Gemeente Rotterdam - eerste wijziging Horecagebiedsplan Prins Alexander 2019-2021

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam en de burgemeester van Rotterdam, elk voor zover het zijn bevoegdheden betreft,

 

gelezen het voorstel van de Directeur Veiligheid van 9 juni 2020; registratienummer: 3588046;

 

overwegende, dat het wenselijk is een wijziging in het horecagebiedsplan Prins Alexander 2019-2021 aan te brengen;

 

gelet op de artikelen 2:28a en 2:28b van de APV Rotterdam 2012;

 

besluiten:

Artikel I

Het Horecagebiedsplan Prins Alexander 2019-2021 zoals vastgesteld met de Vaststelling Horecagebiedsplan Prins Alexander 2019-2021 (Gemeenteblad 2019-91) wordt als volgt gewijzigd.

 

A

Paragraaf 3.7 van het vastgestelde horecagebiedsplan Prins Alexander 2019-2021 wordt paragraaf 3.6.3.

Het tekstgedeelte (inclusief tabel) met het opschrift ‘Alexanderknoop inclusief het Prins Alexanderplein, Poolsterplein, stationsgebied, “De Satelliet” van het Alexandrium Shopping Center, Alexandrium Megastores en Alexandrium Woonmall inclusief Marten Meesweg, G.H. Betzweg en George Hintzenweg’ komt te luiden:

 

De Alexanderknoop is in ontwikkeling. Zo is er een samenwerkingsverband – een Alliantie – gevormd van en voor publieke, private en maatschappelijke partijen die betrokken zijn bij de vernieuwing van het stationsgebied van Rotterdam Alexander. Het doel is om tot een substantiële kwaliteitsverbetering van de openbare ruimte te komen in het stationsgebied, in het bijzonder van de Marten Meesweg en het Prins Alexanderplein. Het stationsgebied Rotterdam Alexander ligt in het hart van een belangrijk economisch centrum aan de oostkant van Rotterdam, het stadsgebied Prins Alexander met circa 94.000 inwoners en aansluitend Capelle aan den IJssel en Nieuwerkerk aan den IJssel. Vele infrastructurele verbindingen komen in deze Alexanderknoop samen: (intercity-)treinen, metro’s, bussen alsmede de directe toegang tot de autosnelweg A20. Het gebied bestaat uit een groot winkelgebied (shoppingcenter, megastores en woonmall) maar huisvest ook grote kantoren, ondernemingen en onderwijsinstellingen. Met ruim 17.000 in- en uitstappers per dag is het station hiervoor een belangrijke toegangspoort. Het is het derde grote station van Rotterdam (na Rotterdam CS en station Blaak).

De uitstraling en kwaliteit van de openbare ruimte laat dit echter nog niet zien. In 2017 is gestart met de verbouwing van het NS station. Hierdoor wordt ingezet op de bereikbaarheid, de inrichting, verlevendiging en verblijfskwaliteit. Ook kantoorpanden worden herontwikkeld of er wordt geïnvesteerd in kwaliteitsverbetering.

 

Ook ligt er een plan om de openbare ruimte van de Marten Meesweg en het Alexanderplein aan te pakken. Een verbeterd verlichtingsplan langs alle fiets- en looproutes draagt bij aan de sociale veiligheid. Herinrichting biedt ook kansen voor het vriendelijker maken van het busplein, bijvoorbeeld door het ‘indikken’ van benodigde verkeersruimte en een nieuwe bushalteoverkapping, zoals al gerealiseerd is op het busstation van Rotterdam CS. Maar de grootste winst voor een meer aantrekkelijke openbare ruimte ligt in een forse vergroening en verduurzaming van de buitenruimte. Er kunnen laagdrempelige maatregelen worden genomen om het ‘stenige’ karakter van het gebied te minimaliseren. Zo kan de Marten Meesweg fors vergroend worden door het verwijderen van openbare parkeervakken en vergroening van de vrijkomende ruimten. Door herinrichting van het straatprofiel met een groene middenberm kan een singelachtige uitstraling ontstaan. Ook de plinten kunnen beter benut worden en bijdragen aan de verlevendiging van het gebied. Dergelijke vergroeningsmaatregelen en verlevendiging zijn ook goed te realiseren op het Prins Alexanderplein.

 

De ontwikkeling van de Alexanderknoop creëert kansen voor dit gebied om zich te ontwikkelen tot een vernieuwd centrum voor de regio Rotterdam oost: van anoniem, monotoon werk- en winkelgebied naar een levendige mix van functies met levendigheid, ook buiten kantoor- en winkeltijden door het versterken van de woon-, winkel-, vrijetijds- en werkfuncties in een groene en aantrekkelijke buitenruimte.

 

De Voermanweg, Kreeftstraat en de Grote Beer vallen buiten dit ontwikkelgebied.

 

Het toevoegen van horeca in het genoemde ontwikkelgebied onder 3.6.3 is wenselijk om bij te dragen aan de gebiedsontwikkeling en daarom geldt hier de volgende ontwikkelrichting:

Gewenste ontwikkelrichting

Bestaande inrichtingen:

Voor de genoemde locatie in 3.6.4 geldt ontwikkelen tot en met categorie 1.

 

Nieuwe inrichtingen:

Voor de genoemde locatie in 3.6.4 geldt ontwikkelen tot en met categorie 1.

 

Vrijgesteld van de vergunningplicht

Variant 0.2 is niet toegestaan

Gewenste ontwikkelrichting

Bestaande inrichtingen:

Voor de genoemde locaties in 3.6.3 geldt ontwikkelen tot en met categorie 2, met uitzondering van activiteiten 6, 15, 16 en 17

 

Nieuwe inrichtingen:

Voor de genoemde locaties in 3.6.3 geldt ontwikkelen tot en met categorie 2, met uitzondering van activiteiten 6, 15, 16 en 17

 

Vrijgesteld van de vergunningplicht

Variant 0.2 is niet toegestaan

 

 

B

Paragraaf 3.6.4 wordt toegevoegd en komt te luiden:

 

Alexandrium Shopping Center (ASC)

Het Alexandrium Shoppingcenter beperkt zich tot de units die alleen vanuit het winkelcentrum toegankelijk zijn en dus niet meer toegankelijk zijn wanneer het winkelcentrum is afgesloten. Er wordt ingezet om het gebied buiten het ASC te verlevendigen en aantrekkelijker te maken, zodat bezoekers van dit gebied hier langer willen verblijven. Het ASC is een onderdeel van deze totale ontwikkeling en de gemeente ziet ook graag een kwaliteitsslag van horeca in het winkelcentrum.

Zoals eerder is genoemd, geldt voor de “De Satelliet” de ontwikkelrichting zoals genoemd in 3.6.3.

 

Voor het Alexandrium Shopping Center geldt de ontwikkelrichting:

Gewenste ontwikkelrichting

Bestaande inrichtingen:

Voor de genoemde locatie in 3.6.4 geldt ontwikkelen tot en met categorie 1.

 

Nieuwe inrichtingen:

Voor de genoemde locatie in 3.6.4 geldt ontwikkelen tot en met categorie 1.

 

Vrijgesteld van de vergunningplicht

Variant 0.2 is niet toegestaan

 

Artikel II Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de eerste dag na de datum van uitgifte van het gemeenteblad waarin het wordt geplaatst.

Artikel III Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Eerste wijziging Horecagebiedsplan Prins Alexander 2019-2021.

Aldus vastgesteld in de vergadering van 16 juni 2020.

De secretaris,

V.J.M. Roozen

De burgemeester,

A. Aboutaleb

Aldus vastgesteld op 16 juni 2020.

Voor zover het zijn bevoegdheden betreft,

De burgemeester,

A. Aboutaleb

Dit gemeenteblad is uitgegeven op 18 juni 2020 en ligt op dinsdagen, woensdagen en donderdagen van 09.00 tot 13.00 uur ter inzage bij het Bestuurlijk Informatiecentrum Rotterdam (BIR), locatie Wachtruimte Timmerhuis, Halvemaanpassage 1 (trap op, melden bij Informatiebalie)

(Zie ook: www.bis.rotterdam.nl – Regelgeving of Gemeentebladen chronologisch)

 

Belanghebbenden kunnen tegen dit besluit voor zover het de aanwijzing op grond van artikel 2:28a, eerste lid, onderdeel c, APV Rotterdam 2012 betreft binnen zes weken na datum van verzending ervan een bezwaarschrift indienen bij de Burgemeester.

 

Dit bezwaarschrift moet ondertekend zijn en ten minste bevatten:

  • -

    naam en adres van de indiener

  • -

    telefoonnummer van de indiener, zodat contact opgenomen kan worden om samen te bespreken wat de beste aanpak van het bezwaarschrift is

  • -

    datum bezwaarschrift

  • -

    de gronden van het bezwaar

  • -

    een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt.

 

U wordt verzocht tevens een kopie van dit besluit mee te zenden.

 

Het bezwaarschrift moet worden gezonden naar:

De burgemeester, t.a.v. de Algemene Bezwaarschriftencommissie, Postbus 1011, 3000 BA te Rotterdam.

Faxnummer Algemene Bezwaarschriftencommissie: (010) 2676300.

 

U kunt uw bezwaarschrift ook via internet indienen via het webformulier. Dit is te vinden onder het kopje ‘Formulier’ op de website www.rotterdam.nl/pdc:bezwaar_indienen. U heeft daarvoor wel een DigiD-code, of als bedrijf E-herkenning, nodig. Deze kunt u aanvragen via www.digid.nl, respectievelijk www.eherkenning.nl.

 

U kunt, indien u een bezwaarschrift bij de burgemeester heeft ingediend, een verzoek om voorlopige voorziening (o.a. schorsing) indienen bij:

Rechtbank Rotterdam, sector Bestuursrecht, Postbus 50591, 3007 BM te Rotterdam.

Voor een dergelijk verzoek is griffierecht verschuldigd.

 

Naar boven