Raadsbesluit initiatiefvoorstel Partij voor de Dieren “Vistuig aan Banden” inclusief wijziging van de Algemene plaatselijke verordening voor de gemeente Den Haag.

 

De gemeenteraad van de gemeente Den Haag, in vergadering bijeen d.d. 14 juli 2020,

 

gezien het voorstel van Robin Smit (Partij voor de Dieren).

 

Besluit:

 

I. Dat in het belang van de openbare orde en veiligheid en met name de veiligheid van recreanten de algemene plaatselijke verordening van de gemeente Den Haag wordt aangepast en dat een nieuw artikel wordt toegevoegd onder afdeling 7: aangelegenheden betreffende het toezicht op het strand;

 

II. Het volgende artikel 5:43 toe te voegen:

  • 1.

    Het is verboden te vissen met vaste vistuigen indien het gebruik van die vaste vistuigen kan leiden tot gevaar voor zwemmers en andere gebruikers van het strand.

  • 2.

    Het gebruik van vaste vistuigen wordt in ieder geval geacht te kunnen leiden tot gevaar als bedoeld in het eerste lid indien deze vistuigen:

    • a.

      zich binnen een afstand van 300 meter van een van de havenhoofden bevinden;

    • b.

      zich binnen 300 meter zeewaartse afstand van de laagwaterlijn tussen het Noordelijk Havenhoofd en de Scheveningse Pier bevinden.

 

III. Onder de begripsomschrijving van artikel 1:1 het volgende lid toe te voegen:

  • Vaste vistuigen: vaste tuigen of instrumenten om vis mee te vangen, waaronder in ieder geval begrepen visnetten, fuiken, warnetten, staande netten.

 

IV. Na twee jaar dit beleid te evalueren, waarbij in ieder geval de geografische beperking van het verbodsgebied wordt meegenomen, zowel wat betreft de afstand tot de kust als wat betreft de gebieden waar het verbod (niet) geldt, en eventuele incidenten met staandwantnetten die vanaf de invoering van het verbod hebben plaatsgevonden.

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 14 juli 2020.

De griffier, Lilianne Blankwaard-Rombouts en de voorzitter, Jan van Zanen

Naar boven