Subsidieregeling Stimuleringsfonds Duurzaamheid

De raad van de gemeente Stichtse Vecht,

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 april 2020;

 

gehoord de commissie van 12 mei 2020;

 

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet, gelezen in samenhang met titel 4.2 van de Algemene wet

bestuursrecht;

 

overwegende dat deze regeling als doel heeft inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties financieel tegemoet te komen in hun plannen om te verduurzamen;

 

overwegende dat alleen subsidie verkregen kan worden voor projecten die bijdragen aan de vermindering van de CO2 uitstoot door reductie van energieverbruik of opwekking van duurzame energie;

 

overwegende dat deze regeling alleen geldt op het grondgebied van de gemeente Stichtse Vecht;

 

overwegende dat deze regeling tijdelijk is en vervalt per 31 december 2022.

 

 

b e s l u i t :

 

vast te stellen de

SUBSIDIEREGELING ‘Stimuleringsfonds Duurzaamheid – Stichtse Vecht, de dag na die van publicatie.

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

 

 

Artikel 1 Algemene bepalingen en begripsomschrijving

 

1. Tenzij in deze regeling uitdrukkelijk anders wordt vermeld, gelden de voorwaarden en bepalingen in de Algemene subsidieverordening gemeente Stichtse Vecht (ASV) en de Uitvoeringsvoorschriften Subsidies Stichtse Vecht 2015 1ste aanpassing.

2. In deze regeling wordt verstaan onder:

- Aanvrager: inwoner van Stichtse Vecht, een onderneming, instelling, organisatie, bewoner (scollectief) of een samenwerkingsverband daarvan, waarvan in ieder geval de penvoerder en/of het project in de gemeente Stichtse Vecht gevestigd is c.q. plaatsvindt. Bij een samenwerkingsverband is de aanvrager ook automatisch penvoerder

- Penvoerder: Diegene die een aanvraag indient namens zichzelf of namens een samenwerking en die door die partijen wordt ondersteund (er is sprake van een werkrelatie).

- Project: de activiteit of het initiatief waarvoor subsidie wordt aangevraagd met een beperkte doorlooptijd.

- Collectieve aanpak: Samenwerkingsverband tussen bijvoorbeeld bewoners of tussen bewoners en bedrijven voor de voorbereiding van collectieve inkoop of collectief advies ten behoeve van de verduurzaming van meerdere woningen of gebouwen.

- Duurzame maatregelen: maatregelen die aantoonbaar bijdragen aan de vermindering van de CO2 uitstoot door reductie van energieverbruik of de opwekking van duurzame energie in de geest van de gemeentelijke klimaatambities.

 

Artikel 2 Reikwijdte subsidie

 

1. Deze regeling is van toepassing op projecten die aantoonbaar bijdragen aan de vermindering van de CO2 uitstoot door het uitvoeren van duurzame maatregelen.

2. Deze regeling is niet van toepassing op de uitvoering van de maatregelen zelf voor het verduurzamen van woningen of andere gebouwen of objecten, zoals het plaatsen van zonnepanelen, het nemen van isolatiemaatregelen of het ontwikkelen van nieuwe (commerciële) producten. Wel in aanmerking komen de voorbereidings- en advieskosten voor collectieve aanpakken van isolatie, energiebesparing en/of duurzame energie opwek en energiescans voor particulieren. Bij twijfel kan de aanvrager vooraf informatie inwinnen bij de gemeente Stichtse Vecht.

3. Voor de beoordeling wordt indien nodig extern advies ingewonnen bij onafhankelijk deskundigen.

 

 

Artikel 3 Subsidieplafond

 

1. Het subsidieplafond van deze verordening zoals bedoeld in artikel 4:22 van de Algemene wet

Bestuursrecht is vastgesteld bedraagt €100.000,- per jaar gedurende de looptijd van de verordening.

2. Alle subsidieaanvragen worden op volgorde van ontvangst behandeld. Een aanvraag wordt in deze volgorde opgenomen als deze volledig is.

 

Artikel 4 Verslag

 

1. Ter afronding van de subsidie legt de aanvrager het resultaat, bijvoorbeeld het rapport, voor ter verantwoording aan de gemeente. De aanvrager informeert de gemeente indien van toepassing over de vervolgstappen waarmee het project tot uitvoering wordt gebracht.

2. We controleren steekproefsgewijs of de subsidie op de juiste manier is besteed.

3. Als het project niet kan worden uitgevoerd dient dit tijdig te worden gemeld.

4. Als de subsidie oneigenlijk is gebruikt of niet is gebruikt kan de gemeente de subsidie terugvorderen.

 

Hoofdstuk 2 Subsidieverlening

 

 

Artikel 5 Hoogte subsidie

 

De hoogte van de subsidie bedraagt maximaal € 25.000,- per aanvraag.

 

Artikel 6 Aanvraag

 

1. De aanvraag kan worden ingediend via het digitale formulier dat te vinden is op de gemeentelijke website: www.stichtsevecht.nl/onderwerp/4503/subsidie-voor-duurzame-projecten

2. Een aanvraag kan alleen worden ingediend voor activiteiten die nog niet hebben plaatsgevonden.

3. Als het beoogde project niet doorgaat dient dit direct te worden gemeld bij de gemeente Stichtse Vecht.

 

Artikel 7 Voorwaarden toekenning

 

1. Het college kent de subsidie toe onder de volgende voorwaarden:

a. Het project draagt bij aan de gemeentelijke klimaatambities [1] en die van het RES.

b. Er is jaarlijks 100.000 euro gereserveerd voor projecten/initiatieven aangevuld met het eventueel mee te nemen bedrag van het voorgaande jaar. De financiële bijdrage is maximaal 25.000 euro per project.

c. Het project wordt ingediend door een inwoner van Stichtse Vecht, onderneming, instelling, organisatie, bewoner(scollectief) of een samenwerkingsverband daarvan, waarvan in ieder geval de penvoerder en/of het project in de gemeente Stichtse Vecht gevestigd is c.q. plaatsvindt.

d. De uitvoering van het project vindt plaats in Stichtse Vecht en/of heeft hier impact op.

e. Vervallen.

f. Er worden een projectplan en begroting ingediend waarin helder en compleet beschreven staat hoe, wanneer en met welke partners het project of initiatief bijdraagt aan de gemeentelijke klimaatambities (gericht op structurele verlaging van de CO2 uitstoot).

g. Er is een redelijke verhouding tussen het aangevraagde subsidiebedrag en het te verwachten bereik van het project [2]. De doelmatigheid van de aangevraagde subsidie staat voorop. Doelmatigheid wordt uitgedrukt in % bijdrage CO2 reductie en het aantal bereikte deelnemers (olievlek).

h. Er is minimaal 50% cofinanciering uit andere inkomstenbronnen (externe fondsen, sponsoring en/of eigen bijdragen).

i. Het project heeft potentie tot opschaling en/of kan tot voorbeeld dienen voor andere vergelijkbare projecten of gebieden binnen de gemeente.

j. Vooraf is een (beperkte) behoeftepeiling uitgevoerd waarmee draagvlak voor het project in de samenleving is aangetoond.

k. Voor energiescans voor particulieren geldt dat maximaal 50% wordt vergoed met een maximum bedrag van €100,- op basis van een factuur van een erkend bedrijf/adviesbureau. De energiescan is uitgezonderd van de verplichting voor het aanleveren van een projectplan en begroting.

 

2. Burgemeester en wethouders zijn, in gevallen die niet voldoen aan de toewijzingsvoorwaarden onder lid 1 van dit artikel, maar waarvan zij van oordeel zijn dat het initiatief op andere gronden, te denken valt bijvoorbeeld aan projecten met grote maatschappelijke meerwaarde voldoen aan de doelstellingen van het beleid, bevoegd af te wijken van deze verordening.

 

[1] Projecten moeten aantoonbaar bijdragen aan de vermindering van de CO2 uitstoot door reductie van energieverbruik of de opwekking van duurzame energie.

[2] Er wordt beoordeeld wat een project in zijn soort en omvang redelijkerwijs aan kosten met zich mee brengt en hoe groot het effect is op het bereiken van de gemeentelijke klimaatambities; Ook het behalen van andere maatschappelijke baten kunnen in de beoordeling betrokken worden, zoals opbouwen netwerk/samenwerking, participatie en kennisontwikkeling.

We moedigen het aan om de kennis en ervaring die is opgedaan tijdens het project actief te delen.

 

Artikel 8 Weigeringsgronden

 

De subsidie wordt niet verleend wanneer:

1. het subsidieplafond als weergegeven in artikel 4, lid 1 is bereikt;

3. niet aan de voorwaarden onder artikel 7 is voldaan;

4. als er sprake is van ongeoorloofde staatssteun (meer dan 200.000 euro subsidie in afgelopen 3 jaar).

 

Artikel 9 Toekenning en uitbetaling

 

1. Het college neemt binnen acht weken na ontvangst van het aanvraagformulier (volledig ingevuld, ondertekend door deelnemende partijen en voorzien van relevante bijlagen), als bedoeld in artikel 6, lid 1, een besluit met betrekking tot de subsidieverlening en maakt dat bekend aan de aanvrager.

2. Valt standaard onder de mandaat regeling

3. 50 % van de subsidie wordt binnen vier weken na verlening uitbetaald en 50% bij vaststelling, op een rekening van de aanvrager.

 

 

Hoofdstuk 3 Slotbepalingen

 

 

 

Artikel 10 Inwerkingtreding en citeertitel

 

1. Deze regeling treedt in werking de dag na die van publicatie en vervalt per 31 december 2022.

2. Deze regeling wordt aangehaald als: Stimuleringsfonds duurzaamheid

 

 

 

 

 

Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad, gehouden op 3 juni 2020.

De griffier De burgemeester

B. Espeldoorn-Bloemendal drs. A.J.H.T.H. Reinders

Naar boven