Gemeente Nijkerk - Besluitenlijst raadsvergadering 23 april 2020

Raadzaal Stadhuis Nijkerk/via videobellen, aanvang 19.30 uur

Aanwezig: De voorzitter: G.D. Renkema; de griffier: A.G. Verhoef-Franken; de leden: T.J. Blankesteijn (CDA), A.M. Boer (ChristenUnie-SGP), J. Bokkers (CDA), A.C.J. de Bruin (PRO21), J.C. Doppenberg (VVD), F.G. van Drie-Davelaar (CDA), M. van Elteren (De Lokale Partij), J. van Heugten (PRO21), R.A.W. Horst (De Lokale Partij), A. Klompenhouwer (De Lokale Partij), M.T. Lanting-van Rhee (ChristenUnie-SGP), J.J. Lok (ChristenUnie-SGP), P.M.C. van Loozen (De Lokale Partij), I.H. Moes (PRO21), J.B. Nijeboer-van Dijk (VVD), D. Palm (ChristenUnie-SGP), J. van Putten (ChristenUnie-SGP), H. Rozema (ChristenUnie-SGP), J. van Ruler (CDA), N.G. Staal (VVD), H.W. Stuive (CDA), W.H. van Veelen (PRO21), B. Veldhuizen (CDA), L.J.M. de Wals (PRO21), J.W.J. Weel (CDA), P.M. van de Weijer-Feuerstein (CDA), B. van der Woerd (VVD); de wethouders: N. Aboyaakoub-Akkouh, M. Broekman-van der Pers, H.L. Dijksterhuis, W. Oosterwijk. Afwezig: -

1. Opening en vaststelling agenda

- De voorzitter opent de vergadering, deze vindt plaats via videobellen.

- De voorzitter staat stil bij de moeilijke tijd waarin we leven, als gevolg van het coronavirus. Hij refereert aan de gezamenlijke verklaring die de gemeenteraad hierover onlangs heeft uitgebracht.

- De voorzitter geeft aan dat besluitvorming op deze digitale wijze mogelijk is op basis van de ‘Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming’ die sinds 9 april 2020 in werking is. Deze wet is een aanvulling op de Gemeentewet. Daarnaast is het reguliere Reglement van orde van de gemeenteraad van kracht. Deze wordt waar nodig in de geest van de aanvullende wet toegepast.

- De voorzitter leest de namen van de raadsleden en wethouders op. Allen bevestigen hun aanwezigheid. De voorzitter constateert dat allen via beeld en geluid aanwezig zijn.

- Agendapunt 5 ‘SnelService Vergunningaanvraag en welstand’ wordt conform advies van de raadscommissie zonder debat geagendeerd.

- De gewijzigde agenda wordt vastgesteld.

2. Vragenuurtje (artikel 35 Reglement van Orde)

Geen aanmeldingen.

3. Ingekomen stukken en mededelingen (2020-022)

De raad besluit de afdoening van de ingekomen stukken en mededelingen conform voorstel vast te stellen.

MET DEBAT

4. Woonvisie gemeente Nijkerk 2020+ (2020-019)

De heer Rozema (ChristenUnie-SGP) geeft, mede namens de woordvoerder van de andere fracties, aan dat na de bespreking in de raadscommissie er nog nader overleg is geweest. Op een aantal punten verzoeken zij het college met een aanpassing van het voorstel te komen. Het gaat om aanpassingen in de keuzemenu’s voor de prijscategorieën, om het realiseren van meer diversiteit in type woningen en om meer inzicht en sturing voor de gemeenteraad op aantallen qua prijscategorieën en woningtypes.

Wethouder Dijksterhuis geeft aan de mogelijkheden hiervoor te willen bekijken en met een aangepast voorstel naar de raad te komen.

De voorzitter concludeert dat verdere bespreking van het voorstel wordt uitgesteld en dat het terugkomt in een volgende raadsvergadering.

ZONDER DEBAT

5. SnelService Vergunningaanvraag en welstand (2019-059)

De raad besluit unaniem en conform voorstel: Stelt het welstandsbeleid in de Ruimtelijke atlas en Welstandsnota ‘De karakteristiek van Nijkerk’, vastgesteld in de raadsvergadering van 28 maart 2013 met voortzetting op 2 april 2013, als volgt gewijzigd vast: op pagina 61 wordt na het laatste punt ‘het gebruik van decoratieve middelen: (uitkragende) daklijsten, raamlijsten, gevelbanden’, onder ‘Regulier welstandsbeleid’ de volgende zin toegevoegd “Voor het plangebied van de bestemmingsplannen Nijkerk 1, Nijkerk 2 en Hoevelaken 2014 geldt in aanvulling op het reguliere welstandsregime dat het bouwen, plaatsen van een dakkapel en/of bijgebouw in dit gebied welstandsvrij is met als resultaat dat er een ‘verklaring vergunningvrij’ kan worden afgegeven” met als oogmerk de SnelService Vergunningaanvraag in Nijkerk te introduceren waarmee inwoners aanvragen voor kleine verbouwingen (i.c. dakkapellen en bijgebouwen) in en om het huis snel en simpel kunnen regelen.

6. Dialooggroep voorstellen Strategische Agenda Regio Amersfoort (2019-089)

De raad besluit unaniem en conform voorstel om:

1. Voor het thema Inclusieve arbeidsmarkt van de Strategische Agenda Regio Amersfoort:

a. NIET in te stemmen met de voorstellen 1(Sociaal Instituut Opleidingen) en 4 (De Sociale

Coöperatie) en deze dus niet op te nemen in de Strategische Agenda.

b. WEL in te stemmen met de voorstellen 2(Scholen op de werkvloer), 3 (Functiecreatie propageren en faciliteren) en 5 (Bewustwording en campagne werkgevers) die in het traject Perspectief op Werk zijn geplaatst. Nu deze gehonoreerd zijn, dit traject te vervolgen voor uitwerking en implementatie.

2. Voor het thema Kwalitatieve woningbouw van de Strategische Agenda Regio Amersfoort:

a. NIET in te stemmen met de perspectiefkaarten 1 en 2 en deze dus niet op te nemen in de Strategische Agenda 2019-2022.

b. WEL in te stemmen met de perspectiefkaart 3 en deze dus op te nemen in de Strategische Agenda 2019-2022 en aldus onderzoeken op haalbaarheid en uitvoerbaarheid.

c. De voorstellen die uit perspectiefkaart 3 komen mee te nemen in de uitwerking van het Uitvoeringsprogramma van de Ruimtelijke Regionale Visie (RRV).

3. Kennis te nemen van de uitkomsten van de dialoogroep Energietransitie en duurzaamheid van de Strategische Agenda regio Amersfoort.

4. Besluit om de voorgestelde brief aan Regiokantoor Amersfoort te sturen.

7. Beheerplan onderhoud gemeentelijke gebouwen 2019-2038 (2020-006)

De raad besluit unaniem en conform voorstel om het Beheerplan onderhoud gemeentelijke gebouwen 2019-2038 vast te stellen.

8. Aanbesteding accountantsdiensten vanaf boekjaar 2021 (2020-010)

De raad besluit unaniem en conform voorstel om:

1. een gezamenlijke aanbesteding van het accountantscontract 2021-2024 te doen via de

inkoopsamenwerking Noord-Veluwe;

2. de gezamenlijke aanbesteding uit te voeren in een perceel met de gemeenten Bunschoten, Leusden, Nijkerk en Putten (BLNP-gemeenten);

3. het contract met de huidige accountant BDO Audit en Assurance B.V. na controle van het verslagjaar 2020 te beëindigen.

9. Wijzigen van de Tarieventabel behorende bij de Legesverordening 2020 (2020-011)

De raad besluit unaniem en conform voorstel om de volgende eerste wijziging van de Tarieventabel behorende bij de Legesverordening 2020 vast te stellen:

I. Titel 3 van de Tarieventabel behorende bij de Legesverordening 2020 aan te vullen met het volgende onderdeel: Hoofdstuk 6 Camperplaatsen op gemeentegrond, 3.6 Het tarief voor het gebruik maken van een camperplaats aan de Watergoorweg bedraagt per nacht: € 7,50

II. a. Deze wijziging treedt in werking op de eerste dag na de bekendmaking.

b. De datum van ingang van de heffing is 1 mei 2020.

10. Wijzigen Algemene Plaatselijke Verordening Nijkerk, maart 2020 (2020-012)

De raad besluit unaniem en conform voorstel om de verordening tot wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening Nijkerk 2003, maart 2020, vast te stellen.

11. Regiovisie Geweld in afhankelijkheidsrelaties (2020-018)

De raad besluit unaniem en conform voorstel om in te stemmen met de Regiovisie 'Geweld in Afhankelijkheidsrelaties 2020-2024'

12. In stand houden geheimhouding van een aantal vergaderstukken m.b.t. de ontwikkeling van de Havenkom (2020-029)

De raad besluit unaniem en conform voorstel om de geheimhouding van de vergaderstukken van het besloten gedeelte van de vergaderingen van de raadscommissie van 6 september 2018, 20 september 2018 en de raadsvergaderingen van 4 oktober 2018, 21 februari 2019 en 18 april 2019 met als onderwerp ‘stand van zaken Havenkom fase 1 en fase 2’ in stand te houden.

13. Rapport rekenkamercommissie Evaluatie woonvisie 2015 (2020-031)

De raad besluit unaniem en conform voorstel om:

1. De conclusies van het rekenkamerrapport Evaluatie woonvisie 2015 te onderschrijven;

2. Het college op te dragen de aanbevelingen uit dit rapport uit te voeren.

14. Besluitenlijst van 20 februari 2020

De besluitenlijst wordt voor kennisgeving aangenomen.

15. Sluiting

De raadsvergadering wordt om 19.55 uur gesloten.

Opgesteld te Nijkerk op 23 april 2020,

de griffier, A.G. Verhoef-Franken

de voorzitter, mr. drs. G.D. Renkema

Naar boven