekend dat het niet in een waardevol gebied ligt (zoals bijvoorbeeld een beschermd dorps- of stadsgezicht, Hollandse Waterlinie en Natura2000-gebied), dan wel dat reeds is onderzocht hoe rekening kan worden gehouden met bijvoorbeeld ecologische, cultuurhistorische of landschappelijke waarden. Voor het projecten geldt dat bij het doorlopen van omgevingsvergunning verantwoord moet worden hoe aan alle aspecten van het wettelijk kader en gemeentelijk beleid wordt voldaan.

 

Het perceel van de gemeente van 0,9 ha ligt naast de Rioolwaterzuivering aan de Meijewetering. Onder dit perceel lopen diverse kabels en leidingen, waaronder een hoofd aardgasleiding en een hoofdwaterleiding. Omdat deze infrastructuur toegankelijk moet blijven, kan dit perceel niet benut worden voor permanente bebouwing en zullen boven en rondom deze leidingen ook geen tijdelijke zonnepanelen geplaatst worden. Het zonneveld zal uit 1440 zonnepanelen bestaan met een totaal vermogen van circa 0,44 MWp.

Bewonersorganisatie Energie-U is de initiatiefnemer en zal ongeveer de helft van het zonneveld samen met het waterschap HDSR ontwikkelen. Voor het kunnen realiseren van een zonneveld bij de Meijewetering wordt een drietal aspecten nader uitgewerkt: (1) de ontwikkelovereenkomst (2) de privaatrechtelijke uitgifte van gemeentelijke grond aan Energie U en (3) de omgevingsvergunning.

 

Nog onderzocht wordt of het mogelijk is om op het water van de naastgelegen rioolwaterzuiveringsinstallatie zonnepanelen toe te voegen.

 

Kaartbijlage zoekgebied: Zonneveldproject Meijewetering

Naar boven