Wijziging van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Heerhugowaard 2018

de Raad van de gemeente Heerhugowaard;

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 10 maart 2020;

 

gelet op het advies van de commissie Mens en Samenleving d.d. 19 mei 2020;

 

gelet op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 en de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Heerhugowaard 2018;

 

b e s l u i t

 

vast te stellen de volgende wijziging van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Heerhugowaard 2018

Artikel I

Artikel 17 wordt gewijzigd als volgt:

 

Bestaande tekst

Nieuwe tekst

Artikel 17 Regels voor bijdrage in de kosten algemene voorzieningen (tariefsbijdrage) en van maatwerkvoorzieningen (eigen bijdrage)

  • 1a.

    Een cliënt is geen bijdrage in de kosten verschuldigd voor het gebruik van een algemene voorziening.

  • 1b.

    Een cliënt is een bijdrage in de kosten verschuldigd voor het gebruik van een maatwerkvoorziening in natura dan wel in de vorm van een pgb, zolang hij van de maatwerkvoorziening gebruik maakt of gedurende de periode waarvoor het pgb wordt verstrekt,

  • 1c.

    De hoogte van de eigen bijdrage wordt vastgesteld overeenkomstig de systematiek de bedragen en percentages zoals vastgelegd in artikel 3.8 van het uitvoeringsbesluit Wmo 2015. Aan de hand van deze systematiek worden jaarlijks de bedragen benoemd in het financieel besluit maatschappelijke ondersteuning Heerhugowaard.

  • 2a.

    De bijdrage van een maatwerkvoorziening of pgb wordt bepaald op de kosten die het college voor de desbetreffende maatwerkvoorziening of het pgb zelf maakt.

  • 2b.

    De bijdrage voor een maatwerkvoorziening of pgb wordt vastgesteld en geïnd door het CAK.

  • 3.

    Voor een maatwerkvoorziening of pgb ten behoeve van een woningaanpassing voor een minderjarige is door de onderhoudsplichtige ouders een eigen bijdrage in de kosten verschuldigd ( zie artikel 17 lid 1 en 2 voor de systematiek)

  • 4.

    De eigen bijdrage voor opvang en beschermd wonen wordt door de centrumgemeente Alkmaar opgelegd. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van het inkomen.

Artikel 17 Regels voor bijdragen in de kosten van maatwerkvoorzieningen en algemene voorzieningen

  • 1a.

    Een cliënt is een bijdrage in de kostenverschuldigd voor het gebruik van een maatwerkvoorziening in natura dan wel in de vorm van een pgb, zolang hij van de maatwerkvoorziening gebruik maakt of gedurende de periode waarvoor het pgb wordt verstrekt.

  • 1b.

    Een cliënt is een bijdrage in de kosten verschuldigd voor een bij verordening aangewezen algemene voorziening zolang de cliënt van deze voorziening gebruik maakt.

  • 2.

    De bijdragen voor maatwerkvoorzieningen of pgb en voor bij verordening aangewezen algemene voorzieningen, zijn gelijk aan de kostprijs, maar maximaal € 19,00 per maand voor de ongehuwde cliënt of de gehuwde cliënten tezamen, tenzij geen of een lagere bijdrage is verschuldigd op grond van bepalingen in deze verordening.

  • 3.

    In afwijking van artikel 17 lid 2 bedraagt de bijdrage in de kosten van de maatwerkvoorziening collectief vervoer voor ritten tot en met 25 kilometer € 0,89 per rit plus € 0,14 per kilometer. Voor ritten tussen 25 en 35 kilometer is de bijdrage € 0,89 per rit plus € 1,86 per kilometer.

  • 4.

    Bijdrage in de kosten van algemene voorzieningen: Een cliënt is een bijdrage verschuldigd in de kosten voor het gebruik van de algemene voorziening dienstenvoucher van € 7,50 per uur.

  • 5.

    De bijdragen in de kosten van een maatwerkvoorziening of pgb worden vastgesteld en geïnd door het CAK.

  • 6.

    In afwijking van artikel 17, lid 1 sub a is de eigen bijdrage níet verschuldigd voor:

    • -

      rolstoelen;

    • -

      een cliënt die de leeftijd van achttien jaar nog niet bereikt heeft, met uitzondering van een woningaanpassing zijnde een bouwkundige of woontechnische ingreep in of aan een woonruimte.

Artikel II

Deze verordening treedt in werking op de eerste dag na bekendmaking en heeft een terugwerkende kracht tot 1 januari 2020.

Heerhugowaard, 24 maart 2020

De Raad voornoemd,

de griffier,

G.J. de Graaf

de voorzitter,

A.B. Blase

Naar boven