Wijziging Handboek Kabels & Leidingen

 

Burgemeester en Wethouders van Maastricht,

 

gezien het voorstel aan Burgemeester en Wethouders d.d. 2 juni 2020, organisatieonderdeel

BO-Ruimte, no. 2020-14770

 

BESLUIT:

 

tot wijziging van het Handboek Kabels & Leidingen 2016 gemeente Maastricht als volgt:

 

Artikel I

Aan artikel 5.1 van het Handboek Kabels & Leidingen wordt een dertiende lid toegevoegd, luidende als volgt:

 

13. Bij onder het regiem van de Telecommunicatiewet vallende grote projecten met minimaal 30 kilometer tracélengte kan de gemeente afwijken van het bepaalde in het negende lid van dit artikel, zodat niet de gemeente maar de instemminghouder zorg draagt voor het herstel (waaronder onder meer begrepen herbestrating en/of het terugbrengen van de groenvoorzieningen) en/of onderhoud gedurende het eerste jaar (de onderhoudsperiode). Een project zoals hierboven bedoeld kan bestaan uit meerdere meldingen / instemmingsverzoeken. Of er sprake is van een groot project zoals hierboven bedoeld, inclusief de bepaling van de omvang van het project (welke werkzaamheden / werken onder het project vallen en de bepaling van de tracélengte), staat ter beoordeling van het college van burgemeester en wethouders en is onder meer afhankelijk van de onderlinge samenhang tussen de verschillende werkzaamheden / werken in aard, tijd en locatie.

 

Artikel II

Aan artikel 5.1 van het Handboek Kabels & Leidingen wordt een veertiende lid toegevoegd, luidende als volgt:

 

14. Bij onder het regiem van de Telecommunicatiewet vallende grote projecten met minimaal 30 km tracélengte kan de gemeente afwijken van het bepaalde in het elfde lid, aanhef en onder b, van dit artikel, in die zin dat de instemminghouder niet de gehele beheerkosten hoeft te vergoeden, zoals berekend op grond van de tarieven in bijlage 5: Tarieven Beheer- en degeneratiekosten. In dit geval wordt minimaal 75% van de op de bovenstaande wijze berekende beheerkosten in rekening gebracht. Wanneer het totaal door de gemeente werkelijk gemaakte beheerkosten voor de behandeling van het project hoger is dan de voornoemde 75%, wordt het meerdere tevens in rekening gebracht, tot aan een maximum van 100% van de op de bovenstaande wijze berekende kosten. Er kan geen sprake zijn van een lager totaalbedrag aan beheerkosten dan de beheerkosten die conform de tarieven in bijlage 5: Tarieven Beheer- en degeneratiekosten, in rekening gebracht zouden worden bij een tracé van (precies) 30 km. Een project zoals hierboven bedoeld kan bestaan uit meerdere meldingen / instemmingsverzoeken. Of er sprake is van een groot project zoals hierboven bedoeld, inclusief de bepaling van de omvang van het project (welke werkzaamheden / werken onder het project vallen en de bepaling van de tracélengte), staat ter beoordeling van het college van burgemeester en wethouders en is onder meer afhankelijk van de onderlinge samenhang tussen de verschillende werkzaamheden / werken in aard, tijd en locatie.

 

Artikel III

Artikel 5.2.2. van bijlage 5 bij het Handboek Kabels & Leidingen wordt gewijzigd en komt als volgt te luiden:

 

5.2.2. Telecombedrijven

De beheer- en degeneratiekosten worden berekend volgens de VNG richtlijn “Tarieven (graaf)werkzaamheden Telecom” en de daarbij behorende “Tarieven (her)straatwerkzaamheden kabels- en/of leidingwerken”, waarbij geldt dat telkens de meest recente versie toegepast wordt.

 

Het besluit treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking en kan worden aangehaald als "Wijziging Handboek Kabels & Leidingen 2020".

 

Aldus besloten door het college van burgemeester en wethouders van Maastricht d.d. 2 juni 2020.

 

de secretaris,

R.E.C. Kleijnen

 

De burgemeester,

J.M. Penn-te Strake

Naar boven