Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam tot wijziging van Beleidsregels ontheffing artikel 87 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 2019 in verband met het laden en lossen bij woningen gelegen in volledig autovrij gebieden - RVV ontheffing voor bewoners van autovrij gebieden

Het college van Burgemeester en Wethouders

 

Gezien het bestuurlijke advies van het dagelijks bestuur van Stadsdeel Zuidoost “RVV ontheffing Nellestein nieuwe stijl” dd 24 juli 2019

 

Gelet op:

  • artikel 4:81, eerste lid van de Algemene wet bestuursrecht

  • artikel 87 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens

  • Beleidsregels ontheffing artikel 87 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 2019

Besluit:

 

Vast te stellen het volgende:

Wijzigingsbesluit Beleidsregels ontheffing artikel 87 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 2019

Artikel I  

De Beleidsregels ontheffing artikel 87 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 2019 - ontheffing voor bewoners van autovrije gebieden worden als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    Van artikel 3.1 wordt de huidige categorie e. vernummerd tot f.

  • 2.

    Aan artikel 3.1 wordt een nieuwe categorie e. toegevoegd, die als volgt komt te luiden:

    • e.

      bij laden en lossen bij woningen gelegen in volledig autovrij gebieden (RVV ontheffing voor bewoners van autovrij gebieden)

Voor bewoners van door het stadsdeel aangewezen autovrije gebieden kan een ‘RVV-ontheffing bewoners van autovrije gebieden’ worden verleend voor het laden en lossen bij de woning. Hiermee kunnen bewoners van deze gebieden voor een beperkte tijd het maaiveld in hun woongebied betreden. Deze ontheffing is uitsluitend geldig in het autovrije gebied waar de aanvrager woont en mag uitsluitend gebruikt worden voor direct laden en lossen bij de woning.

Artikel II  

  • 1.

    Artikel 3.1 categorie f. onderdeel ii. wordt gewijzigd en komt te luiden:

    • f.

      bij bijzondere situaties

      Een RVV-ontheffing wordt uitsluitend in de volgende bijzondere situaties verleend:

      • ii.

        het leveren van goederen bij adressen die niet direct gelegen zijn aan een begaanbare weg, bijvoorbeeld gelegen aan het busstation, een fiets- of voetpad, park etc door anderen dan de bewoners van de betreffende woningen;

  • 2.

    Aan artikel 3.1 categorie f. wordt een nieuw onderdeel x. toegevoegd, dat als volgt komt te luiden:

    • x.

      Voor het verlenen van toegang tot gebieden die zijn afgesloten met een intelligent toegangssysteem (zoals bijvoorbeeld een Vezip of camera afsluiting), volgens de door het stadsdeel opgestelde regels voor uitgifte van deze RVV-ontheffingen.

Artikel III  

Artikel 4.1 wordt gewijzigd en komt te luiden:

 

  • 4.

    Doorlopende en incidentele ontheffingen

    • 1.

      Doorlopende ontheffingen worden verleend voor werkzaamheden en activiteiten van structurele aard en zijn maximaal 2 jaar geldig. De eRVV-ontheffing en de RVV ontheffing voor bewoners van autovrije gebieden zoals beschreven in artikel 3.1 lid d. en e. wordt verleend voor een periode van 4 jaar.

Artikel IV

De toelichting op artikel 3.1 wordt aangevuld de toelichting op categorie e. komt te luiden:

 

3.1 Categorieën werkzaamheden en activiteiten

e. bij laden en lossen bij woningen gelegen in gebieden waar geen autoverkeer is toegestaan (RVV ontheffing voor bewoners van autovrij gebieden)

Deze ontheffing is alleen beschikbaar voor bewoners van door het stadsdeel aangewezen gebieden waar het op grond van de daar geldende verkeersregels niet toegestaan is met een auto te rijden en waarvoor binnen redelijke afstand van de woning geen parkeergelegenheid beschikbaar is. Deze bewoners kunnen zonder RVV-ontheffing niet met de auto bij hun woning komen. De ontheffing mag uitsluitend gebruikt worden voor direct laden en lossen bij de woning: Parkeren in het autovrije gebied is alleen toegestaan in combinatie met een GPK en een blauwe schijf. In dat geval mag voor maximaal 3 uur geparkeerd worden. Ook houders van een GPK hebben een RVV-ontheffing nodig om het autovrije gebied te betreden.

 

De beslissingen op de aanvragen voor de ‘RVV-ontheffing voor bewoners van autovrije gebieden’ zijn conform bijlage 3 bij de Verordening op het lokaal bestuur, het Bevoegdhedenregister dagelijks bestuur, onderdeel 8.I.2, gemandateerd aan het dagelijks bestuur het stadsdeel waarbinnen het betreffende autovrije gebied ligt. Hieronder valt ook het vaststellen van de maximale tijdsduur waarvoor de ontheffing geldt en de beoordeling of de betreffende woning in een gebied ligt waar het gebruik van een RVV ontheffing voor laden en lossen bij de woning noodzakelijk is.

Artikel V

De toelichting op artikel 4.1 wordt gewijzigd en komt te luiden

 

Artikel 4 Doorlopende en incidentele ontheffingen

  • 1.

    Bij doorlopende ontheffingen kan worden gedacht aan: voertuigen die zich bezig houden met het verrichten van herstel- of onderhoudswerkzaamheden en in de onmiddellijke omgeving daarvan aanwezig moeten zijn (wegenbouw, technische installaties, groenvoorzieningen, reclameobjecten etc.), storingsdiensten, waarde transporten, huisartsen, verloskundigen, gemeentelijke diensten, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, en bevoorraders. De gemeente wil het gebruik van elektrische bestel- en vrachtvoertuigen daar waar mogelijk stimuleren. De eRVV-ontheffing wordt derhalve niet voor een periode van maximaal 2 maar voor een periode van maximaal 4 jaar uitgegeven.

    Om de lasten te beperken voor bewoners die zonder ontheffing niet met de auto bij hun woning kunnen komen, wordt de RVV ontheffing voor bewoners van autovrije gebieden verleend voor een periode van maximaal 4 jaar. Omdat voor deze bewoners de omstandigheden die leiden tot het toekennen van de ontheffing structureel van aard zijn heeft deze langere geldigheid geen nadelige effecten. De ontheffingen worden bij verhuizing van de aanvrager ingetrokken op basis van het vierde onderdeel (bolletje) van art 10.1

Artikel VI

Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2020

Artikel VII

Dit besluit wordt aangehaald als Wijzigingsbesluit Beleidsregels ontheffing artikel 87 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 2019

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van 7 januari 2020

De voorzitter

Femke Halsema

De gemeentesecretaris

Peter Teesink

Naar boven