Gemeente Amsterdam - Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam houdende regels over het aanwijzen van de directeur van het cluster Ruimte en Economie als bevoegde autoriteit als in het Vaststellingsbesluit Binnenvaartpolitiereglement (Besluit aanwijzing bevoegde autoriteit directeur Ruimte en Economie)

Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam,

 

artikel 5, eerste lid, aanhef, onder b, van het Vaststellingsbesluit Binnenvaartpolitiereglement;

 

besluit de volgende regeling vast te stellen:

 

Besluit aanwijzing bevoegde autoriteit directeur Ruimte en Economie

Artikel 1  

Als bevoegde autoriteit in de zin van het Vaststellingsbesluit Binnenvaartpolitiereglement wordt aangewezen de directeur Ruimte en Economie. Deze aanwijzing als bevoegde autoriteit ziet op de bevoegdheden opgenomen in het Binnenvaartpolitiereglement met uitzondering van handhavende bevoegdheden.

Artikel 2  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking.

Artikel 3  

Dit besluit wordt aangehaald als Besluit aanwijzing bevoegde autoriteit directeur Ruimte en Economie.

Aldus vastgesteld in de vergadering van 16 juni 2020.

De burgemeester

Femke Halsema

De gemeentesecretaris

Peter Teesink

Toelichting

Het college van burgemeester een wethouders is door het Rijk aangewezen als bevoegd gezag, de uitvoerder van het Binnenvaartpolitiereglement. Het binnenvaartpolitiereglement bevat bepalingen ter voorkoming van aanvaring of aandrijving op de openbare wateren. In het Binnenvaartpolitiereglement zijn diverse bevoegdheden toebedeeld aan de zogenoemde bevoegde autoriteit om te bewerkstelligen dat aanvaringen of aandrijvingen worden voorkomen. Het is daarom van belang dat het bevoegde gezag – dat is het college van burgemeester en wethouders – een bevoegde autoriteit aanwijst. Doordat het college al diverse bevoegdheden op het gebied van het scheepvaartverkeer heeft gemandateerd aan de directeur van het cluster Ruimte en Economie, ligt het voor de hand de directeur van het cluster Ruimte en Economie aan te wijzen als de bevoegde autoriteit. De directeur kan deze bevoegdheid vervolgens mandateren naar een medewerker of medewerkers bij het Programma Varen. Het Programma Varen voert namens het college het nautisch beheer uit met betrekking tot de vaarwegen in beheer en onderhoud bij de gemeente Amsterdam.

 

Naar boven