Wijziging van de Algemene plaatselijke verordening Rotterdam 2012 in verband met een meldplicht huwelijksstoeten

De Raad van de gemeente Rotterdam,

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 19 november 2019 (raadsvoorstel nr. 19bb23362); raadsstuk 19bb25085;

 

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet;

 

overwegende, dat het wenselijk is de Algemene plaatselijke verordening Rotterdam 2012 te wijzigen;

besluit:

Artikel I

De Algemene plaatselijke verordening Rotterdam 2012 wordt als volgt gewijzigd:

 

A

Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel e door een puntkomma wordt aan artikel 2:24, tweede lid, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • f.

    huwelijksstoet van voertuigen op of aan de weg.

B

Artikel 2:25a wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    Het eerste lid komt te luiden:

    • 1.

      Het is verboden een 0-evenement te organiseren, toe te laten, feitelijk te leiden of daaraan deel te nemen als:

      • a.

        geen kennisgeving is gedaan overeenkomstig artikel 2.25a, vierde lid;

      • b.

        wordt afgeweken van de bij de kennisgeving verstrekte gegevens;

      • c.

        in strijd wordt gehandeld met de door de burgemeester gegeven voorschriften of beperkingen; of

      • d.

        de burgemeester het 0-evenement heeft verboden.

  • 2.

    Onder vernummering van het derde tot en met het vijfde lid tot het vierde tot en met het zesde lid wordt na het tweede lid een lid ingevoegd, luidende:

    • 3.

      Van een 0-evenement is mede sprake indien het een huwelijksstoet van voertuigen op of aan de weg betreft.

  • 3.

    Het zesde lid (nieuw) komt te luiden:

    • 6.

      De burgemeester kan naar aanleiding van de kennisgeving voorschriften en beperkingen stellen of een verbod geven in het belang van het verkeer, de veiligheid van personen of zaken, het voorkomen van hinder voor anderen dan de deelnemers en het voorkomen van strafbare feiten of wanordelijkheden.

Artikel II

De Toelichting op de Algemene plaatselijke verordening Rotterdam 2012 wordt als volgt gewijzigd:

 

A

In de toelichting op artikel 2:24 wordt na ‘Deze sportwedstrijden worden niet beschouwd als evenement, waardoor geen aparte evenementenvergunning is vereist’ een alinea ingevoegd, luidende:

 

Een huwelijksstoet is een evenement. Onder een huwelijksstoet wordt verstaan een stoet of karavaan van voertuigen op of aan de weg met het oog op de viering van een (voorgenomen) verbintenis tussen twee personen voor het leven met een duurzaam karakter.

 

B

De toelichting op artikel 2:25a wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    Na ‘Een evenement kan met een melding worden afgedaan, indien aan alle in het artikel genoemde vereisten (cumulatief) wordt voldaan.’ wordt een alinea ingevoegd, luidende:

     

    Een huwelijksstoet bestaande uit voertuigen is kennisgevingsplichtig. In Rotterdam komt het met enige regelmaat voor dat huwelijksstoeten door de stad trekken. Steeds vaker komt het voor dat een huwelijksstoet in georganiseerd verband plaatsvindt en voor langere tijd door de stad rijdt met het oog op de viering van een huwelijk. In een aantal gevallen is dit gepaard gegaan met (geluids)overlast en asociaal rijgedrag, en opstoppingen in de stad. Daarmee zorgen huwelijksstoeten voor een verkeersimpact op de stad. Ook is niet altijd op voorhand duidelijk waar en wanneer huwelijksstoeten door de stad trekken, zodat een samenloop kan ontstaan met wegwerkzaamheden, demonstraties of andere evenementen in de stad. Om die reden geldt er sinds 2020 een kennisgevingsplicht voor huwelijksstoeten. De huwelijksstoeten die zich melden dienen zich onverkort aan de verkeersregels te houden. Ook mogen er geen wegen worden afgezet of geblokkeerd. De melder moet in ieder geval de start- en eindlocatie, de route, het verwachte aantal auto’s en de datum en het tijdstip van de huwelijksstoet vermelden.

     

  • 2.

    Na ‘Voor de goede orde wordt aangegeven dat een kennisgeving niet nodig is bij een spontane barbecue of kinderfeest in een park bij een eerste mooie lentedag.’ wordt ingevoegd:

     

    Ook kunnen naar aanleiding van de melding voorschriften of beperkingen worden gesteld of kan een verbod worden gegeven indien de openbare orde en veiligheid of de bescherming van het woon- en leefklimaat dit vereist. Indien een evenement niet past binnen de definitie van een 0-evenement blijft dit evenement vergunningplichtig.

Artikel III

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2020.

Artikel IV

Dit besluit wordt aangehaald als: Wijziging van de Algemene plaatselijke verordening Rotterdam 2012 in verband met een meldplicht huwelijksstoeten.

 

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 12 december 2019.

De griffier,

M.J.E.M. van Dam

De voorzitter,

A. Aboutaleb

Dit gemeenteblad 2019, nummer 215, is uitgegeven op 20 december 2019 en ligt op dins-, woens- en donderdagen van 9.00 tot 13.00 uur ter inzage bij het Bestuurlijk Informatiecentrum Rotterdam (BIR), locatie Wachtruimte Timmerhuis, Halvemaanpassage 1 (trap op, melden bij Informatiebalie)

(Zie ook: www.bis.rotterdam.nl – Regelgeving of Gemeentebladen chronologisch)

Naar boven