Beleidsregels “Bartje leert zwemmen” 2020 gemeente Midden-Drenthe

Artikel 1 Begripsbepalingen

  • a.

    Bartje leert zwemmen: het lesprogramma dat erop gericht is dat een kind het A, B en C diploma behaalt voor zwemles.

  • b.

    Belanghebbende: degene of het gezin, wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken;

  • c.

    College: college van burgemeester en wethouders van de gemeente Midden-Drenthe;

  • d.

    Gemeente: gemeente Midden-Drenthe

  • e.

    Inkomensnormen tot de pensioengerechtigde leeftijd:

    • -

      voor (echt)paren: 100% van de bijstandsnorm voor gehuwden;

    • -

      voor alleenstaande ouders: 75% van de bijstandsnorm voor gehuwden en

    • -

      voor alleenstaanden: 70% van de bijstandsnorm voor gehuwden;

  • f.

    Kind: het eigen kind, stiefkind of pleegkind;

  • g.

    Ouders: biologische ouders, adoptief ouders, stief- of pleegouders die de dagelijkse zorg voor het kind hebben;

Artikel 2 Doelgroep

  • 1.

    Tot de doelgroep van de regeling behoren kinderen:

    • a)

      waarvoor recht bestaat op de uitkering voor activiteiten in het jaar dat men start met “Bartje leert zwemmen” en

    • b)

      die bij de start van de zwemlessen vijf jaar of ouder zijn, maar nog geen 18 jaar.

  • 2.

    Kinderen die gedurende het traject “Bartje leert zwemmen” de leeftijd van 18 jaar bereiken voordat het C diploma behaald is, mogen, in afwijking van het eerste lid, het traject “Bartje leert zwemmen” afmaken.

Artikel 3 Aanbod “Bartje leert zwemmen”

  • 1.

    Het aanbod van “Bartje leert zwemmen” bestaat uit het kunnen volgen van zwemlessen in Beilen of Smilde voor het behalen van de A, B en C diploma’s voor de in artikel 2 genoemde doelgroep binnen een periode van maximaal 24 aaneengesloten maanden.

  • 2.

    Indien er sprake is van een marginale overschrijding van de lesperiode van 24 maanden, dan mag alsnog het diploma behaald worden. Dit ter beoordeling van de teamleider zwembaden.

  • 3.

    Het aanbod is gratis voor de ouders van de deelnemende kinderen.

  • 4.

    Indien de ouders hun kind van zwemles in Beilen of Smilde afhalen, dan eindigt het aanbod voor dat kind.

Artikel 4 Aanvraag en aanmelding

  • 1.

    Om gebruik te kunnen maken van het aanbod als genoemd in artikel 3, moet de aanvraag voor de uitkering voor activiteiten met kindpakket in het jaar dat men start met “Bartje leert zwemmen” zijn toegekend.

  • 2.

    Indien een kind toegelaten wordt tot “Bartje leert zwemmen”, dan geldt dat zonder nadere aanvraag of toetsing voor het gehele traject van 24 maanden.

  • 3.

    Ouders kunnen hun kinderen voor “Bartje leert zwemmen” aanmelden bij de zwembaden in Beilen en Smilde of via de gemeentelijke website.

  • 4.

    De administratief medewerker zwembaden controleert of er voor dat kind dat jaar recht bestaat op de uitkering voor activiteiten (en daarmee voor “Bartje leert zwemmen”).

  • 5.

    Als het kind tot de doelgroep van “Bartje leert zwemmen” behoort, meldt de administratief medewerker zwembaden het kind aan bij het Jeugdfonds Sport en Cultuur Drenthe.

Artikel 5 Hardheidsclausule

Het college kan in bijzondere gevallen ten gunste van de belanghebbende afwijken van de bepalingen in deze beleidsregels, indien toepassing van deze beleidsregels tot onbillijkheden van overwegende aard leidt.

Artikel 6 Inwerkingtreding

Deze beleidsregels treden in werking met ingang van 1 januari 2020 en worden aangehaald als “beleidsregels “Bartje leert zwemmen” 2020 gemeente Midden-Drenthe”.

burgemeester en wethouders van Midden-Drenthe,

De secretaris,

M.P. Hacking,

De burgemeester,

M.F.V. Damsma

Algemene toelichting

Deze beleidsregels zijn ontwikkeld om kinderen van ouders met een inkomen tot 120% van de van toepassing zijnde inkomensnorm (gerelateerd aan de bijstandsnormen) en een laag vermogen gedurende maximaal twee jaar ( d.w.z. 24 aaneengesloten maanden), gratis zwemles aan te bieden totdat het A, B en C diploma behaald zijn.

 

Om te voorkomen dat ouders voor alle regelingen uit het kindpakket een apart aanvraagformulier moeten indienen, wordt een koppeling gelegd met de uitkering voor activiteiten. Bestaat er recht op de uitkering voor activiteiten, dan bestaat er dat jaar ook recht op de Sportbon, de Schoolkostenregeling en “Bartje leert zwemmen”, op voorwaarde dat het kind tevens voldoet aan de specifieke voorwaarden die per regeling gesteld worden.

 

Het aanbod “Bartje leert zwemmen” is ontwikkeld door het Jeugdfonds Sport en Cultuur Drenthe en wordt in samenwerking met het Jeugdfonds Sport en Cultuur Drenthe aangeboden.

 

 

Artikelsgewijze toelichting

 

Artikel 1 Begripsbepalingen

In dit artikel wordt aansluiting gezocht bij de begrippen in de Verordening Minimaregelingen 2019, met uitzondering van het begrip “Bartje leert zwemmen”. Dit begrip is toegevoegd. De omschrijving sluit aan bij het traject dat het Jeugdfonds Sport en Cultuur Drenthe aanbiedt.

 

Artikel 2 Doelgroep

De ervaring leert dat kinderen van vijf een betere kans maken op het behalen van zwemdiploma’s met het aanbod “Bartje leert zwemmen”, dan kinderen vanaf vier jaar. Daarom is hier de leeftijdsgrens voor deelname gesteld op vijf jaar of ouder. De leeftijd van 18 jaar sluit aan bij de criteria van het kindpakket.

Om te voorkomen dat een kind gedurende het traject moet afhaken als het de leeftijd van 18 jaar bereikt, wordt in lid 2 bepaald dat dit kind het traject mag afronden tot en met het behalen van het zwemdiploma C.

 

Artikel 3 Aanbod “Bartje leert zwemmen”

In dit artikel wordt gesteld dat het traject “Bartje leert zwemmen” maximaal 24 aaneengesloten maanden duurt. Vrijwel alle kinderen halen hun A,B en C diploma binnen deze termijn als zij achter elkaar doorgaan om deze diploma’s te behalen.

Om te voorkomen dat een kind dat net even langer nodig lijkt te hebben, moet afhaken als de termijn van 24 maanden verlopen is, wordt in dit artikel bepaald dat de teamleider zwembaden voor dat kind kan bepalen dat het door mag gaan tot het zwemdiploma behaald is.

Indien het kind van zwemles afgehaald wordt, dan eindigt het traject en stopt ook de financiering aan het zwembad. Het is niet mogelijk op kosten van de gemeente Midden-Drenthe de zwemles te vervolgen in een ander zwembad dan in Beilen of Smilde. Als ouders niet langer in Midden-Drenthe wonen, maar het kind wel daar op zwemles houden, dan is dat geen bezwaar.

 

Artikel 4 Aanvraag en aanmelding

Ouders kunnen hun kind via de reguliere weg aanmelden voor zwemles: rechtstreeks bij een zwembad of digitaal op de website van de gemeente. Een ambtenaar controleert of een kind in aanmerking komt voor “Bartje leert zwemmen”. Heeft het gezin nog geen uitkering voor activiteiten aangevraagd, dan wordt de ouder erop gewezen dat dit eerst moet worden aangevraagd. Wordt de uitkering voor activiteiten met kindpakket toegekend, dan behoort het kind tot de doelgroep van “Bartje leert zwemmen” als het ook voldoet aan het leeftijdscriterium. Is dat niet het geval, dan moeten de ouders de zwemles zelf betalen.

In dit artikel wordt gesteld dat er slechts bij aanvang van het traject sprake moet zijn van een toekenning van de uitkering voor activiteiten voor het betreffende kind. Indien de ouders van dit kind na de start van het traject “Bartje leert zwemmen” het recht op de uitkering voor activiteiten verliezen, dan behoudt men het recht om het traject “Bartje leert zwemmen” af te maken zolang het kind gebruik maakt van een zwembad in de gemeente Midden-Drenthe.

 

Artikel 5 Hardheidsclausule

Dit artikel behoeft geen toelichting.

 

Artikel 6 Inwerkingtreding

Dit artikel behoeft geen toelichting.

Naar boven