Verordening van de raad van de gemeente Amsterdam tot wijziging van de Algemene Subsidieverordening Amsterdam 2013 in verband met twee beleidsarme wijzigingen (Wijzigingsverordening ASA 2020)

De raad van de gemeente Amsterdam,

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 17 maart 2020,

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet,

besluit:

 

Artikel I  

De Algemene Subsidieverordening Amsterdam 2013 wordt als volgt gewijzigd:

 

A

In artikel 1, onderdelen d en g, wordt ‘vier jaar’ vervangen door ‘zes jaar’.

 

B

Artikel 13 komt te luiden:

Artikel 13 Directe vaststelling

Subsidies tot en met € 5 000 worden direct door het college vastgesteld, tenzij in een bijzondere subsidieverordening of in nadere regels anders is bepaald.

Artikel II  

De toelichting op de Algemene Subsidieverordening Amsterdam 2013 wordt als volgt gewijzigd:

 

A

In de toelichting op artikel 1 wordt onder Ad d en onder Ad g ‘vier jaar’ vervangen door ‘zes jaar’.

 

B

De toelichting op artikel 13 komt te luiden:

Artikel 13 Directe vaststelling

Kenmerkend voor subsidies tot en met € 5.000 is dat een vast bedrag (lump sum) wordt verstrekt en dat de subsidieontvanger achteraf niet standaard verantwoording hoeft af te leggen aan de subsidieverstrekker. De subsidieontvanger hoeft geen aanvraag voor subsidievaststelling (verantwoording) in te dienen, tenzij in een bijzondere subsidieverordening of nadere regel is bepaald dat er wel verantwoording dient te worden afgelegd. Dit laatste biedt het college de mogelijkheid maatwerk te leveren.

Ook is het denkbaar dat bij bepaalde subsidies op basis van een voorafgaande risicoanalyse een meer gerichte controle plaatsvindt en dat hiertoe nadere verplichtingen worden opgenomen in de beschikking.

Als bij de beschikking de verplichting is opgelegd om een actualiteitenverslag te maken over de gesubsidieerde activiteit dan wordt dit verslag in het openbaar register geplaatst als bedoeld in artikel 10, tweede lid.

Artikel III  

Deze verordening treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking en werkt terug tot en met 1 april 2020.

Artikel IV  

Deze verordening wordt aangehaald als: Wijzigingsverordening ASA 2020.

Aldus vastgesteld in de raadsvergadering van 19 mei 2020.

De voorzitter

Femke Halsema

De raadsgriffier

Jolien Houtman

Toelichting  

Deze verordening bevat twee beleidsarme wijzigingen van de Algemene Subsidieverordening Amsterdam 2013 (verder: ASA). Het gaat om het verlengen van de maximale subsidietermijn van vier tot zes jaar en het openen van de mogelijkheid dat het college verantwoording vraagt over subsidies tot € 5000.

Ten eerste wordt de maximale termijn waarvoor het college van burgemeester en wethouders subsidie kan verlenen verlengd van vier naar zes jaar (artikel I, onderdeel A). Dit is onder meer van belang voor subsidiëring van de in 2020 op te richten buurtteams die per stadsdeel voor zes jaar aan het werk zullen gaan.

Ten tweede krijgt het college de mogelijkheid om subsidies tot € 5.000 bij verlening niet direct vast te stellen (artikel I, onderdeel B). Dat betekent dat de aanvrager ook bij bedragen tot € 5.000 verzocht kan worden om achteraf verantwoording af te leggen over de verkregen subsidie. In de praktijk blijkt soms behoefte te bestaan om de ontvanger ook over deze relatief lage subsidies verantwoording af te laten leggen. Met deze wijziging wordt ook voor subsidies tot € 5.000 maatwerk mogelijk gemaakt.

Het is van belang dat deze wijzigingen spoedig in werking treden en terugwerken tot en met 1 april 2020 met het oog op de op te richten buurtteams. Vanwege het beleidsarme en spoedeisende karakter heeft over deze wijzigingen geen inspraak of advisering plaatsgevonden.

In artikel II wordt de toelichting bij de ASA aan de genoemde wijzigingen aangepast.

Naar boven