Besluitenlijst raadsvergadering 28 september 2020

Contact met de griffie 

Voor meer informatie over de gemeenteraad en raadsinformatie kunt u contact opnemen met de griffier Jan Commandeur, telefoonnummer: 0228- 352 352 of per e-mail: griffie@drechterland.nl. Of kijk op https://drechterland.notubiz.nl/dashboard

Verslagen

De besluitenlijsten van de openbare raadsvergadering van 29 juni en 2 juli 2020 en de besluitenlijst van de Rondetafelgesprekken van 14 september 2020 zijn vastgesteld.

Vaststellen wensen en bedenkingen conceptbod Regionale Energiestrategie NHN

De raad besloot, tezamen met de overige gemeenten in Westfriesland, regio Alkmaar en de Kop van Noord-Holland, kennis te nemen van het conceptbod-RES NHN, waarin een inspanningsverplichting is verwoord voor het leveren van een bijdrage van 2,0 TWh vanuit Noord-Holland. Dit maakt onderdeel uit van de landelijke opgave in het Klimaatakkoord van 35 TWh in 2030. Op die manier moeten we met ons allen de CO2-uitstoot zien terug te dringen. De zienswijze en bedenkingenprocedure maakt onderdeel uit van de RES 1.0 die volgend jaar juni definitief wordt vastgesteld door de raden.

Als zienswijze werd verder meegegeven de zoekgebieden voor windenergie te voorzien van bufferzones van tenminste 600 meter van woningen. Ook zou dit met de buurgemeenten moeten worden afgesproken. Als zienswijze werd bovendien nog geformuleerd dat bij een toekomstige RES 2.0 ook naar andere technieken moet worden gekeken dan alleen maatregelen in het licht van zon en wind.

Een tweetal moties om enerzijds het aardgasvrij niet als doel op zich te beschouwen en anderzijds om op een bepaalde manier met het realiseren zonne-energiemaatregelen om te gaan werd unaniem aangenomen.

Vaststellen Uitvoeringsprogramma Pact 7.1

De raad besloot unaniem in te stemmen met het Uitvoeringsprogramma van het Pact 7.1. Dit nadat de 7 raden in Westfriesland al eerder de ambities en de opgaven voor dit Pact hadden geformuleerd. Dit document voorziet in een concrete invulling van de ambities in de regio Westfriesland voor de komende jaren. Het is het inhoudelijk kader voor de regionale samenwerking en wordt zo nodig bijgesteld als gemeenten dit gewenst en noodzakelijk vinden. Het laat zien dat de 7 gemeenten op de thema s wonen, leefbaarheid / bereikbaar-heid, energietransitie / klimaatadaptatie, ondernemen en economie, arbeidsmarkt en onderwijs, vrije tijd en sociaal domein gemeenschappelijk doelstellingen hebben en dit ook in onderlinge afstemming met elkaar willen vormgeven.

Aansluitend werd nog een drietal moties aangenomen om in het Uitvoeringsplan van het Pact ook het tegengaan van het medicijngebruik en vechtscheidingen op te nemen en een dubbelspoor tussen Hoorn-Kersenboogerd en Enkhuizen te bepleiten.

Instemming met stedenbouwkundig kader JW Heijmanszstraat 9 te Venhuizen

De raad besloot in te stemmen met een opnieuw geformuleerde stedenbouwkundig advies voor een woongebouw (met 4 appartementen) aan de JW Heijmanszstraat 9 te Venhuizen. Dit nadat de omwonenden en de raad al eerdere versies van tafel hadden geveegd. Dit keer kon men unaniem instemmen met het voorliggend bouwplan dat voorziet in de bouw van huisvesting voor senioren. Ook is rekening gehouden met parkeergelegenheid. De volgende stap zal zijn het maken van een ontwerpbestemmingsplan, het aanvragen van een omgevingsvergunning en ook zal een standpunt moeten worden bepaald wat er moet gebeuren met de aanwezig grondvervuiling.

Vaststelling bestemmingsplan Reparatieplan Kerkbuurt te Wijdenes

De raad besloot unaniem ook dit reparatieplan vast te stellen. Het ging meer om wat formele bepalingen m.b.t. de bepaling van de rooilijn van de voorgevel die niet juist was geformuleerd, een meer concrete formulering over de woningbouwprogrammering en de verdeling van de levensloopbestendige woningen.

Benoeming van een tweetal fractievertegenwoordigers

De raad besloot unaniem een tweetal nieuwe fractievertegenwoordigers te benoemden, te weten mevr. V.A.M. van Delft uit Wijdenes voor de VVD en mevr. B.F. Janssen uit Westwoud voor de GBD-fractie. Beide personen zijn ondersteund naar de fractie en komen in de plaats van twee fractievertegenwoordigers die hadden bedankt voor hun werkzaamheden, te weten mevr. C. Bleker en E.C.M. Groot-Overman beide uit Hoogkarspel.

Naar boven