Verordening tot wijziging Verordening commissie bezwaarschriften, gemeente Meppel

Raadsbesluit nr. 220798

 

 

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Meppel;

 

ieder voor zover het hun bevoegdheden betreft;

 

gelezen het voorstel van het college van 15 oktober 2019;

 

overwegende dat het wenselijk is de Verordening commissie bezwaarschriften te wijzigen

 

gelet op artikelen 96 en 99 van de Gemeentewet, artikel 7:13 Algemene wet bestuursrecht en artikel 3.4.1. tot en met 3.4.4 van het Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers

 

b e s l u i t e n:

 

vast te stellen de tweede wijziging van de

 

“Verordening commissie bezwaarschriften”

Artikel I Wijziging verordening

De Verordening commissie bezwaarschriften wordt als volgt gewijzigd:

 

Artikel 6 Vergoeding

Bestaande tekst

Nieuwe tekst

  • 1.

    De voorzitter en leden van de commissie ontvangen voor het bijwonen van een hoorzitting een vergoeding overeenkomstig artikel 23, vijfde lid, van de Verordening rechtspositie wethouders, raads- en commissieleden.

  • 2.

    De voorzitter en leden van de commissie ontvangen een vergoeding voor de reiskosten per bijgewoonde hoorzitting en andere vergadering van de commissie overeenkomstig artikel 24 van de Verordening rechtspositie wethouders, raads- en commissieleden.

  • 3.

    In afwijking van de betalingstermijn in artikel 28, derde lid, van de Verordening rechtspositie wethouders, raads- en commissieleden is betaling na afloop van een kortere termijn, tenminste een kalendermaand, mogelijk.

 

  • 1.

    Voor het bijwonen van een hoorzitting ontvangen de:

    • a.

      voorzitter en de plaatsvervangend voorzitter van de commissie een vergoeding van 300% overeenkomstig artikel 3.4.1, eerste lid en 3.4.2 van het Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers;

    • b.

      de overige leden van de commissie een vergoeding van 200% overeenkomstig artikel 3.4.1, eerste lid en artikel 3.4.2 van het Rechtspositiebesluit politieke ambtsdragers.

  • 2.

    Daar waar het advies van de commissie geheel buiten een hoorzitting tot stand komt, bedraagt de vergoeding de helft van het op grond van het eerste lid, onder a. en b., te vergoeden bedrag.

    De in het eerste en tweede lid uit te betalen vergoedingen worden achteraf per zitting uitbetaald.

  • 3.

    De in het eerste en tweede lid uit te betalen vergoedingen worden achteraf per zitting uitbetaald.

 

Artikel II Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2020 en werkt terug tot 1 januari 2019.

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 19 december 2019

de griffier,

de voorzitter,

Aldus vastgesteld door het college op 12 november 2019

de secretaris,

de burgemeester,

Aldus vastgesteld door de burgemeester op 12 november 2019

de burgemeester,

De toelichting bij Artikel 6 Vergoeding komt als volgt te luiden:

Op 1 januari 2019 is het Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers (Rechtspositiebesluit 2019) en de Rechtspositieregeling decentrale politieke ambtsdragers in werking getreden. Deze landelijke regelgeving overrult diverse lokale regels. De Verordening rechtspositie wethouders, raads- en commissieleden gemeente Meppel 2017 is hierop aangepast en vervangen door de Verordening rechtspositie raads- en commissieleden gemeente Meppel 2019.

 

Op grond van artikel 3.4.2 van het Rechtspositiebesluit 2019 kan de raad bij verordening een hogere vergoeding toekennen aan commissieleden, zoals leden van de commissie bezwaarschriften, vanwege hun bijzondere, beroepsmatige deskundigheid op het taakgebied en zwaarte van de taakomvang.

De hogere vergoeding was geregeld in de Verordening rechtspositie wethouders, raads- en commissieleden 2017, maar is nu opgenomen in Artikel 6 “Vergoeding” van de Verordening commissie bezwaarschriften. Hierdoor zijn alle regels over de commissie bezwaarschriften in één regeling gebundeld.

 

Voor de werkzaamheden van de commissie bezwaarschriften wordt een hogere vergoeding uitgekeerd vanwege de vereiste specifieke deskundigheid en zwaarte van de taakomvang. De leden van de bezwarencommissie moeten zich goed voorbereiden (bestuderen van alle feiten en rechtsgronden) op een hoorzitting van de commissie. Deze hogere vergoeding geldt voor bezwaarschriften die op een hoorzitting van de commissie worden behandeld. In de situatie dat er buiten de hoorzitting/vergadering om een advies wordt uitgebracht, dan wordt op grond van artikel 99 Gemeentewet een lagere vergoeding uitbetaald. Het Rechtspositiebesluit regelt dit niet.

 

Er is geen lokale regelruimte (meer) voor de vergoeding van reiskosten voor het bijwonen van commissievergaderingen. Rechtstreeks op basis van artikel 3.4.3 van het Rechtspositiebesluit 2019 en de Rechtspositieregeling bedraagt de maximum te betalen vergoeding het bedrag dat onbelast kan worden verstrekt.

Naar boven