Ontwerpbesluit Verkeersregeling Willem Bontekoestraat (parkeerverbod steeg)

 

(steeg in verlengde Jacob Roggeveenstraat, ten zuiden WC Riebeeck-galerij )

Zaak 654357

Burgemeester en wethouders van Hilversum hebben het volgende overwogen;

Krachtens artikel 2 lid 1 en 2 van de Wegenverkeerswet 1994 kunnen de daarin vastgestelde regels dienen om de verkeersveiligheid op de weg te verzekeren, weggebruikers en passagiers te beschermen, de weg in stand te houden, de bruikbaarheid daarvan te waarborgen en door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade, dan wel aantasting van karakter of functie van objecten of gebieden te voorkomen of te beperken.

Krachtens artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient een verkeersbesluit te worden genomen voor het plaatsen of verwijderen van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. 

Er bestaat behoefte aan een aanvullende verkeersregeling voor de ca. 5 meter brede openbare steeg, die met een uitritconstructie aan de Willem Bontekoestraat ontsluit. De steeg ligt in het verlengde van de Jacob Roggeveenstraat en ten zuiden van het WC Riebeeck-galerij. (hierna ‘de steeg’)

De steeg dient voor de ontsluiting voor ondermeer een achterom van woningen/appartementen. De steeg is ook een verbinding voor langzaamverkeer tussen Willem Bontekoestraat en Oosterengweg.

De steeg wordt in toenemende mate gebruikt als parkeergelegenheid. Op zich is dat geen probleem als aan één zijde wordt geparkeerd. Praktijk is dat tegenwoordig aan twee zijden wordt geparkeerd en daarmee de doorgang en bereikbaarheid voor het verkeer ernstig wordt belemmerd.

Een gepaste maatregel is het instellen van een parkeerverbod aan de noordzijde van de steeg.

Alles afwegende is deze maatregel passend om de bereikbaarheid en doorgang voldoende in stand te houden en niet zodanig ingrijpend voor de omgeving dat deze niet zou kunnen worden toegepast.

De korpschef politie is gehoord in overeenstemming met artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) en adviseert positief op de voorgestelde maatregel en uitvoering.

De Willem Bontekoestraat inclusief de steeg is bij de gemeente in beheer en onderhoud.

Op grond van artikel 18 van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994) is het college bevoegd ten aanzien van het verkeer op de binnen deze gemeente gelegen wegen, welke niet onder het beheer van het rijk, de provincie of een waterschap vallen, de besluiten te nemen als bedoeld in artikel 12 van het BABW en het college heeft deze bevoegdheid gemandateerd aan de portefeuillehouder verkeer.

Bij ons besluit van 30 augustus 2005 is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure, afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht, van toepassing verklaard voor verkeersbesluiten (besluiten op grond van de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer) met uitzondering van besluiten met betrekking tot gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken.

Burgemeester en wethouders van Hilversum besluiten;

Door het plaatsen van bord E1 van bijlage 1 van het RVV 1990 het parkeren aan de noordzijde van de steeg te verbieden

Hilversum, 26 mei 2020

Burgemeester en wethouders van Hilversum,

Namens dezen:

De portefeuillehouder verkeer,

A.J. Wolthers

Dit ontwerpbesluit met eventuele bijlagen wordt op 29 mei 2020, overeenkomstig de Verordening op de elektronische publicatie Hilversum 2014, bekend gemaakt op de website www.overheid.nl onder Bekendmakingen - Gemeenteblad, en is daar in zijn geheel in te zien. Dit is de enige rechtsgeldige bekendmaking.

Belanghebbenden kunnen, binnen 6 weken na de bekendmaking, mondeling of schriftelijk gemotiveerde zienswijzen tegen dit ontwerpbesluit inbrengen bij het College van burgemeester en wethouders, Postbus 9900, 1201 GM Hilversum. Ingediende zienswijzen zijn mede van belang voor de inhoudelijke omvang van een later beroep omdat de bezwaarschriftenprocedure bij ontwerpbesluiten niet bestaat.

Zaak 654357

 

Naar boven