Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oostzaan houdende regels omtrent de bevoegdheid voor de gehele afhandeling van urgentie aanvragen woningzoekenden (Mandaatbesluit urgentieverklaringen en wijzigen zoekgebied urgentiehouders)

Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van de gemeente Oostzaan, ieder voor zover het zijn bevoegdheid betreft;

 

Gelet op het bepaalde in de artikelen 2.6.1. en 2.6.4 lid 3, 4 en 5 van de Huisvestingsverordening gemeente Oostzaan 2020 en de Delegatie- en mandaatregeling OVER-gemeenten 2010;

 

Overwegende dat:

 

  • De gemeente Oostzaan per 5 februari 2019 een overeenkomst met de gemeente Zaanstad heeft gesloten tot de volledige afhandeling, inclusief het beslissen op bezwaar en beroep, van aanvragen tot urgentieverklaringen voor woningzoekenden in de gemeente Oostzaan en tot volledige afhandeling van verzoeken van urgentiehouders uit de Woningmarktregio1 om het zoekgebied behorende bij de verstrekte urgentieverklaring te wijzigen zodat het de gemeente Oostzaan omvat, door de gemeente Zaanstad;

Besluiten:

 

  • 1.

    De bevoegdheden met betrekking tot het nemen van een beslissing op de aanvragen voor urgentieverklaringen (sociaal-medische, mantelzorg, uitstroom, slachtoffers huiselijk geweld en calamiteiten) en aanvragen voor regionale bemiddeling bij urgentie als bedoeld in hoofdstuk 2 ‘Verdeling van woonruimte’, paragraaf 6 ‘Urgentie’ van de Huisvestingsverordening Oostzaan 2020, door middel van bijgaand mandaatbesluit te mandateren aan de gemeentesecretaris/algemeen directeur van de gemeente Zaanstad met de mogelijkheid tot ondermandaat.

  • 2.

    De bevoegdheden met betrekking tot het behandelen van het bezwaar, (hoger) beroep en voorlopige voorzieningen en het nemen van beslissingen op bezwaar door middel van bijgaand mandaatbesluit te mandateren aan de gemeentesecretaris/algemeen directeur van de gemeente Zaanstad met de mogelijkheid tot ondermandaat.

  • 3.

    Conform artikel 171 Gemeentewet de gemeentesecretaris/algemeen directeur van de gemeente Zaanstad te machtigen om de gemeente Oostzaan te vertegenwoordigen in alle rechtsgedingen naar aanleiding van in mandaat genomen beslissingen op aanvragen voor urgentieverklaringen, zulks met recht van substitutie.

     

    • Het college kan het mandaat te allen tijde intrekken. Dit dient schriftelijk te gebeuren. In geval van intrekking van het mandaat eindigt de eerder genoemde overeenkomst.

    • De uitoefening van de gemandateerde bevoegdheden zal geschieden conform het daaromtrent in de overeenkomst bepaalde.

    • Het verleende mandaat is niet van toepassing op:

      • a.

        Zaken die een beslissing vergen, die afwijkt van het tot dan toe door Oostzaan gevoerde beleid;

      • b.

        Zaken die een beslissing vergen die zou afwijken van een advies waarvan het inwinnen ingevolge van wettelijk voorschrift, dan wel in gevolge van een gemeentelijk beleid, verplicht is.

      • c.

        Zaken waarvan een lid van het college van de gemeente Oostzaan te kennen heeft gegeven dat hij/zij op grond van politieke en/of bestuurlijke overwegingen van oordeel is dat hij/zij het nemen van een besluit daarover aan zich dient te trekken;

      • d.

        aanvragen voor urgentieverklaringen van stadvernieuwingsurgenten en vergunninghouders. Deze aanvragen worden door de gemeente Oostzaan afgehandeld.

    • Dit besluit wordt aangehaald als ‘Mandaatbesluit urgentieverklaringen en wijzigen zoekgebied urgentiehouders’.

    • Dit besluit treedt in werking op de dag na publicatie met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020.

Aldus besloten in de vergadering van 19 mei 2020

Burgemeester en wethouders van de gemeente Oostzaan,

Burgemeester van de gemeente Oostzaan

A. van den Assem

secretaris

R. Meerhof

burgemeester

Naar boven