Rectificatie: Nota dierenwelzijn 2019

 

 

[Deze bekendmaking betreft een rectificatie vanwege het niet in de nota doorvoeren van een aangenomen amendement. De oorspronkelijke bekendmaking is op 16 oktober 2019 bekendgemaakt, beschikbaar via Gemeenteblad 2019, 252032.]

 

Onder paragraaf 2.2 Gemeentelijke regelingen, beleid en vergunningen, als laatste alinea onder de kop Algemene Plaatselijke verordening en evenementenbeleid:

 

De alinea:

Evenementen waarbij professioneel vuurwerk wordt afgestoken, kunnen negatieve gevolgen hebben voor dierenwelzijn. De gemeente is geen bevoegd gezag waar het gaat om het afsteken van vuurwerk. De vergunning voor het afsteken van vuurwerk is een taak die wettelijk is toegewezen aan de provincie, op basis van de Wet Natuurbescherming en het Vuurwerkbesluit. De provincie heeft de uitvoering van deze taak gemandateerd aan de Omgevingsdienst. Wettelijk gezien is er geen ruimte voor gemeenten om professionele vuurwerkshows te weigeren. In ons rechtstelsel is het namelijk niet toegestaan aan lagere overheden om in de (juridische) ruimte die aan hogere bestuursorganen is toegekend, nog eigen – aanvullende - regels op te leggen. Het is wel mogelijk voor gemeenten om vuurwerk-vrije zones aan te wijzen. Vuurwerkvrije zones gelden alleen voor consumentenvuurwerk en niet voor professionele vuurwerkshows. Bij consumentenvuurwerk is de gemeente bevoegd gezag. Gemeenten mogen zelf bepalen waar wel of geen vuurwerk afgestoken mag worden.

 

te vervangen door:

 

Gemeenten mogen zelf bepalen waar wel of geen vuurwerk afgestoken mag worden. Het afsteken van vuurwerk in parken is ongewenst, omdat het overlast en verstoring veroorzaakt. Evenementen waarbij professioneel vuurwerk wordt afgestoken, hebben negatieve gevolgen voor het welzijn van dieren.

 

 

Naar boven