Wijziging Toetsingskader Evenementenvergunningen 2017

Het college van Burgemeester en Wethouders van Enschede,

 

gelezen het voorstel van de wethouder Economische Zaken 21 februari 2020,

 

gelet op de artikelen 172 en 174 van de Gemeentewet, en de artikelen 2.24 en 2.25 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Enschede,

 

besluit vast te stellen: Wijziging toetsingskader evenementenvergunningen 2017

 

Artikel I

Het Toetsingskader Evenementenvergunningen 2017 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    Wijziging artikel 5.10

    • het woord ‘(binnen)’ vervalt;

    • de volgende tekst wordt toegevoegd: ‘Dit artikel is met ingang van 1 maart 2020 niet van toepassing op het Van Heekplein op koopzondagen’.

Daarmee komt artikel 5.10 als volgt te luiden:

 

Artikel 5.10 Themamarkten

Een themamarkt is geen reguliere warenmarkt, maar is vooral gericht op vermaak en verkoop met een specifiek thema en valt daardoor onder het begrip ‘evenement’. De themamarkt bestaat voor minimaal 67% uit kramen in een bepaald thema en voor maximaal 33% uit kramen met overig, ondergeschikt, aanbod. Voorbeelden hiervan zijn een CD-markt, een tweedehands boekenmarkt, een kunstmarkt. De themamarkt moet het verblijf in de stad leuker en aangenamer maken. Het element ‘vermaak’ wordt bepaald door de aantrekkingskracht van de themamarkt op bezoekers. Voor een themamarkt dient een evenementenvergunning te worden aangevraagd. Een themamarkt mag alleen plaatsvinden in de open lucht. Dit artikel is met ingang van 1 maart 2020 niet van toepassing op het Van Heekplein op koopzondagen.

 

  • 2.

    Toevoeging artikel 5.10A

Er wordt een artikel 5.10A toegevoegd luidende:

 

Artikel 5.10.A Koopzondagen op het Van Heekplein

Met ingang van 1 maart 2020 tot en met 31 december 2020 is een gebruiksovereenkomst van kracht tussen de gemeente en de stichting ‘Reuring op het van Heekplein’’. In die stichting zijn drie partijen vertegenwoordigd: Winkelhart Enschede, Collectieve Vereniging Ambulante Handel en de Vereniging Horeca Stad Enschede. In deze, eventueel jaarlijks te verlengen, gebruiksovereenkomst geeft de gemeente het H.J. van Heekplein op koopzondagen aan deze stichting in gebruik voor het organiseren van activiteiten die tot doel hebben een kwalitatieve bijdrage te leveren aan de beleving van H.J. van Heekplein, beter passend bij de gewenste uitstraling van de stad. Indien de stichting op zondagen daar geen gebruik van maakt blijft deze bepaling van kracht: het moet ook dan gaan om activiteiten die bijdragen aan de gewenste kwaliteitsverbetering. Daar vallen in ieder geval niet onder: vergunningaanvragen voor activiteiten op het Van Heekplein waarbij een vlooienmarkt, een partijverkoop, een rommelmarkt of een kofferbakverkoop het hoofdthema is.

 

Artikel II

Dit besluit treedt in werking 1 dag na bekendmaking in het Gemeenteblad.

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van Burgemeester en Wethouders van 25 februari 2020.

De voorzitter

De secretaris

Naar boven