WIJZIGING BELEID STANDPLAATSVERGUNNINGEN 2015

 

HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ARNHEM;

 

gelet op artikel 5.2.3 van de Algemene plaatselijke verordening voor Arnhem

 

BESLUIT:

 

 

I. tot het als volgt wijzigen van de paragraaf 'Promotiestandplaatsen' in het ‘Beleid Standplaatsvergunningen 2015’ (zaaknummer: 2014-12-00618, documentnummer:2015.0.044.186):

 

"Promotiestandplaatsen

Promotiestandplaatsen zijn standplaatsen, die worden vergund voor een commercieel of ideëel doel (promotie van een bepaald idee of ideaal).

 

Nieuw:

Beleidsregel:

Voor promotiestandplaatsen geldt alleen vergunningplicht voor de binnenstad, Steenstraat en nabij de stadsdeelcentra Kronenburg en Presikhaaf.

 

Promotiestandplaatsen worden niet meer uitsluitend in de binnenstad toegewezen, maar kunnen in de hele stad zijn gelegen. Voor het innemen van een promotiestandplaats, die niet is gelegen in de binnenstad, Steenstraat, nabij de winkelcentra Kronenburg en Presikhaaf en/of binnen een straal van 500 meter van een abortuskliniek is geen vergunning of melding nodig. Uit verzoeken van politieke partijen is gebleken dat er behoefte is aan standplaatsen voor promotie met een ideëel doel in de stadsdeelcentra en de wijken.

Voor de binnenstad, Steenstraat en nabij de winkelcentra Kronenburg en Presikhaaf is wel een vergunning nodig voor een promotiestandplaats. Daarmee is een goede verdeling van de schaarse ruimte het best gegarandeerd. De locaties worden niet vooraf aangewezen. Dit is niet nodig, omdat er geen voorzieningen (water, elektriciteit) hoeven te worden aangeboden en omdat de locatie slechts voor één of enkele dagen wordt ingenomen.

Ook voor standplaatsen binnen een straal van 500 meter van een abortuskliniek is vergunning nodig. Dit wordt ingesteld omdat in het recente verleden gebleken is dat het gebruik van standplaatsen voor een abortuskliniek voor overlast en hinder zorgen, omdat personen die de standplaats innemen de bezoekers en het personeel van de kliniek aanspreken waarbij persoonlijke vragen worden gesteld en verwijtende opmerkingen worden gemaakt. Om te waarborgen dat bezoekers van de kliniek ongestoord gebruik te kunnen maken van hun rechten uit de Wet afbreking zwangerschap, wordt er een vergunningplicht ingesteld binnen een staal van 500 meter van een abortuskliniek.

 

Nieuw:

Beleidsregel:

Een aanvrager van een promotiestandplaats in de binnenstad mag voor hetzelfde doel maximaal 6 dagen in een periode van 3 maanden een standplaats innemen.

Aan promotiestandplaatsen in de binnenstad blijkt een grote behoefte te bestaan. Een aanvrager mag voor hetzelfde doel maximaal 6 dagen in een periode van 3 maanden een standplaats innemen. Dit maakt een gevarieerd aanbod mogelijk.

 

De aangewezen standplaatsen worden soms ook voor andere doeleinden gebruikt, bijvoorbeeld voor een evenement. Daarnaast komt het voor dat de aanwezen plaats niet voldoet aan de gevraagde afmetingen. Het kan voorkomen dat er behoefte is om af te wijken van de in dit beleid aangewezen standplaatsen in de binnenstad. Dit is ter beoordeling aan het afdelingshoofd van de afdeling Toezicht en Vergunningen."

 

II. Te bepalen dat de onder I. bedoelde wijziging van 'Beleid Standplaatsvergunningen 2015’ in werking treedt op de dag na die van bekendmaking in het Gemeenteblad.

Het college van burgemeester en wethouders voornoemd,

de secretaris, de burgemeester,

Naar boven