Wijziging Reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad van de gemeente Schouwen-Duiveland 2020

De raad van de gemeente Schouwen-Duiveland;

Gezien het voorstel van het presidium van 7 mei 2020;

Overwegende dat het gewenst is het Reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad van de gemeente Schouwen-Duiveland 2020 aan te vullen met een bepaling over de vragenronde;

gelet op het bepaalde in artikel 16 van de Gemeentewet;

Besluit:

Aan het Reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad van de gemeente Schouwen-Duiveland 2020 een artikel 34 toe te voegen, waarvan de tekst en toelichting als volgt luiden:

 

 

Artikel 34. Vragenronde

De agenda voor de gemeenteraad bevat na de bespreekpunten een vast agendapunt ‘Vragenronde’, waarbij raadsleden vragen kunnen stellen aan het college van burgemeester en wethouders.

2. Raadsleden die tijdens de vragenronde vragen willen stellen, melden dit onder aanduiding van het onderwerp ten minste bij de vaststelling van de definitieve agenda voor de vergadering aan de voorzitter. 3. De vragen worden in volgorde van aanmelding aan de orde gesteld, tenzij meerdere vragen betrekking hebben op hetzelfde onderwerp; dan worden die vragen opeenvolgend behandeld.

4. Per onderwerp wordt aan de vragensteller het woord verleend om één of meer vragen aan het college of de burgemeester te stellen en een toelichting daarop te geven. Na de beantwoording daarvan krijgt de vragensteller desgewenst het woord om aanvullende vragen te stellen.

5. De voorzitter kan aan andere raadsleden het woord verlenen om hetzij aan de vragensteller, hetzij aan het college of de burgemeester vragen te stellen over hetzelfde onderwerp.

6. Tijdens de vragenronde worden geen moties ingediend en geen interrupties toegelaten.

 

Toelichting Artikel 34. Vragenronde

Deze bepaling vormt een invulling van artikel 155, eerste lid, van de wet met betrekking tot het vragenrecht. De vragenronde fungeert als een mogelijkheid tot het stellen van vragen en (leden van) het college aan de tand te voelen. Die mogelijkheid komt de herkenbaarheid van de controlerende taak van de raad ten goede. Hiermee kan ook de media-aandacht voor de lokale politiek worden vergroot. Om de drempel om vragen te stellen zo laag mogelijk te stellen is en te kunnen reageren op de actualiteit is afgezien van de verplichting om zich hiervoor 24 uur van tevoren aan te melden. De aanmelding kan plaatsvinden tijdens de vergadering bij het agendapunt ‘vaststelling definitieve agenda. Het karakter van de vragenronde verschilt dan ook van het recht van interpellatie. Het recht van interpellatie heeft als instrument een zwaarder politiek karakter. Leden van de raad kunnen aan het college inlichtingen vragen over het door hem gevoerde bestuur, voor zover dat niet bij geagendeerde onderwerpen aan de orde komt. Raadsleden vragen daarmee leden van het college zich te verantwoorden voor het door hen gevoerde bestuur.

Deze wijziging treedt in werking op 5 juni 2020.

Vastgesteld door de raad van de gemeente Schouwen-Duiveland in zijn openbare vergadering van 4 juni 2020.

De gemeenteraad van Schouwen-Duiveland,

T. van Oostenbrugge, J.Chr. van der Hoek

Griffier, Voorzitter

Naar boven