Gemeente Nijkerk - Besluitenlijst raadsvergadering 2 juli en vervolg 9 juli 2020

Raadzaal Stadhuis Nijkerk / via videobellen, aanvang 16.00 uur

Donderdag 2 juli: Aanwezig: De voorzitter: G.D. Renkema; de griffier: A.G. Verhoef-Franken; de leden: T.J. Blankesteijn (CDA), A.M. Boer (ChristenUnie-SGP), H.J. Bokkers (CDA), A.C.J. de Bruin (PRO21), J.C. Doppenberg (VVD), F.G. van Drie-Davelaar (CDA), M. van Elteren (De Lokale Partij), J. van Heugten (PRO21), R.A.W. Horst (De Lokale Partij), A. Klompenhouwer (De Lokale Partij), M.T. Lanting-van Rhee (ChristenUnie-SGP), J.J. Lok (ChristenUnie-SGP), P.M.C. van Loozen (De Lokale Partij), I.H. Moes (PRO21), J.B. Nijeboer-van Dijk (VVD), D. Palm (ChristenUnie-SGP) – vanaf 19.50 uur, J. van Putten (ChristenUnie-SGP), H. Rozema (ChristenUnie-SGP), J. van Ruler (CDA), N.G. Staal (VVD), H.W. Stuive (CDA), W.H. van Veelen (PRO21), B. Veldhuizen (CDA), L.J.M. de Wals (PRO21), J.W.J. Weel (CDA), P.M. van de Weijer-Feuerstein (CDA), B. van der Woerd (VVD); de wethouders: N. Aboyaakoub-Akkouh, M. Broekman-van der Pers, H.L. Dijksterhuis, W. Oosterwijk. Afwezig: -

Donderdag 9 juli: Aanwezig: De voorzitter: G.D. Renkema; de griffier: A.G. Verhoef-Franken; de leden: T.J. Blankesteijn (CDA), A.M. Boer (ChristenUnie-SGP), H.J. Bokkers (CDA), A.C.J. de Bruin (PRO21), J.C. Doppenberg (VVD), F.G. van Drie-Davelaar (CDA), M. van Elteren (De Lokale Partij), J. van Heugten (PRO21), R.A.W. Horst (De Lokale Partij), A. Klompenhouwer (De Lokale Partij), M.T. Lanting-van Rhee (ChristenUnie-SGP), J.J. Lok (ChristenUnie-SGP), I.H. Moes (PRO21), D. Palm (ChristenUnie-SGP) – vanaf 19.50 uur, J. van Putten (ChristenUnie-SGP), H. Rozema (ChristenUnie-SGP), J. van Ruler (CDA), N.G. Staal (VVD), H.W. Stuive (CDA), W.H. van Veelen (PRO21) – vanaf 19.20 uur, B. Veldhuizen (CDA), L.J.M. de Wals (PRO21), P.M. van de Weijer-Feuerstein (CDA), B. van der Woerd (VVD); de wethouders: N. Aboyaakoub-Akkouh, M. Broekman-van der Pers, H.L. Dijksterhuis, W. Oosterwijk. Afwezig: P.M.C. van Loozen (De Lokale Partij), J.B. Nijeboer-van Dijk (VVD), J.W.J. Weel (CDA).

1. Opening en vaststelling agenda

- De voorzitter opent de vergadering, deze vindt plaats via videobellen.

- Aanwezigheid. Mevrouw Palm sluit later bij de vergadering aan. De voorzitter leest de namen van de overige raadsleden en van de wethouders op. Allen bevestigen hun aanwezigheid. De voorzitter constateert dat allen via beeld en geluid aanwezig zijn.

- Bij Agendapunt 3a ‘Jaarstukken 2019’: de accountantsverklaring is nog niet beschikbaar. De behandeling wordt aangehouden. (Zie ook nadere toelichting bij agendapunt.)

- De gewijzigde agenda wordt vastgesteld.

MET DEBAT

2. 1e Bestuursrapportage 2020 (2020-047)

Naar aanleiding van de beraadslagingen zijn de volgende toezeggingen gedaan:

- Wethouder Oosterwijk zegt toe om in ieder geval dit jaar nog naar de raad te komen met een kaderstelling waarbinnen de gemeente verder wil gaan met De Stuw.

- Wethouder Aboyaakoub zegt toe dat er begin september een Beeldvorming komt om informatie over het Sociaal Domein met de raad te delen (onder andere monitor, taskforce en transformatieplan). Ze gaat haar uiterste best doen om vooraf een onderliggend stuk aan de raad aan te bieden ter voorbereiding.

- Wethouder Broekman zegt toe om te kijken hoe ze de raad dit najaar op een goede manier kan informeren over de doorontwikkeling van de ambtelijke organisatie, inclusief de aanpak van het arbeidsverzuim.

De raad besluit unaniem en conform voorstel:

1. De 1e Berap 2020 vast te stellen;

2. Goedkeuring te geven aan de voorgestelde budgettaire mutaties per programma;

3. In te stemmen met de overschrijding in 2020 zoals gemeld in de Berap ad € 3.279.000 en deze voorlopig te dekken uit de algemene reserve;

4. Kennis te nemen van de structurele aanpassingen per programma over de periode 2021-2024;

5. Goedkeuring te geven aan de voorgestelde mutaties m.b.t. de kredieten zoals genoemd in onderdeel 9 van de Berap.

Schorsing van 17.30 tot 19.30 uur.

3. Voorjaarsbrief 2020 (2020-021)

De raad bespreekt de Voorjaarsbrief aan de hand van de gestelde vragen door het college.

Een aantal uitkomsten van deze bespreking:

- er wordt gestreefd naar een sluitende begroting

- er komt een investeringsplan voor ruimtelijke en maatschappelijke projecten

- er zijn suggesties meegegeven voor het omgaan met de tekorten in het sociaal domein

- bij bezuinigen moet in principe niet de kaasschaaf gehanteerd worden, het moet gedaan worden vanuit een visie en de maatschappelijke effecten moeten aangegeven worden

- het college komt met een voorstel voor de verdere behandeling, waarbij de raad eerst zelf kaders wil stellen via een concept-begroting, er hierover een gesprek met de samenleving plaatsvindt en de raad voor de voorgeschreven datum van 15 november een besluit neemt over de definitieve begroting.

3a. Jaarstukken 2019 (2020-034)

De verklaring van de accountant is nog niet beschikbaar De behandeling wordt aangehouden en de vergadering wordt voortgezet op donderdag 9 juli 2020 om 19.00 uur.

De raad bespreekt tevens de werkwijze voor de situatie als de verklaring niet tijdig voor 9 juli aanstaande beschikbaar is. De raad geeft aan geen besluit onder voorwaarden te willen nemen. De vergadering zal dan worden voortgezet op woensdag 15 juli 2020.

4. Ter kennisname: besluitenlijst van 25 juni 2020

De besluitenlijst wordt voor kennisgeving aangenomen.

Schorsing

De raadsvergadering wordt om 22.15 uur geschorst tot donderdag 9 juli, 19.00 uur.

Heropening vergadering op donderdag 9 juli, 19.00 uur.

De voorzitter meldt afmeldingen van mevrouw Nijeboer, mevrouw Van Loozen en de heer Weel.

3a. Jaarstukken 2019 (2020-034)

De heer Klompenhouwer geeft als voorzitter namens de auditcommissie aan: de auditcommissie heeft de concept-Jaarstukken en het concept-accountantsverslag besproken met de accountant. Inmiddels heeft de raad ook de Verklaring van de accountant ontvangen. Het advies aan de raad is dat de Jaarrekening vastgesteld kan worden. De vertraging in de ontvangst van de Verklaring zal in de auditcommissie en met de accountant nog verder besproken worden.

Naar aanleiding van een vraag vanuit de raad wordt een foutief bedrag in beslispunt 4 geconstateerd. Dit wordt in het voorstel en het besluit aangepast.

De raad besluit unaniem en conform voorstel:

1. de Jaarstukken 2019 vast te stellen;

2. de Meerjaren Prognose Grondexploitaties (MPG), behorende bij de jaarstukken 2019, vast te stellen;

3. de door het college opgelegde geheimhouding ten aanzien van in de bijlage opgenomen MPG te bekrachtigen, zoals bedoeld in artikel 25, derde lid van de gemeentewet, en te laten voortduren totdat alle in deze bijlage genoemde grondcomplexen zijn ontwikkeld;

4. het nadelig jaarrekeningresultaat van € 3.217.000 ten laste te brengen van de algemene reserve;

5. de niet benutte incidentele budgetten in 2019 ad € 5.835.000 maar die nodig zijn om de activiteiten in 2020 af te ronden, toe te voegen aan het budget 2020;

6. de over te hevelen budgetten genoemd onder punt 5 in 2020 te dekken uit de algemene reserve.

5. Sluiting

De raadsvergadering wordt om 19.25 uur gesloten.

Opgesteld te Nijkerk op 9 juli 2020,

de griffier, A.G. Verhoef-Franken

de voorzitter, mr. drs. G.D. Renkema

Naar boven