Gemeenteblad van Vijfheerenlanden

Datum publicatieOrganisatieJaargang en nummerRubriek
VijfheerenlandenGemeenteblad 2020, 134628Overige overheidsinformatieGemeente Vijfheerenlanden - Tips om desinformatie en nepnieuws te herkennen

Hoe controleer je of berichten wel kloppen?

  • Kijk goed naar het webadres (URL). Vaak lijkt het webadres op een bestaande website. Kleine wijzigingen worden aangebracht in het webadres. Daardoor valt het minder goed op.

  • Controleer de bron. Zorg dat je weet wie het artikel, verslag of bericht heeft geschreven. Schrijft de bron vaker over dit onderwerp? Heeft de bron een reputatie voor nauwkeurige berichtgeving?

  • Controleer het bewijs. Verwijst het artikel naar een onderzoek of rapport? Geen bewijs of een grote afhankelijkheid van anonieme experts kan erop wijzen dat het bericht niet klopt.

  • Kijk goed naar de foto‘s. Bevat het bericht gemanipuleerde afbeeldingen of video‘s? Soms is de foto authentiek maar uit zijn context gehaald. Je kunt met een zoekmachine vaststellen wanneer de foto voor het eerst gebruikt is.

  • Kijk naar andere reportages. Kun je geen andere nieuwsbronnen vinden met dit verhaal? Dan kan dat een signaal zijn dat het niet klopt. Brengen meerdere nieuwsbronnen die je vertrouwt het verhaal dan is de kans groter dat het klopt.

  • Wees sceptisch over koppen. Berichten die niet kloppen hebben vaak pakkende koppen met hoofdletters en uitroeptekens. Klinkt het schokkend en of ongeloofwaardig, dan is dat een goede reden om verder te kijken.

Alleen samen krijgen we corona onder controle. Meer informatie: rijksoverheid.nl/coronavirus of bel 0800-1351