Wijzigingsbesluit van de Beleidsregels parkeren

 

Het College van burgemeester en wethouders:

 

gelet op de parkeerregels in diverse Nijmeegse bestemmingsplannen,

 

gelet op de huidige corona omstandigheden waarbij het lastig is om bepaalde kleine (bouw)ontwikkelingen door kunnen laten gaan,

 

gelet op het feit dat de coronacrisis een minder representatieve tijd is voor het uitvoeren van verplichte parkeeronderzoeken bij kleine ontwikkelingen indien niet kan worden voldaan aan parkeren op eigen terrein, gelet op het feit dat binnen de huidige beleidsregels parkeren alleen in representatieve tijden het mogelijk is om een parkeeronderzoek uit te voeren

 

Het college daarom een afwijkingsmogelijkheid wil creëren om verder te kunnen gaan met de kleinere ontwikkelingen

 

Besluiten

vast te stellen het Wijzigingsbesluit van de Beleidsregels parkeren.

 

Artikel 1  

De Beleidsregels Parkeren, met als basis gemeenteblad 2016, 61593 en voor het laatst gewijzigd op 14 april 2020 (Gemeenteblad 2020, 99865), worden als volgt gewijzigd.

 

Aan bijlage 5 wordt een nieuwe onderdeel toegevoegd, luidende als volgt:

 

Het betreft een aanvraag om een omgevingsvergunning voor een project waarbij parkeerbehoefte niet op eigen terrein kan worden opgelost. Met een parkeeronderzoek moet worden aangetoond of er voldoende ruimte is om op de openbare weg te parkeren.

Indien en voor zover er niet voldaan kan worden aan de parkeernormen, verleend/vergund het college een ontheffing/afwijking met inachtneming van het volgende.

Parkeeronderzoeken kunnen in principe worden uitgevoerd, buiten de schoolvakanties en de feestdagen, onder de volgende voorwaarden:

 

- Onderzoeken kunnen doorgaan als er uitsluitend in een woonomgeving wordt gemeten. Ligt de straat binnen de invloedssfeer van het centrum (straal van 1 kilometer, gemeten vanaf de Grote Markt), dan wordt bekeken of er “oude” tellingen zijn die als referentiebeeld kunnen dienen. Deze “oude” tellingen mogen niet ouder zijn dan 3 jaar.

- Onderzoeken kunnen doorgaan in de nabijheid van winkels (slager, bakker enz in de wijk) en kleine buurtwinkelcentra (bv Molenweg). Deze voorzieningen zijn weer volledig in bedrijf en geven dan ook een goed beeld op de openbare weg.

- Onderzoeken in de nabijheid van het centrum, Heijendaal en in de nabijheid van kantoorlocaties verdienen maatwerk (nabijheid is hier conform de loopafstanden in de beleidsregels parkeren). Ook hiervoor geldt dat “oude” tellingen als referentie kunnen dienen.

- Zijn er geen referentietellingen aanwezig, dan is het voor nu niet mogelijk om een representatief parkeeronderzoek uit te voeren en wordt een omgevingsvergunning niet verleend.

 

Artikel 2  

Dit besluit treedt in werking op de dag na bekendmaking in het gemeenteblad.

 

Aldus vastgesteld in de collegevergadering van 29 september 2020

Het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen,

De Gemeentesecretaris

mr. drs. A.H. Van Hout

De Burgemeester,

Drs. H.M.F. Bruls

Naar boven