Addendum op de Woonvisie van de gemeente Heerenveen per 1 januari 2019

De gemeente is primair verantwoordelijk voor het huisvesten van statushouders. De corporaties dragen bij in het huisvesten van deze doelgroep.

 

De statushouders nemen een bijzondere plek in op de huurmarkt. Ze beschikken niet over opgebouwde wachtduur of een eigen netwerk. Hierdoor zijn ze zonder voorrang zo goed als kansloos op de woningmarkt.

 

Gemeenten hebben de taak van Rijksoverheid om statushouders woonruimte te geven. De verdeling (taakstelling) bepaalt de minister elk half jaar en is afhankelijk van het aantal inwoners in de gemeente.

 

Per 1 juli 2017 zijn de landelijke voorrangsregels voor de huisvesting van statushouders in de Huisvestingswet vervallen. Tot nu toe bestond nog de werkafspraak in de prestatieafspraken met de corporaties dat de huisvesting van statushouders met voorrang zou worden behandeld.

 

De instroom van statushouders is niet constant. Het met voorrang kunnen huisvesten is een vereiste om de veranderende instroom het hoofd te kunnen bieden. De huidige gemeentelijke Woonvisie (vastgesteld raad 18 april 2016) zegt niet hoe die beschikbaarheid ten behoeve van de statushouders te realiseren is.

 

De gemeenteraad heeft daarom op 26 november 2018 besloten in te stemmen met het urgent verklaren van statushouders per 1 januari 2019 en dat standpunt middels dit addendum toe te voegen aan de Woonvisie.

 

Deze toevoeging op het gemeentelijk woonbeleid is de legitimatie voor de woningcorporaties om voorrang te (blijven) verlenen bij de huisvesting van statushouders. Ingeval van te hoge druk wordt gekeken naar alternatieven buiten de sociale huursector. In het jaar 2016 is er al een verkenning gedaan naar alternatieven bij hoge instroom. Over de huisvesting van statushouders zijn prestatieafspraken gemaakt.

 

1 januari 2019

de griffier,

mevrouw M.A.J. Yska

de voorzitter,

de heer T.J. van der Zwan

Naar boven